"Кампо 87" – мястото, където почиват непотърсените жертви на коронавируса

Оказва се обаче, че някои от тях си имат семейства
Обновена: 10 юни 2020 21:27 | 10 юни 2020 21:20, Нели Христова
27
"Кампо 87" – мястото, където почиват непотърсените жертви на коронавируса
Снимка: БГНЕС

182 бели кръста само с имена и номера отбелязват гробовете на жертвите на COVID-19 от някои от болниците в Милано.

В пика на заразата, когато болниците едва се справяха със смъртта, тези тела не са били потърсени. Затова в гробището "Магиеро" се създава зоната "Кампо 87" - специално за жертви на коронавируса. Повечето от тези жертви са били в старчески домове или са живеели сами. Нямало е кой да прибере останките им.

През април кметът на Милано Бепе Сала публикува видео във Facebook в знак на почит към починалите. От "Кампо 87" той заяви: "Изгубихме толкова много. Още по-трагично е, че някои си отидоха без да имат семейство до себе си. Тук лежат онези, които не бяха потърсени от никого."

Оказва се обаче, че в "Кампо 87" се намират и телата на хора, които имат семейства, но са погребани там по грешка. Сега техните семейства искат да ги изпратят по подобаващ начин, но не могат, тъй като законът не позволява ексхумацията на хора, починали от инфекциозни болести, в продължение на 2 години.

Милано и целият регион Ломбардия бяха епицентърът на пандемията в Италия. Там живота си загубиха 33 964 души, а заразените бяха повече от 90 000.

"По време на пика на пандемията всичко беше много натоварено и хаотично. Някои грешки бяха направени, но сега, когато ситуацията се подобри, семействата трябва да имат възможност да приберат телата на роднините си и да им осигурят подобаващо погребение", казва адвокатът Уолтър Марини, който представлява семейството на 90-годишния Виторио Доменикони.

Виторио, бивш полицай и шофьор на автобус, е сред първите жертви на COVID-19 в Милано. Той издъхва на 5 март - дни преди цяла Италия да бъде блокирана. В нормални условия семейството му има 30 дни да прибере трупа. Но на 13-ти март Бепе Сала издава нова заповед, с която срокът се съкращава на пет дни, тъй като броят на починалите се увеличава рязко, моргите са препълнени, а телата трябва да бъдат погребани бързо, тъй като все още може да са заразни.

Съпругата на Виторио и децата му са знаели за смъртта му. Контактите им били оставени в болницата, но и тримата се разболели дни след това. На 20 март семейството се обажда на централната морга в Милано, където е преместено тялото на мъжа. Те искат да организират погребението му в семейната крипта, след като всички са се излекували. Но разбират, че мъжът е напът да бъде погребан в "Кампо 87".

"От моргата се опитаха да се обадят и да спрат погребението, но вече беше твърде късно. Аз написах няколко имейла на консула на Милано, за да направи нещо по въпроса със забраната от две години, но той не се свърза с мен", разказва Марини пред The Guardian.

Други семейства също са в подобна ситуация - Джиани Фасати, добре познат бизнесмен, издъхва на 24 март и е погребан в "Кампо 87", въпреки че има съпруга, която успява да се възстанови от COVID-19 в същата болница, в която лежи и той, както и брат му Вандо, който живее в Милано.

След като научава за смъртта на брат си, Вандо започва да търси тялото му. С помощта на консула на Милано, Лоренцо Липарини, който е и семеен приятел, той установява, че Джиани е положен в "Кампо 87" на 4 април.

"Само мога да си представя какво се е случвало в болниците по онова време. Те бяха препълнени, нямаха достатъчно персонал и може би само бегло са търсели семействата. Телата се погребват след като болницата ни увери, че те не са били потърсени", казва Липарини. Комбинацията от напрежението в болниците и фактът, че повечето роднини всъщност са и болни от коронавируса водят до грешките при погребенията.

"Екипите на болниците се опитваха да намерят роднините, но може би не са успели да направят 100 обаждания на ден. В много случаи правилото от пет дни бе пренебрегнато, за да имат семействата повече време да потърсят близките си", казва Роберта Коко, съветник на Милано по граждански услуги. По думите й, за погребенията е платила общината, а в случай на ексхумация, разходите пак ще се поемат от нея.

Назначен е и служител, който да работи със семействата на погрешно погребаните хора, но вероятността телата им да бъдат извадени преди да са изтекли двете години е малка.

"Ситуацията е сложна и не може да поправим всичко с магическа пръчка. Според закона, в ситуацията на епидемия, телата не могат да бъдат ексхумирани заради опасността от заразяване. Това, което можем да направим, е да работим съвместно със семействата и да им обещаем, че рано или късно, техните близки ще имат достойни погребения", обяснява Коко. Общината планира да посади трева, а всеки гроб да си има надгробна плоча от мрамор. Но това едва ли ще успокои семействата, които чакат да изпратят своите близки в последния им път.

"Моите клиенти не искат да заведат дело срещу общината. Не в това е смисълът. Те искат да продължат напред, като всички нас, но това ще е невъзможно, без да са успели да дадат на своите близки подходящото погребение", казва Марини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До ?"Къ'в тоя консул на Милано, мар' Неделке? Той чича ти Гугъл ли ти го речИ ?"Нищо ново! За пореден път загубени в превода!Бог да прости умрелите! гледайте живите да не психясат!
23
2
 
2
 
! Отговори
f преди 3 години
Возили ли сте се на автобус Чавдарка, да усещате как почвате да пътувате във времето, особено при празен автобус и ускорения? Въпросът е автобусът да е изграден от положителна тежка материя.
22
4
 
1
 
! Отговори
f преди 3 години
И с тежка кола или камион от положителна материя става, особено с повече ускорения и спирачки, като се возите вътре, и започвате да имате ярки спомени от миналото или бъдещето и започвате да пътувате във времето и пространството, и телепортации са възможни на къси разстояния.
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забелязвам 3 журналистки назначени за темата. Едната попревежда разни статии за к19 избирателно, но другите две незнайно защо търсят някаква сензация и целят всяване на паника.
20
4
 
1
 
! Отговори
f преди 3 години
Но за да върши работа БДЖ-то на нас като машина на времето, а не на сатанистите, вагоните трябва да са от положителна материя, те май подменили хубавите вечни вагони, затова нищо не става, трябва вагоните и влаковете да са изградени от положителна материя, няколко седмици след като бях пътувал със спален вагон, върнах времето назад с няколко месеца и видоизмених миналото!
19
4
 
5
 
! Отговори
DO 19 преди 3 години
В коя държава припълниха болниците?? Говори във факти. Ако нямаш факти си хабиш клавиатурата. Всички европейци и американци дето правиха проверки по болниците в пиковите моменти констатираха как навсякъде всичко бе празно. Във Великобратитания построиха две болници от нищото и реално нямаше момент в който да им трябва. Това с моргите и хладилниците няма да мине дори и при ромите.
18
4
 
1
 
! Отговори
f преди 3 години
Мръс-ните сатанисти използват влаковете на БДЖ за машина на времето, окрали българското образование! Използвайте и вие влаковете за машина на времето и за възкресения, колкото повече ускорения и спирачки, толкова по-добре! Неслучайно когато пътуваш с влак е това, че започват в съзнанието ти да изплуват минали събития или от бъдещето и сякаш пътуваш във времето!
17
1
 
3
 
! Отговори
до ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
Интелектът ти съперничи само с логическото ти мислене. 100 пъти му се каза на ***, че проблемът с короната не е високата смъртност, а това че се пренася много бързо и пълни болниците. И преди, ако е имало 5 човека дето са умрели и никой не ги потърсил или не са им намерили близките за 5 дни, сега са 100. Колко морги да отворят, за да ги пазят, докато се борят за живите?
16
1
 
5
 
! Отговори
до Хан Кубрат преди 3 години
Човек, който пише "конспираций" няма нужда да дава акъл. Айде у лево.
15
5
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До Хан КубратЗначи за тази конспирация са се събрали Тръмп, вашият диктатор джуджето *** и почти всички световни лидери. Спряха Олимпиадата, футболното първенство, затвориха си икономиката, само и само за да ви лъжат вас, форумните спецове вирусолози и панелкаджии? Добре, умен си. Ще стане бакшиш от теб, виждам го, имаш потенциал откъм интелекта :))))))
14
4
 
3
 
! Отговори
Хан Кубрат преди 3 години
Ти явно си от глуп*ците, които си мислят, че за да бъде реализирани една конспирация е нужно всеки един човек играещ роля в нея да знае. Не, нужно е тези на върха да знаят, които са единици. Другите допринасят без да имат представа като вършат това което им казват тези отгоре и не го поставят на въпрос, защото нямат причина да го правят. Вие глуп*ците нямате ли друг аргумент от това как не било възможно да има конспираций, защото няма как хиляди хора да си мълчат за тях. Д*ба т*панарите.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
паникьор мистик,Спри се бе :)
12
10
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Какво мислят след като прочетат тази статия нашите *** другаре комунисти, за които Ковид няма? Може би и италианците са се организирали да ги лъжат, за да ги страхуват, да им ограничават свободите и да ги контролират? Но аз знам, че те са прекалено заети и много интелигентни с IQ на температурата на човешкото тяло и нямат време да четат такива статии, четат само заглавието, гледат снимката и коментират по тях...Или пък C0p0с я е писал
11
5
 
3
 
! Отговори
Облъчването преди 3 години
Не се ли радвате как развиването на технологийте доведоха до това да може да бъдете облъчвани с пропаганда, която цели да ви манипулира на всеки завой? Преди да почнат да се пръкват вестници и прочие всяка жаба си е знаела гьола. И Европа е принадлежала на европейците. Сега с медийте и пропагандата докараха и мултикълчара и толерантността. Та след тях идва и края на цивилизования свят.
10
4
 
6
 
! Отговори
huh преди 3 години
да почиват в мир мътвите, но вече прекалявате. Това е излишно. Ако целта ви е да си играете със състраданието на хората и по този начин само да раздухвате и всявате допълнителна паника сред хората, грях ви на душите.
9
1
 
8
 
! Отговори
Гаргамел Драгалевски преди 3 години
Само да попитам-мръснишките педофилски СМС-и до Сесил на кирилица ли бяха?
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде стига с тия партенки вече бе, досадни ставате .. ..
7
5
 
12
 
! Отговори
Киро Тефтеро преди 3 години
вируса е една манипулация в световен мащаб!Ще го има и след години ние какво ще правим все в извънредно положение ли ще живеем?
6
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е част от плана да бъдете заключени, дори и протестите в САЩ, съответно и протестите в ЕС и въвеждането на военно положение.
5
3
 
4
 
! Отговори
? преди 3 години
Къ'в тоя консул на Милано, мар' Неделке? Той чича ти Гугъл ли ти го речИ ?