Липсата на памет превърна Сталин в герой – по този път ли върви Англия?

Според журналиста Евгени Лебедев, историята се пренаписва пред очите ни
16 юни 2020 21:53, Нели Христова
254
Липсата на памет превърна Сталин в герой – по този път ли върви Англия?
Снимка: Getty

Евгени Лебедев напуска Русия през 1988 година и израства във Великобритания. По това време баща му, Александър Лебедев, работи като агент на КГБ по дипломатическо прикрите в Руското посолство в Лондон. След колапса на СССР Александър Лебедев успява да натрупа богатство и да се превърне в поредния олигарх. Той е близък приятел и дори съдружник с бившия лидер на Русия Михаил Горбачов.

През 2009 година Евгени и баща му купуват британския вестник Evening Standard. Така започва медийният възход на младия Лебедев, който днес също е приятел с много известни и влиятелни личности, включително и премиерa на Великобритания Борис Джонсън.

През последните дни във Великобритания, както и в цяла Европа и САЩ, започнаха протести против расизма. На Острова протестиращите поискаха свалянето на статуи, свързани с расизма, като под техните нападки попадна дори Уинстън Чърчил. Според Евгени Лебедев две снимки на Сталин показват накъде се е запътила Великобритания.

"Има една снимка от 1937 г., която показва Сталин, който се разхожда край Московският канал заедно с трима лейтенанти. Но на кадъра, публикуван 12 месеца по-късно, се виждат само двама. Липсващият лейтенант е Николай Ежов - съветски комисар, който бе екзекутиран по време на чистка. Той изчезна не само от службата, но и от снимката. Изтръгнат от историята от Сталин", започва своя коментар Евгени. Той разказва, че когато е напуснал Русия, тя е била страна, белязана от цензура, конформизъм и авторитаризъм.

"Сега се страхувам, че Великобритания се е насочила по същия път, който аз напуснах. Сравненията са ясно видими: ревностен революционен дух, егалитарна идеология и желание за пренаписване на национални митове", категоричен е Лебедев. Той разказва как след Ноемврийската революция СССР започва да заличава царската история на Русия.

"Статуите бяха свалени, книгите - изгорени, а самите Романови - екзекутирани през 1918 г. При Сталин, новият съветски цар, гласовете на критиците бяха заглушени. За идеолозите целта оправдава средствата - а историята и културата са най-силните оръжия. След смъртта на Сталин неговото наследство бе избелено, а режимът се опита да заличи голяма част от действията по време на управлението му. В продължение на десетилетия никой не знаеше какъв е мащабът на хората, убити от Сталин. През 1991 г. се случи нова революция в историята - статуите бяха свалени, улиците - преименувани", пише журналистът. По думите му само за една нощ протестиращите се появяват на улица Романов, където той живее, и свалят плаките, обезсмъртяващи известните съветски личности, които обитавали тези домове, заменяйки ги със свастики.

"Милиони не умират в трудови лагери или в гражданска война в днешна Великобритания, но притеснителното ехо на цензурата и груповото мислене изобилстват. Съжалявам, че трябва да го кажа, но BLM, едно прекрасно движение, което цели расово равенство, рискува да премахне свободата на мисълта и демократичния дебат в земята, която традиционно е техен защитник", притеснява се Лебедев.

"Тези хора няма да се успокоят, докато не заличат и последната препратка към нашата сложна история от публичните пространства. В очите на тези хора сър Робърт Пийл и Уилям Гладстоун вече не са реформатори и либерални премиери, а злодеи, асоциирани със своите семейства, които притежавали роби. Историята е пренаписвана пред очите ни. Свободните хора са принудени да се подадат на революцията. Натискът върху индивидуалните хора, компаниите, организациите и брандовете да подкрепят движението, целящо да подкопае британската история, бе необятен. Премахването на потенциално обидни епизоди на комедии, като Fawlty Towers и Little Britain от стрийминг платформите също демонстрира единната вечна истина на революциите - на ревностните хора им липсва чувство за хумор", допълва журналистът. 

"Липсата на историческа памет превърна Сталин в популярен и силен лидер в модерна Русия. А приносът на британските военни и цивилни лидери се изкривява или пренебрегва. Днешните герои ще са утрешните злодеи. Да признаем недостатъците на нашите лидери не трябва да засенчат огромните приноси на хора като Чърчил и Гладстоун. Лично съм виждал последиците от заличената в бяло история. Опасявам се, че при преследването на равенството и справедливостта част от онова, което направи Великобритания наистина велика, ще се загуби. Нека хората не бъдат цензурирани, нека децата ни да видят сложната реалност от нашата история и нека паметниците на онези, които бяха тук преди нас, да останат.  Като дете на Съветския съюз мога да ви кажа: свободите, които приемате за даденост, трябва да бъдат защитени", завършва Евгени Лебедев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
6
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Важното е, че на промитите мозъчета БГ сталинисти ЕГН-то ще им види сметката в близките години :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
178
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ясно, че простотията няма да свърши.
177
4
 
5
 
! Отговори
Смразяващ расизъм преди 3 години
До българин Значи въобще не си чел задълбочено произведенията на Маркс. До 1989г. това беше оправдано,защото русофобията и славянофобията на Маркс и Енгелс се прикриваше,но сега има предостътъчно източници. За да не се потиш излишно ти препоръчвам книгата на първия хърватски президент Франьо Туджман "Историческата съдба на народите". Там макар и непълно са цитирани достатъчно цитати на Маркс и Енгелс по години, по статии ,по произведения от които лъха смразяващ расизъм спрямо славяните.
176
3
 
11
 
! Отговори
Каква Украйна преди 3 години
Имаме Малорусия, Грушевский "о краина" крайниО краина забрави полския геноцид?Молбата на Хмелницки да се присъедини към Русия, иначе отивали при турците.Забрави Украина подареният Крим 1954 Хрушчов и 2/3 подарени от Русия земи.О краинците са две области, племена които Русия ги прави държава.Сега какво 30 милиона украинци емигрираха, 12 милиона работят в Русия.Още милиони се отделят от Украйна ДНР и ЛНР, одеситите и Харков също искат отделяне.Украйна беше перлата в короната на Русия, беше!
175
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Воят на хиенитеТвърдението за катастрофалните резултати на Февруарската буржуазна революция 1917 г. и за унижожилото руската империя управление на Керенски е точно в десетката.
174
7
 
6
 
! Отговори
КУПУВАМ преди 3 години
БРОНЗОВИ БЮСТОВЕ НА СТАЛИНЗА СКРАП
173
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нима Сталин изби и разгони цвета на руската нация - учени,интелигенция,аристократи,свещеници, военни?ДРАГИ МИ ТАВАРИЩ:ТАЯ РАБОТА ТОЧНО СТАЛИН Я СВЪРШИ
172
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинИ аз не знам точната бройка колко милиона е изтрепал, но по неговите собствени думи ако съдим, това е просто статистика, защо трябва да се интересуваме от подробности?НА МЯСТО КАЗАНО!
171
2
 
10
 
! Отговори
Д преди 3 години
Предател на една държава, станал собственик на вестник в друга държава, с пари от предателството, е загрижен за свободата на втората държава. Пускам сълза преди обед.
170
5
 
10
 
! Отговори
Воят на хиените преди 3 години
Защо хиените вият срещу Сталин? Нима Сталин изби и разгони цвета на руската нация - учени,интелигенция,аристократи,свещеници, военни? Тая работа я свършиха шайките на Ленин и Троцки. Сталин разчисти меншивиките,есерите,анархистите и шайките на Ленин и Троцки. Точно гореизброените разглобиха руската държава от февреари до ноевмри 1917г. когато срутиха производството и се разпадна фронтът срещу немците и трябваше да сключат унизителния Брест-Литовски договор.
169
2
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: ПРИПОМНЕТЕ МИ (номер 212)И аз не знам точната бройка колко милиона е изтрепал, но по неговите собствени думи ако съдим, това е просто статистика, защо трябва да се интересуваме от подробности?
168
4
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 204За Карл Маркс не знам дали е бил русофоб, обаче със сигурност не е бил сред идолите на нацистите в Германия по времето на Хитлер.Като изключим факта, че е бил евреин, никъде в съчиненията му не намирам идеи свързани с германската нация. Освен това Хитлер никога не е имал нищо против турците и арабите. Само против евреите. Не против всички евреи обаче, защото и сред неговото обкръжение е било бъкано от евреи, но това е друга тема.
167
6
 
4
 
! Отговори
ПРИПОМНЕТЕ МИ преди 3 години
СТАЛИН 20 000 000 ЛИ ИЗТРЕПАИЛИ 50....
166
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Факти за населението на Украйна:1930 г. (преди голодомора) 29 617 000 души1933 г. (след голодомора) 31 901 400 души1941 г. (преди ВОВ) 41 965 000 души1945 г. (след ВОВ) 33 534 000 души1989 г. (преди разпада на СССР) 51 706 700 души2017 г. (при асоциацията с ЕС) 25 000 000 души.-----КАКЪВ РАЙ .....ЧЕРНОБИЛ СЪЩО ГО НЯМА , И УКРАИНЦИТЕ ОБИЧАТ РУСИЯ НАЛИДРУГО ДА ИЗМЕНТИШ ТАВАРИЩ
165
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога не е ставало дума Сталин да разменя сина си Яков за Генерал, по простата причина ,че в баснята участва фелдмаршал Паулус....
164
2
 
5
 
! Отговори
До 207 преди 3 години
Дай източници: да не са западни, да не са на емигранти в САЩ и Англия - 5тата колона.Не е Сталин, а Свредлов и Коминтерна, финансирани от Англия и Германия, Троцки САЩ.И да не е любимият на западната пропаганда Суворов.Пък ние ще намерим автобиографиите на тези аФтори срещу Русия.Нищо не написа за амнистията на Сталин!Тя не фигурира в твоите източници?
163
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този синковец, Лебедев, не може да не знае, че през първите поне 5 години след Октомврийската революция, силният човек в съветската власт е бил не Сталин, а Лев Давидович Троцки. За 5-6 години Троцки успява да пролее повече руска кръв, отколкото Сталин през последвалите 30 години. Тогава започва и традицията на разрушаване на паметници от времето на Царска Русия. Но не правят ли съвременните последователи на Троцки същото и днес, този път в САЩ?
162
2
 
6
 
! Отговори
Ели син Сталин преди 3 години
Сталин го жертва, защото Г-я иска да го размени срещу генерали.Сталин казва: "Не разменям лейтинант срещу генерал".Каква по-достойна постъпка от тази, какво казва Баба Тонка за синовете си, и тя ли е престъпник, че ги жертва за родината.Относно СТОТЕ МИЛИОНА африканци - факти, според американски източници.Много книги от английски и американски автори са налични, истината не може да бъде скрита.
161
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПРИПОМНЕТЕ МИ (160) "СТАЛИН 15 000 000 ЛИ И З Т Р Е ПА ИЛИ 20 000 000"--------------------Факти за населението на Украйна:1930 г. (преди голодомора) 29 617 000 души1933 г. (след голодомора) 31 901 400 души1941 г. (преди ВОВ) 41 965 000 души1945 г. (след ВОВ) 33 534 000 души1989 г. (преди разпада на СССР) 51 706 700 души2017 г. (при асоциацията с ЕС) 25 000 000 души.Между 1933 и 1941 гг. точно когато Сталин уж бил убил милиони, населението на Украйна е нарастнало с 10 000 000 души.
160
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сталин не е убивал чужди народи, и не е бил робовладелец - факт.А че Западът прикрива злините си със Сталин е ясно.----------------------МУСТАКАТИЯ ДРЕБЕН ДЕБЕЛАК ОКУПИРА ПОЛОВИНАТА ПЛАНЕТАТАКА ЧЕ СИ ПРАВ - ТОВА НЕ СЕ МЕРИ С ДУМАТА "РОБОВЛАДЕЛСТВО"....