Храната в Румъния и Полша е по-евтина от българската

В България обаче са най-ниските цени в ЕС на ресторанти и хотели
Обновена: 21 юни 2020 11:46 | 21 юни 2020 08:00, Анисия Иванова
134
Храната в Румъния и Полша е по-евтина от българската
Снимка: Pixabay

Храната в Румъния и Полша е по-евтина, отколкото в България, обявиха от Евростат. Цените на храните у нас са 76,5% от средното ниво в ЕС, т. е. са по-ниски с 23,5%. Същевременно храните в Полша са с 31,2% по-евтини от средното за ЕС ниво, а в Румъния са с близо 35% по-евтини. Оказва се, че взимаме най-ниските заплати в ЕС, но храната в Полша и Румъния е по-евтина.

При колите, моторите и колелетата цените в България са по-високи, отколкото в седем други страни от ЕС. Цените на личния транспорт у нас са 87,2% от средните в ЕС, като са по-високи отколкото в Румъния, Естония, Чехия, Унгария, Кипър, Полша и Словакия.

Цените на мобилните и стационарни комуникации у нас са 70% от средните в ЕС. Но са по-високи отколкото в Естония, Латвия, Румъния и Полша. При домакинските електроуреди в Полша отново е по-евтино, отколкото у нас.

В България обаче са най-ниските цени в ЕС на ресторантите и хотелите, алкохола и цигарите, разходите за дома, дрехите и мебелите.

Цените на алкохола и цигарите у нас са 62% от средните за ЕС, а в Ирландия са три пъти по-високи. Цените в ресторантите и хотелите у нас са само 45% от средните в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
2
 
1
 
! Отговори
Шефа преди 3 години
Борисов , знаеш ли какво те чака това лято?Правиш си личен пенсионен фонд от рекет на фирми , но няма да можеш да го харчиш, няма да видиш пенсия , чака те и пълна конфискация , а в затвора те поемат олигарсите!Да ти е яка д.у.п.а.р.а.т.а!
113
1
 
4
 
! Отговори
:) Тонколонката :):) преди 3 години
:):):) В едното шкафче милиони евро, в другото тонове суджук. :):):) Дай Боже всекиму! :):):)
112
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
срам и позор мухобойко
111
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хахахаааа....НАТО ...гей парадите и еднополовите бракове ,нали ?
110
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бай Иван А сега ГМО ,,Народен,, ГМО ,,Македонска ,от черва ,копита ,кокали ,пера и ,,подобрители ,,
109
3
 
4
 
! Отговори
switzerland преди 3 години
Румъния си запази животновъдството за разлика от българите, които си го унищожиха. Но постепенно се завръща българския производител на зеленчуци на пазара. Зависи къде живее човек . Явно има градове в България , които са зле, но като цяло положението е добро - има български производители и цените постепенно си идват на място.
108
3
 
1
 
! Отговори
бай Иван преди 3 години
До Ниски цени Помним при соца салама тип " Кучешка радост" или "Народен"
107
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво значение има като ръста на цените надминава ръста на заплатата? Просто станахме едни бедни работещи без права, болни и без значени за корпорациите.
106
3
 
7
 
! Отговори
Наблюдател от Мадрид преди 3 години
Понякога сравнявам цените на храните в България с тези в Мадрид. И тук е представена веригата LIDL и често пазарувам в някой от техните магазини. Мога смело да кажа, че храната ви е скъпа в сравнение с тази в Мадрид дори само ако се вземат предвид Лидъл-ските цени. Жалко, че са оставили ниски цените на алкохола и цигарите. Може да им вдигнат още малко акциза и да свалят ДДС-то на храните.
105
2
 
2
 
! Отговори
*/* преди 3 години
Също яхтите и самолетите са по-евтини.
104
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щот сме баровци
103
3
 
29
 
! Отговори
тя преди 3 години
С най-ниски пенсии и заплати и най- високи цени, к,ва е тая работа ?Друга такава държава има ли ?
102
3
 
28
 
! Отговори
Въпросчо преди 3 години
След като у нас храната е по-скъпа , защо държавата дава субсидии и помощи на земеделци, производители, берачи и прочее загубеняци ? Значи ние плащаме по-скъпо , за да пълним джобовете на разни селски хитреци и държавници ???? А ????
101
6
 
30
 
! Отговори
Митко-любопитко преди 3 години
Само в Румъния и Полша ли ?!При нас е супер скъпо , но за сметка на това - супер некачествено ! Благодарим ти партио любима ГЕРБКП за грижите и вниманието с които ни обгръщаш ,и джобовите празни все обръщаш !
100
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Логично ДДС за храните в Полша е 5/8 % в Румъния е 5/9 % , а в България е твърдо 20 % .Разликата е 13-15% . Да благодарим на управляващите за финаннсовата стабилност .
99
10
 
20
 
! Отговори
Ниски цени преди 3 години
Се поддържат със съответните инструменти. Едно време всеки квартал имаше бакалия, месарница, плод-зеленчук, аптека и сладкарница. Тези заведения бяха в новопостроени социалистически блокове. Бяха държавни и общински. Ако тарикатите от СДС не бяха ги разграбили днес там можеха да продават фермери и производители на много по-добри цени.
98
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евтина е, запретнали са ръкави и произвеждат.
97
4
 
27
 
! Отговори
мечти преди 3 години
"В България обаче са най-ниските цени в ЕС на ресторантите и хотелите, алкохола и цигарите, разходите за дома, дрехите и мебелите."ХАХАХАХХАХАХАХААХХАХААХХАХАХАХАХАААААААААААААААААА...........................
96
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво искаха и получиха
95
14
 
11
 
! Отговори
хахахаааа.... преди 3 години
Най-важното е България в ЕС и НАТО...