Посланикът на Швеция у нас: Животът много се промени заради пандемията

По думите й, българският и шведският народ са свързани
21 юни 2020 18:58, Нели Христова
31
Посланикът на Швеция у нас: Животът много се промени заради пандемията
Снимка: Getty

"Твърде рано е да говорим, че една страна се е провалила, а друга е успяла. Ще отнеме години, преди да разберем кои мерки са били ефективните в тази пандемия." Това каза посланикът на Швеция в България Нейно Превъзходителство Луиз Бергохлм в интервю за NOVA. По думите й, родината й не е предприела много по-различни мерки от тези, които целият свят е взел, за да пребори коронавируса.

"Като хората в страните по целия свят, и ние се намираме в много трудна ситуация. И водим същата битка, като се изправяме срещу тази пандемия. Ежедневието в Стокхолм много се промени. Аз и съпругът ми работим основно от вкъщи. Най-голямото ми дете, което е в средно училище, се обучава дистанционно на компютър. В ресторантите сме задължени да спазваме дистанция. Баровете не работят. Само няколко кина са отворени, с по-малко посетители от обикновено. Всички ние се въздържаме от близки социални контакти с други хора, освен нашите семейства. Особена грижа полагаме за по-възрастните хора", разказва Луиз Бергохлм. Дълго време СЗО казва, че Швеция е пример "за новото нормално". Посланникът го потвърждава.

"Трябва да сме реалисти и да свикнем с новото нормално. Да внимаваме, когато се срещаме с други хора, да си мием ръцете и в момента, в който усетим симптоми, да се изолираме и да се тестваме за COVID-19", казва Бергохлм, но е категорична, че Швеция е взела абсолютно всички мерки, които са нужни, срещу коронавируса:

"Баровете не работят. Нощните заведения също са затворени. На официални събития не могат да се събират повече от 50 души. Мисля, че има много погрешни схващания за мерките, които предприехме. Не затворихме всичко. Училищата за деца над 15 години останаха отворени, защото децата не са основният приносител на вируса. Вярно е, че можехме да ходим на ресторант, но при определени правила за социална дистанция и разстояние между масите. Господин Тегнел, нашият главен епидемиолог, даде просторно интервю за шведското национално радио преди няколко седмици и коментира нашата стратегия. И каза някои неща, които бяха извадени от контекста. Знаете колко е засилен интересът към Швеция в момента. Това е нов вирус, COVID-19 е нова зараза, за която знаем твърде малко. Някои страни се справиха много добре, други бяха силно засегнати. Някои затвориха всичко, но все още имат огромен брой заразени и страдащи хора. Твърде рано е да говорим, че една страна се е провалила, а друга е успяла. Ще отнеме години, преди да разберем кои мерки са били ефективните в тази пандемия",обяснява тя.

По думите й, много нейни сънародници избират родината ни за почивка не само през лятото, но и през зимата.

"Много шведи идват в България, не само заради плажовете по Черноморието за лятото, но и заради ски туризма през зимата. Има и по-малки групи, които пътуват, за да откриват красивата ви природа, храната, вината. Мисля, че България има страхотен потенциал да промотира себе си като туристическа нация сред шведските пътешественици", казва Бергохлм. Тя твърди, че България и Швеция са много свързани:

"Също като българите, и ние обичаме да прекарваме време със семействата си, предпочитаме да сме сред природа, в планината или на морето. И двата народа споделят тази любов към природата", категорична е тя.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не чух преди време шведския министър у нас да изказва мнение за шведския пиян турист ритнал камериерка в български хотел.
23
2
 
0
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 24Напълно съм съгласен. Не разбирам защо ти плякат минусчета.Швеция беше най-открита, тоест не скри нищо за пандемията.Не я отрича, както им се иска на някои.Статистиката е ясна. Като гледаме глобално броя починали от COVID-19 досега, 466 548 души, а от сезонен грип годишно умират 389 000 души средно, и като отчетем че сме по средата на годината, излиза че коронавирусът е малко повече от два пъти по-смъртоносен от грипа.Значи, опасността я има, но не е краят на света.
22
2
 
2
 
! Отговори
Бай Х преди 3 години
Цитат:" Децата не са основния преносител на вируса". Според тази децата не могат да се заразяват, а възрастните могат. Че децата да не са извънземни. Ковид19 мирише на измама.
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шведските епидемиолози които всъщност наложиха подхода, бяха най-честни и най-прави. Грешката на Швеция бе в шведското правителство което неволно или нарочно допусна да измрат хиляди хора по многолюдните старчески домове.. подобна бе ситуацията и в Ню Йорк и Италия и Испания....все страни с най-много над 80 годишни хора
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 17, христо христов.Депутатите и министрите се сменихе 3-5 пъти за последните 10-15 години. Този който загуби иборите често излиза от политиката. Специялно тези които са били управляващи и лидери на партии. Лидерите на партии директно подават оставки и излизат от политика ако не спечелят достатъчно гласове и резултата бъде по слаб от очаквания.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, какво друго да каже нейното превъзходителство, няма сама да си надене примката на врата, я.Много ясно, че така ще каже.То за тази Швеция се изприказва какво ли не, от Осанна, до разпни го и всеки път по-големи глупости.Аман...
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това няма да се разбере защото всички тръгнаха по стъпките на Швеция.
17
0
 
2
 
! Отговори
а бе,кантаргьот преди 3 години
До ИстуканИздухана ти е трътката,че мислиш с нея!А и да не мислиш все тая!
16
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
До 17. Ами д-р Христов.Щом трябва да ти давам " примери" А ти нищо не си разбрал. Как мислиш? Ще успея ли да те убедя.От тук на татък?!-:) Леле леле....
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, промени се. Хората с петцифрени заплати сме си пак такива, ама слугинажът оз нарове, хотели и ресторанти едвам си крета с 1500. Всъщност нищо не се е променило. Квалифицираните сме богати и имащи, а слугата си е слуга пи цял свят. Личен избор.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 11 твоят " бацо" е пътник бе момче! И той го усеща вече! Само Ти самият дето НЕ!-:) Ама че сте лесни бе деца!-:) Ах ако го знаехтеее това!-:(
13
4
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
Евала пич че се обади! То в този сайт.Освен Американката " посланичка"! Други не представяха дълго време тук! Как те пуснаха тук не знам.-:) Ами да промениха се нещата! В държави като Швеция е истинската демокрация примерно! Защо сметнаха че е точно в САЩ не знам! Политика най вече! В България им доста посолства.Ама от " Мустафа" " Американката" Ме могат да се уредят за интервю пред " българските западни медии"!-:) За оплакване с е ама малко хора го разбират уви! Днес с децата не се спори!-:)
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Швеция положението е много зле, но швецкото Работническо дело крие и не пише за това.
11
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швеция не спазва мерки както в другите европейски страни и показателите за вируса са същите, дори по-добри от някои страни в Европа които спазвт мерки.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със статистики без статистики все тая. Да не ви даваха статистика всеки ден по време на свинския грип. Хората почиват събота неделя. Вие си гледайте цифрите всеки ден в БГ все едно следите футболни срещи и сте на скамейката.
9
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бацо каза, че ще караме по шведски модел. Всичко отворено, хората се омешват и както казва уважаемия доц. Мангъров - Ще изгорят някои сухи съчки и толкоз!
8
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръгнаха по сценария на Мангъров и се оакаха яко...Вече почнаха да крият какво става с епидемията там.Явно *** яко...
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швеция за трети пореден ден не изнася данни за броя заразени след 3 дни с над 1000 човека с вируса.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои мисли ли си, че Швеция нямат мерки? Да прочете пак статията. Ако си мисли, че икономиката им е по-добре от останалите пак да прочете.
5
2
 
2
 
! Отговори
така е преди 3 години
мия си ръцете по 50 пъти на ден (като доктор Фаучи), не си пипам лицето, нося маска даже и като провя любов и то не просто маска, а P100 Респиратор. изобщо, тежко е...