Кралят на Белгия се извини за колониалното минало на Конго

Смята се, че тогава милиони африканци са загубили живота си
1 юли 2020 11:58, Елка Василева
52
 Кралят на Белгия се извини за колониалното минало на Конго
Кадър: БНТ

Белгийският крал Филип изпрати писмо до президента на Конго, в което изразява "дълбокото си съжаление" за престъпленията, извършени по времето, когато страната е била белгийска колония.

Африканската държава години наред настоява за извинение, но крал Филип е първият, който прави това.

Писмото на крал Филип е по повод 60-годишнината от обявяването на независимостта на Конго, предаде БНТ.

За първи път белгийският кралски двор признава за злодейства, извършвани по времето, когато Конго е лично владение на крал Леополд Втори, а по-късно и колония на Белгия. Смята се, че тогава милиони африканци са загубили живота си.

Още по темата

Според Филип страната му е причинила страдание и унижение и "дълбоко съжалява" за раните от миналото. Белгия създаде и парламентарна комисия на истината за преоценка на колониалното минало.

„Парламентът разполага с време и с всички възможности, за да проведе дебат, да направи оценка на миналото и да каже как трябва да преосмислим историята си в бъдеще“, каза Софи Вилмес, премиер на Белгия.

Антирасистките протести след убийството на Джордж Флойд в Америка в Белгия прераснаха в протести срещу колониалното минало на страната.
Многобройните паметници на Леополд Втори в Брюксел и другите големи градове седмици наред са обект на вандалски актове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Римската империя се извинява на Германия, Франция, Британия, Испания, Италия, Арабия, Тракия, Гърция, че ги е колонизирала.Извинявайте.
26
1
 
2
 
! Отговори
ограмоти се преди 3 години
До ааневежа , германците никога не са имали колони
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да осъдим колониализма като престъпен.Колониализмът е престъпление към човечеството.
24
3
 
1
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
Ако се започне да се рови в миналото сигурно няма нито една държава , която да го е играла пацифист през историята.... Ами дай да вземем да накараме и единия дял от пра-човеците да се извини на другия(който е бил претопен и е изчезнал) Не, че нещо ама за нашето положение сега не са ни виновни 500 те години робство а следващите 142 г. на свобода... Не е имало някаква масова война от WWII и хората вече се чудят какво да правят със свободата която им е подарена. Ако се стигне до война ще плачат.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция задължително трябва също да се извини на ред народи. Още повече, че в наследство е оставила дивашки прегазен националния прогрес в поробените територии.
22
1
 
3
 
! Отговори
Извинение ли?! преди 3 години
Само както онзи виц, в който Иванчо се извинявал на Марийка.
21
0
 
17
 
! Отговори
Леле преди 3 години
Турция кога ще се извини на нас и останалите поробени народи? Погледнете и кои арабски страни са били част от сатанинската им империя, да си знаете кои са идвали да колят и изнасилват, да си събират роби за гнъсните пазари из пустините... Поне няма ли да си платят дължимото на тракийските българи!????
20
3
 
5
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Малкото "хубаво", което още не е стъсипано и не е открадната в Африка, е останало от времето на колониализма.Между другото преди години в едно интерв/ един индиец ан въпроса какво е отношението на индийците към Англия каза "Ако не беше Англия, отдавна няма да съществува държавата Индия. Тя nи дaде общ език и тя обедини хиляди племенни групи в една държава."
19
4
 
4
 
! Отговори
аа преди 3 години
Аз предлагам и англичани, немци и всякакви други държави крадци, да вземат да върнат на ограбените държави паметниците на културата. Като почнем от кралицата на Великобритания - да почне със скъпоценните камъни от короната, и да ги върне на Индия например. Крали крали - сега извинявай. Ко ми се извиняваш? Връщай.
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Репарации!!!
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Кралят на Белгия се извини за колониалното минало на Конго"Извинявайте, че сме ви таковали с двеста... хахаха. Това малко като извиненията на Бочи - колкото повече ти се извинява, толкова повече се обиждаш :)))
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лицемерие!
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само ръце ли им отрязали ?....жалко...трябвало кратуните им да отрежат..
14
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да дойде Адолф
13
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тея се оляха. Да вземат сега и за кръстоносните походи да се извинят на арабите
12
3
 
10
 
! Отговори
Бети преди 3 години
Така, така! Правилно! Направо... започнете да им целувате, за да изкупите вината си! Пускайте цяла Африка и Азия, че малко ви бомбардираха в тъпите кратуни, та не можахте да се осъзнаете. Заради тия *** сороски сатанисти нормалните хора вече са изчезващ и застрашен вид. Долни продажници и безбожници!!!
11
7
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Извинението защо не е подплатено с десетки милиарди репарации?
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този крал освен извинение да прояви толерантност и да пусне женка си на конгоанците .....оф ...тя пък няма да има нищо против....
9
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време когато бях ученик имахме такъв лаф. Някой ко те настъпи с кални обувки в трамвая и каже извинявай , отговаряхме - извинявай патъци не лъска те си остават кални. Та и това на краля е извинявай, но милиони са избити.
8
4
 
13
 
! Отговори
Фен преди 3 години
Нека всички дружно да се извиним на черните за съществуването си и да ги оставим да изгният в собствената си мизерия и животинство.