Кои са страните, които налагат ограничения за пътуващи българи?

Броят на държавите, които ни налагат 14-дневна карантина се увеличава
18 юли 2020 15:55, Нели Христова
86
Кои са страните, които налагат ограничения за пътуващи българи?
Снимка: БГНЕС

Белгия, Литва и Нидерландия се присъединяват към държавите, налагащи допълнителни изисквания и карантина на българските граждани и идващите от България чужденци заради скока на случаите на заразени с COVID-19 у нас, предава репортер на БГНЕС.

У нас от началото на юли всеки ден се съобщават за пет пъти повече заразени, отколкото през април. Именно поради тази причина редица държави предприеха допълнителни мерки.

По официални данни към днешна дата 8442 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус в България. От тях активни са 4112. 606 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 33-ма от тях се намират в интензивни отделения и клиники.

298 са новите потвърдените случаи само през изминалото денонощие. 297 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус.

Днес е първият ден от уикенда, след като на българско-гръцката граница влизането в южната ни съседка става единствено с негативен PCR тест, направен 72 часа преди пътуването.

Гърция, която традиционно приема хиляди нашенци през сезона, увериха, че разрешителните ще бъдат проверявани внимателно. Ако бъде установено, че сред тях има фалшифицирани документи, ще бъдат задействани предвидените в закона санкции.

От 15 юли правителството на Унгария въведе класифициране на държавите в „червени“, „жълти“ и „зелени“, въз основа на тежестта на ситуацията с коронавируса във всяка от тях. България, Португалия, Румъния и Швеция са „жълти“ страни от ЕС.

Чуждите граждани, включително и българи, които пристигат от „жълти страни“, подлежат на медицински преглед на границата, както и на 14-дневна задължителна карантина. Изискването за самоизолация ще отпадне ако бъдат доказани два последователни отрицателни теста за коронавирус, снети през 48 часа в рамките на предходните 5 дни.

Досега беше препоръка, но от петък, 17 юли, Литва забранява влизането на своя територия на български и чуждестранни граждани, пристигащи от България. Литовските граждани, които се завръщат от България в Литва, подлежат на 14-дневна изолация.

От 16 юли, нидерландските власти въвеждат силно препоръчителна (strongly advisable) 14-дневна карантина в домашни условия за гражданите, пристигащи от България в кралството. Също така, не се препоръчват пътувания до България с цел туризъм, с оглед на влошаващата се епидемиологична обстановка в страната по отношение на COVID-19.

Белгия също ни постави в оранжевата зона – на страните, до които се пътува само в краен случай.

Страната ни остана и в „червения списък“ за пътуване до Норвегия. Сънародниците ни, влизащи на територията на Норвегия, се поставят под домашна карантина за 10 дни.

До 11 август Финландия удължи граничните ограничения за България.

Още от 9 юли всички български граждани подлежат на задължителна 14-дневна карантина при влизане на територията на Австрия. Карантината не важи за тези, които представят медицински сертификат за отрицателна COVID-19 проба, не по-стар от 4 дена от датата на пътуването.

За сметка на всички рестрикции, които понасяме от редица държави, властите в България решиха, че вече не е необходимо сънародниците ни, които пристигат от Великобритания да бъдат под карантина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
6
 
6
 
! Отговори
прооост народ преди 3 години
Бай *** сам се оплеска и прецака! Агнешкото, зелената салата, ракията, разходките, абитуриентските и гьобеците го издокараха! Сега курортите, почивките хептен ще го омажат и на есен бай *** ще е заключен с една торба консерви и КПП-та!
28
4
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Всичките тези ХОРА които НИ КРАДЪТ в момента са "ПЛОД" НА БКП!!! - Всички те са учили през Комунизма че не трябва да се краде!! -НО всички са деца на ГОЛЕМИ КОМУНИСТИ!
27
0
 
2
 
! Отговори
Пенчо Перник преди 3 години
Ще призная правителството, ако ни ограничат от САЩ и Бразилия, е тогава ще я втасаме:)))
26
1
 
2
 
! Отговори
Драскачи, преди 3 години
Да не е луд ББ да въвежда положение, нали на следващия ден е пътник. Ще отбива атаките и ще балансира като опитен въжеиграч докато устиска. Какво? Каквото може;)
25
9
 
1
 
! Отговори
Гошу тъпото преди 3 години
Къде мога да се заразя с Корона ?- щот искам малко да си почина!!
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото не може премиерът Борисов, който е компрометиран в страната и в чужбина, който го въртят на малкия си пръст ДПС и дори не може да се съгласи за три оставки с коалиционния си партньор, да спасява България от кризата. Обществото не иска да го управляват мафиоти. Така че, ако обичат, ГЕРБ да си отиват, да се видят в огледалото и да се готвят за следващите избори, завърши Румен Гечев.
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Около 4,6% от починалите от вируса са млади хора. Пробвайте дали ще оживеете! Ако вие успеете да оживеете, направете си експеримент и с по-възрастните си роднини. Може голямо наследство да получите.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Търсим коронаВчера умряха 2 млади без други болести.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парите текат в определени посоки и българският народ затова е излязъл на улицата. От ББР се крадат стотици милиони, от хазарта също, заяви социалистът.Въпросът е защо ГЕРБ извади студения резерв от държавното предприятие Марица-изток 2. Марица-изток 1 и 3 са на американците. ГЕРБ нагло вадят от държавната ТЕЦ резерва и го дават на Ахмед Доган. И после твърдят, че той не го управлява, посочи един от проблемите Румен Гечев.Българският народ иска нови избори. Защото не може премиерът Борисов, който е компрометиран в страната и в чужбина, който го въртят на малкия си пръст ДПС и
20
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС ни заразиха с корона и сега ни слагат и в домашен затвор и ето резултата от евроинтеграцията. Борисов забогатя от еврозоната.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По думите му Българската банка за развитие, финансирана от българските данъкоплатци, финансира олигарсите на България. Има няколко големи крокодила, които обикалят около нея. Това не са малки и средни предприятия. Това са фирмите на Пеевски и на другите олигарси. Потоци от пари текат към фирмите и обръчите на ДПС и ГЕРБ, коментира още Гечев.По неговите думи 700 млн. лв. са били откраднати от българския данъкоплатец,а отговорен за това е министър Горанов, който фактите и българският народ посочват като министър на ДПС.Парите текат в определени посоки и българският народ затова
18
5
 
4
 
! Отговори
Търсим корона преди 3 години
По-добре да изкарате короната сега през лятото,отколкото през зимата.Затова избирайте- или на протеста,или в чалга-клуб.Там са "безсмъртните".Компанията ще е една и съща, в смисъл хора с някакъв интелектуален дефицит. Иначе нямаше да са там, да си губят времето с непродуктивни занимания.Щото някои си протестират от 30 год., други друсат кючек,в търсене смисъла на живота.Едните са щастливи от заниманието си,другите с мазохистична компонента.После не ходете на гости на майка си 2 седмици поне.
17
2
 
5
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Очаквано развитие като резултат от неадекватните мерки на правителството на Бойко Борисов от началото на епидемията досега.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Управлението и компрометирано, българският народ го обяви за мафия, станахме за срам в международните медии, изброи Гечев.Той припомни, че вота на недоверие, който БСП внася, е за корупция. Според него вдигнатият юмрук на президента е юмрук срещу мафиятаНикъде по света мафия не се отстранява с галене с перце. Тя заслужава юмрук, обясни социалистът. Народният представител от левицата заяви категорична подкрепа за исканията на младите протестиращи. Младите хора искат оставката на Борисов. Те искат да живеят като младите хора в другите държави от Европейския съюз, добави Гечев
15
3
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Есента Банките заедно с Прасчо - ще ЖЪНАТ Хотели и Бизнеси - и то Международни Бизнеси и Компании- само гледайте !! Огромна манипулация се прави с България !!
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корупцията влияе като симбиоза между представителите на едрия бизнес,които искат да трупат пачки извън законите и в нарушение на принципите на демокрацията и властта Всички ключови министерства на това правителство са поверени и от години се управляват от елита на ДПС,като изпълнители са ГЕРБ и техните сателити.Самият факт, че в момента се оттеглят тримата ключови министри с финансови потоци, е повече от показателен.Това коментира пред БиТиВи Румен Гечев, депутат от БСП.Той бе категоричен, че оставката е неспасяема и необходима за България. Управлението и компрометирано, българският наро
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От лъжите на герб и другарите им се стигна до тук да ни затварят от всякъде,днес в Гърция има 11 заразени ,а нашите отново маниполират ,Борисов се изказа че щяло да има много вълни)!!!само ви подсказва ко ни чака за бъдище
12
7
 
1
 
! Отговори
Професор Изпитател преди 3 години
Философският Въпрос не е някакво си Вирусче!! Вируси винаги ще има - всякакви!! Философският въпрос е !!,,-дали Земята е Плоска?/ и дали въобще някой е стъпил на Луната ??- и Дали Бананите и Тоалетната хартия ще изчезнат завинаги!! всичко друго е конспирация на конспирациите -Слава Богу нашият народ е умен и въобще не се хваща на Световните Лъжи на алчни Евреи-герберудисти и всякакви садисти!
11
3
 
5
 
! Отговори
вестник Дума преди 3 години
"Ключови министерства се управляват от ДПС, а ГЕРБ са изпълнители"
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов ще трябва да връща карантината защото сме жълти преди да сме станали червени. Няма да може да пътува и до Брюксел.