Евросъюзът налага първите санкции за кибератаки

Засегнатите са от Китай, Русия и Северна Корея
Обновена: 31 юли 2020 07:37 | 31 юли 2020 07:30, Елка Василева
7
Евросъюзът налага първите санкции за кибератаки
Снимка: архив, БГНЕС

Съветът на ЕС съобщи, че е решил да наложи за първи път ограничителни мерки срещу шестима граждани и три организации, отговорни за кибератаки.

Уточнява се, че сред подобни удари са опитът за електронно поразяване на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) и разпространението на вирусите WannaCry, NotPetya, както и операцията Cloud Hopper.

Наложените мерки включват забрана за пътуване и запор на имущество. На гражданите и организациите от ЕС е забранено да предоставят средства на включените в списъка.

Още по темата

Отбелязва се, че при необходимост държавите и институциите на ЕС могат да налагат ограничения, за да предотвратяват, разколебават, възпират и отговарят на злонамерени действия в киберпространството, насочени срещу неприкосновеността и сигурността. Тези мерки трябва да се разграничават от възлагането на отговорност на чужда държава, се пояснява в съобщението.

Списъкът на засегнатите от днешното решение включва двама граждани на Китай, четирима граждани на Русия, както и три организации - по една от Китай, Русия и Северна Корея.
/БТА/
 


7
Още от ЕС
Европа се възстановява от кризата, а САЩ?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
папагалска му преди 5 дни
работа
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Христо Христов

"Би трябвало лицата да могат да се трасират"

Българската дума е "проследяват", но освен че си неграмотен друго така или иначе няма да прочетем от теб.
3
1
 
7
 
! Отговори
ПорЦелан преди 5 дни
А Украйна кога ще я санкционират? Индия, Бангладеш, Пакистан? 99% от скама в САЩ е от последните три страни, троянците с криптиране на файлове и хакването на акаунти в Гугле, Туитер, Инстаграм пък идва почти на 100% от Украйна.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
По време на референдума за промени в конституцията, руските служби регистрираха масирани атаки срещу системите за електронно гласуване. Руснаците имат ли право да наложат санкции?
1
5
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 дни
А кога ще накажат организациите извършили атака срещу нашете избори?
Сървърите бяха в щатите, турция и мисля тайланд , та би тпябвало и лицата да могат да се трасират.