EС и ЮНЕСКО с наръчник как да разпознаваме конспиративни теории

Препоръчва се журналистите да обясняват какво в нея е подвеждащо
15 авг 2020 02:15, Нели Христова
35
EС и ЮНЕСКО с наръчник как да разпознаваме конспиративни теории
Снимка: Flickr

Европейската комисия и ЮНЕСКО разпространиха наръчник за изобличаване и противодействие на т. нар. конспиративни теории.

Двете организации препоръчват да се проверява дали подобни твърдения са изразени от действителен специалист, или от самозван експерт, несвързан с авторитетна организация, с отнета или с несъществуваща акредитация. Препоръчва се и да се подхожда със съмнение към твърдения с неясен източник или когато проверка на фактите ги опровергава, предаде БТА.

Според двете организации дадено твърдение е съмнително, когато авторът му заявява, че това е "единствената истина"; когато поставя въпроси, вместо да дава отговори; когато се изразява субективно и емоционално; когато подкрепя твърденията си с карикатури или вицове.

В наръчника се препоръчва, когато гражданите са сигурни, че са се сблъскали с конспиративна теория в социалните мрежи, да не споделят съобщението. Същото важи и когато подобни данни се открият в блог - те не следва да се споделят, а се препоръчва на автора да бъде изпратена информация опровержение, основана на факти.

Ако конспиративна теория се срещне в медии, препоръката е да се съобщи на редакцията и на институция, свързана с наблюдение на медийното съдържание.

Препоръката към журналистите е, когато отразяват теория на конспирацията, да не наблягат на съдържанието й в заглавието. В текстовете си те следва да се придържат главно към достоверните факти. Препоръчва се журналистите да обясняват какво в конспиративните теории е подвеждащо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
"Според двете организации дадено твърдение е съмнително, когато авторът му заявява, че това е "единствената истина"" - пример цялата про- ес пропаганда на брюксел, герб и троловете им.
11
4
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Разбирам, че външният министър и премиерът на холандия са съмнителни специалисти и самозвани експерти.Че правителството на холандия е неакредитирано и без мандат - демек парламентът и конституцията на холандия са фалшиви...ПП. Винаги съм казвал, че тиквата е за предпочитане пред половината ес политици.
10
5
 
11
 
! Отговори
Аха преди 3 години
С други думи цензура. Супер наръчник, да не вземем да се объркаме хехе
9
5
 
21
 
! Отговори
1984 преди 3 години
Международно Министерство на Истината! Глобалистите в Действие!!
8
0
 
16
 
! Отговори
Кой е действителен преди 3 години
специалист и кой е самозван експерт?Ако живееш в България, където от 1947 г. насам БАН си е присвоила правото да се самоопределя като висша научна инстанция и като се има предвид как фабрикува "учЕни" чрез редовни докторантури да "свои деца",как да приемеш за действителен специалист някого, като знаеш, че нАучната му степен е от БАН?Как да определиш някого като самозван експерт, след като сте учили заедно и знаеш, че е бил отличник и че продължава да надгражда знанията и уменията си?
7
3
 
16
 
! Отговори
Неубедително преди 3 години
Когато някой поставя въпроси, той те подтиква към аналитично мислене.Да даваш само отговори относно решаването на някакъв проблем е все едно да твърдиш, че това е единствената истина.
6
5
 
15
 
! Отговори
. преди 3 години
Луй за ЕС и Юнеско! Там, където има дим има и огън!
5
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има едни Хаджи Тошковци, които във всичко виждат далаверата на собствената си извратена шоущина и клоунщина.
4
8
 
24
 
! Отговори
Либерална цензура преди 3 години
Новите либерал-тоталитаристи е крайно време да учредят навсякъде Министерства на истината и да надминат социализма по задушаване на свободата на словото и плурализма.С такива е най-добре да се постъпва както един полицай в Портланд. Някаква "активистка" се развилняла и ченгетата дошли да я укротят. "Дрогарете" се развикали, че искат да я арестува полицайка, не можело мъже. И старшият полицай ги сецнал в кръста: "А вие откъде знаете, че не се идентифицирам като жена?" Хъ-хъ.
3
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мълчат конспираторите, защото са натикани в миша дупка.Така и трябва на тези диви селяци.
2
6
 
16
 
! Отговори
Един българин преди 3 години
Тия пък забраняват на хората и да направят предположение,забраняват им допи да разсъждават. Разбира се,че някои важни истини се крият или ги представят в друга светлина. Всеки интелигентен човек може сам да прецени кога го лъжат в очите или доукрасяват д лъжи нещо. Сега е това за короновируса. Нека Е.С да си твърди,че абсолютно случайно се е развил смъртоносен вирус, устойчив на всякакви условия без лаборатории и експерименти. За тях най-важни са гейовете и правата им.
1
8
 
21
 
! Отговори
KAG2020 преди 3 години
Оле боже....ако чакаме на ЕК и ЮНЕСКО, точно ТЕ да ни казват на кое да вярваме и на кое не, пази боже!Още не сте разбрали либерастични плазмодии а? Тръмп стартира движение което не можете да спрете, движението на нормалните хора, които искат да плащат по-малко данъци, които искат да има бъдеще за децата им, които НЕ искат комунистически фъш...кии да им казват какво да правят, които не искат децата им да бъдат учени че има 1542 джендъра,които не искат да бъдат поставяни под мангупи и хрантутници