ЕС няма готовност да застане до Беларус, ако се стигне до кръвопролития

Лукашенко е един от последните автократи, смята Весела Чернева
19 авг 2020 11:49, Ния Христова
53
 
Стотици хиляди продължават да излизат на бунт в Беларус. Какви са възможните сценарии за страната? Темата коментира ръководител на софийския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.
 
"Много хора смятат, че 89-a г. се случва в Беларус, макар и 30 г. по-късно. Това е по-скоро един арменски тип революция, вместо украинска. Голяма част от беларусите пазаруват във Вилнюс. Те ползват съществена част от облагите на ЕС", заяви Весела Чернева, ръководител на софийския офис на Европейския съвет за външна политика, в ефира на Bulgaria ON AIR .
 
Тя казва, че е очевидно недоволството на беларуският народ от резултатите на изборите. Реакциите на Европейския съюз към случващото се в страната обаче били нееднозначни.
 
"Правомощия няма Путин, правомощия има суверенът. ЕС е ограничен по отношение на това какво може да направи. Не трябва да се изпращат твърде смели сигнали, защото те може да бъдат прочетени грешно. Ако сега ЕС се изправи и каже "Ние ще ви подкрепяме!", и ако се стигне до големи кръвопролития, тогава готов ли е той наистина да застане до Беларус? Не, не е готов.  ЕС може да бъде определен тип посредник и гарант, че гласът на опозицията може да бъде чут на някакъв вид кръгла маса. Това е следващата стъпка в този процес", обясни експертът.
 
Чернева изтъкна, че Русия не възнамерява да използва военна сила за разрешаването на конфликта в Беларус. Според нея президентът на страната Александър Лукашенко е един от последните автократи, които не желаят да се разделят с диктатурата. 
 
"Лукашенко не може да дели властта. Не мисля, че някой смята, че това е пътят напред. Арменският вариант е за предпочитане. Ще има и автентични кандидати от протестиращите. Събирането им на една маса обаче ще бъде под условие Лукашенко да напусне. Беларусите искат изчистване на институциите и механизмите от хората на Лукашенко. Дори утре да решат да направят нови избори, няма кой да ги направи, защото държавният апарат е изцяло овладян", категорична бе тя.
 
Чернева обясни, че в Минск се забелязва едно усещане на безвремие, което трудно можем да си представим като държава членка на ЕС.
 
"Била съм в Минск и като че ли там 90-те години са застинали. Няма свободна преса и свободни медии. Има няколко измъчени на брой опозиционери, които прекарват времето си в затвора. Хората се информират апокрифно. Това е един режим, който ние не можем да си представим, че съществува и сме го забравили. Лукашенко наистина е затънал в корупция. Но също така неговото чувство, че той едва ли не ще умре на поста си, това в крайна сметка вбеси беларусите. Той реално фалшифицира изборите. Беларусите не могат да търпят лицемерието", обясни още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Черната Веселка преди 3 години
Уфьь па тая неолибералка...яко заработва паричките на чИчЕ Сорос!!!1
47
1
 
4
 
! Отговори
SS преди 3 години
То джендърският ЕС за какво ли има готовност изобщо? Дано се разпадне пи бързо.
46
0
 
3
 
! Отговори
До 43 преди 3 години
Не беше преди 2 години ,а много по-отдавна.Ако беше преди 2 години резултатът щеше да е друг.
45
2
 
1
 
! Отговори
До 46 преди 3 години
Първо си неграмотен,защото не познаваш граматиката и второ пишеш глупости.
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не е над хората! Тая държава е тяхна, а не на дядката. Разберете го вече диктсторчетааа вмирисании. Хората искат да се махаш, което означава.. Да се махнеш веднага. Нищо там Не е твое. Каква Европа, каква Русия? Хората искат да изберат друг. Кое е трудно за разбиране?
43
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народа на Беларус по никакъв начин не трябва да вярва на брюкселските извратеняци!
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кралицата дава референдуми на всеки от УК. Бардак, в който всеки влиза и излиза.Шотландия вече няма какво да спечели като пари от Обединеното кралство. Ще вземе петрола и газа в Северно море и ще влезе в Европейския съюз.
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Европейския съюз бият протестиращите като магарета. Арестуват ги и ги обвиняват в хулиганство и рушене на чужда собственост.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато пред 2 години се заговори, че Шотландия може да поиска да се отдели тогава кралицата първа пое инициативата и предложи на шотландците референдум.На който шотландците решиха да останат под юрисдикцията на кралицата.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като 30год.ги управлява Лукашенко,да се приготвят за още 30год.управление на следлукашенкоци и след това ще видим какво ще стане.
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В САЩ президент стана вторият по гласове. Изборите спечели Хилари Клинтън.Ал Гор спечели изборите срещу Буш.САЩ имат порочна изборна система.ЕС трябва да назначи нов президент на САЩ.Ще видим какво ще направи ЕС, когато Шотландия обяви независимост.
37
2
 
6
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Защо не оставите народът на Беларус сам да решава дали иска промяна, независимо от високия му стандарт?Това го кажи на ***!Да остави беларусите да се оправат сами!
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не оставите народът на Беларус сам да решава дали иска промяна, независимо от високия му стандарт?Когато през 56та година унгарците направиха своята революция пак бяха наричани "терористи" Как така нямя да харесват СССР и комунистическия режим? Тогава дойде Червената армия и оказа "безкористна" помащ на унгарските комунисти и ги върна на власт като прегази 2500 души в Будапеща, които се опитваха с голи ръце да спрат танковете.
35
4
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
и в българия има брожения ама никои не ни обръща внимание друго си е беларусдобре е да стане като в украина танковете и воиските от германия да се настанятдо границата с русия така си мислеха и през 1941 ама видяхте какво стана
34
3
 
4
 
! Отговори
небананова република преди 3 години
Смятайте колко им е висок стандартът в Беларус, че да ходят на пазар в ЕС. Кажете, в коя съседна страна-членка ходят българите да пазаруват.
33
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Анонимен/31Не, до това са ес мечтите и стремежите (един евроатлантически форумен *** мечтаеше да пазарува в лидл и да пие мляко)...
32
2
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Ес подкрепя терористите в Беларус, както навсякъде по света (за тролчетата - ислямистите в Сирия).Но ес не иска да сърба попарата на това, което си надроби (за тролчетата - бежанците)...затова: България вън от лицемерния ес!
31
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Връзката с МИ6 е проследима и до днес"Колко проследима?Да не би ти да си бил проследяващия?И след всичкия този висок стандарт, и целия рай, които един комунистически режим може да предостави на гражданите си, те излизат по 100 000 на протест. Дали знаят, че ЕС "ги ръчка"?
30
0
 
7
 
! Отговори
до 30 преди 3 години
Била съм в Беларус 1995 и преди две години.Много се изненадах от промяната .Това,което ви казвам го знам от работници в стоманолеярен завод..Изобщо не съм ***,но казвам истината,а ти повтаряш като мантра това,което четеш от пропагандата.
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не му и трябва на ЕС да се занимава с тия. Тва си е техен проблем. Путин ще го свали тоя.