"Лошата" Швеция сега е сред държавите с най-ниска смъртност от COVID-19 в ЕС

Мерките там не бяха толкова строги, колкото в останалите държави
4 сеп 2020 23:00, Нели Христова
134
"Лошата" Швеция сега е сред държавите с най-ниска смъртност от COVID-19 в ЕС
Снимка: БГНЕС

През април Швеция служеше като лош пример в борбата срещу коронавируса - страната не предприе мащабни мерки, не затвори гражданите си у дома, нито им забрани да излизат по барове и заведения. Деца продължиха да ходят на училище. Шведите така и не получиха заповед да носят маските си постоянно, а само "наръчник" с препоръки, които им обясняваха кога трябва да спазват социална дистанция и как да се дезинфекцират.

И така - в онези дни интензивните легла в болниците бяха препълнени, а много хора изгубиха живота си. Жертвите бяха много повече от тези в останалите скандинавски страни, както и в цяла Европа.

Днес ситуацията обаче изглежда по съвсем различен начин. Интензивните легла в болниците са празни. Само един болен от коронавирус се лекува в едно от лечебните заведения на Стокхолм. Швеция вече има един от най-ниските проценти на смъртност от COVID-19 в Европа.

През април голяма част от жертвите бяха възрастни хора - 9 от 10 починали от коронавирус в Швеция бяха над 70 години. 45% от всички смъртни случаи в страната бяха в старческите домове. Това предизвика редица въпроси, най-често срещания от които е дали по-младите и здрави шведи не са изградили имунитет срещу COVID-19, докато са продължили да живеят нормалния си живот.

"Напълно е възможно да сме изградили някакъв имунитет, който да допринася за сегашната ситуация", казва доктор Ханс-Густаф Люнгрен от Центъра по заразни болести в Института "Каролинск".

Но когато населението на Стокхолм е тествано за наличието на антитела, едва 7% от жителите му имат такива.

Подобна е ситуацията и в останалите страни от ЕС. Според Люнгрен обаче не антителата, а Т-клетките, които също изграждат имунитет, са отговорни за успеха на Швеция сега.

Примерът на Швеция се възприема от част от консерваторите в Америка, които смятат, че няма нужда от затваряне на обществото. По-лесно ще е да се защитят само възрастните, а останалите хора да продължат с живота си, да хванат вируса и да изградят имунитет. Но шведските власти предупреждават, че трябва да се подходи много внимателно по темата и препоръчват да се обърне голямо внимание и на това, как шведите спазват техните препоръки за социална дистанция.

"Ние не затворихме обществото, но въведохме много промени", казва здравният министър на страната Лена Халенгрен пред CNN. 

"През пролетта имахме дистанционно обучение за по-големите ученици, както и за студентите. Около 30% от хората си работеха у дома и такива, които си оставаха вкъщи, защото имат симптоми. По улиците на Стокхолм нямаше почти никой, което беше проблем за много бизнеси. Нямаше спортни или културни събития. Много неща се промениха, но не по насилствен начин", допълва тя.

Но засега правителството е категорично, че е твърде рано да каже какво е направило правилно и какво не, и дали има нещо като "стаден имунитет" срещу COVID-19. Признават си само грешката, че вирусът е успял да влезе в домовете за възрастни хора и за да я поправят се е наложило екипите им да преминат през множество допълнителни обучения.

И като всички останали държави в ЕС, Швеция също се подготвя за втора вълна на вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
8
 
8
 
! Отговори
Генерал Майтапчийски преди 3 години
Не, аз ще извърша ритуално сепуку върху себе си!!!Чувалите останаха празни!!!Труповете така и не се появиха!!!Срам и позор за мене, декоративния генерал!!!
41
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май в Швеция сега се самоограничават в пъти повече, отколкото се спазват ограниченията в България. В Швеция проблема бяха тези, които сега наричаме ковидиoти, които масово се изпоразиха и много от тях починаха. Те успяха да заразят и други нормални хора и така се стигна до това Швеция да е в сред най-засегнатите държави в света. *** свършиха и чрез голямо самоограничават, шведите се оправиха.
40
9
 
12
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Тази статия се харесва от доцент Мангъров. Всъщност той я е писал.
39
4
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
A такааа.. Айде се обяснявате колко са важни мерките и как ще предпазим баба и дядо.. А междувременно в оня старчески дом - 'огнище' просто ей тъй никой не хвърли топа..
38
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България защо няма вирус, след два месеца протести и масово събиране на хора без да се спазват мерки в България всичко трябваше да е пламнало а в София да са се натръшкали!
37
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шведите са прости, а еднокнижниците на Боко умни факт, а на *** човек знаем какво му се набива според Бойко..
36
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората днес имат възможност да учат и въпреки туй си остават масово невежи. Вируса е тук за да ви накара да бъдете зависими от някой, който иска да сте зависими и да може да ви контролира Започнат ли хората да се контролират сами туй е стъпка към самоосъзнатост. Вирус има Китай го пуснаха за да спрат Трета световна война, краварите искаха да подпалят майдан в Китай чрез Хонг Конг, обаче като бумеранг вируса се върна в краварника и ги цапна яко в кравешките муцуни.
35
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Белорусия защо няма вирус.
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Елате да протестирате сред хилядите и освен че няма да се заразите ще придобиете и имунитет.
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля че бъркате истинските шведи с нашите шведи. Истинските са приложили инструкции и съвети. Те са интелигентни и се вслушват. Нашите шведи не могат и да ги прочетат дори, камоли да ги следват.Ние и да се пазим, ако някои хора разнасят вируса навсякъде рано или късно ще го лепнеш.
32
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките са най-доброто средство срещу ковид-19, но шведите са прости и не го разбират това нещо.
31
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още една причина за оставка на мутрата Борисов.
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белгия е с два пъти по-голяма смъртност от ковид и повече заразени, при това в Белгия се спазват жестоки мерки срещу вируса.
29
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров човека сумати псувни отнесе от някакви двупръсточели еднокнижници като Боко тиквата, ама човека е специалист и излезе прав.
28
2
 
6
 
! Отговори
Асланите от НОЩ преди 3 години
Така е Мутафчийски! В медицината няма не може, има ние не ставаме!
27
7
 
13
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Всеки ден вече от месец и половина има от стотици до много хиляди протестиращи не само в софия, а и в другите големи градове. А само си представете как щаха да се размисиркат разни ***, *** пу*ки и разни зеленчуци (ако тиквата се води заеленчук) ако поне един от тях се беше разболял. И под разболял имам предвид да е болен, а не просто Тъпчев от НОЩ да го включи в статистиката за да има повод за продължение на извънредното положение.
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според някакъв папуняк заради ромите дето не спазват никакви правила трябва всички да сме като затворници.
25
7
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Видяхте ли сега как действа стадийният имунитет. В България още носим маски и се пазим да не се заразим, въпреки че масово казват, че маските не предпазват от вируса.
24
5
 
14
 
! Отговори
Карачанаков преди 3 години
Колко им е широко около врата на момченцата и момиченцата последователи на Мангъра и Чорбана лъжат ни няма вирус, дали така обаче мислят близките на докторите Вакльови .не дърпайте дявола за опашката
23
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямало у нас заразени, не познавали никого. Знаете ли, всъщност, че почти никой от изкаралите го или пострадали по-тежко НЕ го обявява това публично, притеснява се или е потънал в мъка от смъртта на близък. Отделно се срамува и страхува, че ще му се подиграват или обвиняват.( такова ни е обществото) Рядко са тия, които разказват. Потърсете например във фейсбук един смел младеж от В. Търново- Христо Данев и ще разберете.