Моисей сработи: За първи път от 1200 г. Венеция пребори "високите води"

Венецианци си купуваха хляб с маратонки, а не с обичайните ботуши
6 окт 2020 21:00, Нели Христова
21
Моисей сработи: За първи път от 1200 г. Венеция пребори "високите води"
Снимка: БГНЕС

Като веницианец, който живее на приземния етаж, Себастиан Фагараци е свикнал постоянно да мести мебелите си според прогнозата за времето. Домът му се наводнява всеки път, когато големи вълни, приливи и отливи се задават към Венеция. Ако не се погрижи за покъщината си, той рискува тя да бъде напълно разрушена.

Но когато на 3 октомври 153-сантиметрова вълна приближава Венеция и заплашва да потопи половината град под вода, Себастиан не премества нищо. "Имах вяра", казва той пред CNN. В събота бе първият за сезона прилив, който щеше да наводни красивия град, но и бе първият път, в който след десетилетия на закъснения, противоречия и корупция, най-накрая бе изпробвана и защитната система МОSЕ - жълтите бариери, които трябваше да предпазят Венеция от наводнението.

Предишеният тест през юли, който се проведе под надзора на италианския премиер Джузепе Конте, премина добре - но това бе при хубаво време и отлив. При по-ранни изпитания не всички 78 порти в бариерите, инсталирани във венецианската лагуна, успяха да се отворят. И въпреки всичко, опитът бе успешен.

В 12.05 ч. на площад "Сан Марко", който започва да се наводнява при височина на вълната над 90 сантиметра, имаше няколко малки локви, а би трябвало водата да стига до коляното. Кафенетата и магазините на площада, които често трябва да се затварят с часове, останаха отворени. А в северния квартал Канареджо, където се намира домът на Себастиан Фагараци, остана сух. За първи път от 1200 години, Венеция пребори "високите води".

"Сутрин чух предупредителните сирени, но този път не вдигнах нито един от мебелите си, защото бариерата се вдигна при последния тест и имах вяра, че ще се получи", казва Фагараци, съосновател на социална инициатива Venezia Autentica. "Това е историческо", допълва той.

Защитната система се нарича MOSE, на италиански - Моисей, име, което е абривеатура на доста по-сложното Modulo Sperimentale Elettromeccanico, което означава експериментален електромеханичен модул. Състои се от 78 бариери срещу наводнения, монтирани на морското дъно на трите основни входни точки на лагуната. Когато приливът пристигне, те могат да се издигнат, за да образуват язовир, спирайки Адриатическо море да нахлуе в лагуната и да наводни града.

Acque alte или "високите води" са характерни за периода между октомври и март. Те продължават няколко часа и засягат най-посещаваните райони във Венеция - площада "Сан Марко" и зоната около Риалто. Явлението обикновено се причинява от комбинация от изключително високи приливи и отливи, ниско атмосферно налягане и наличие на южен вятър.

Заради климатичните промени наводненията на Венеция стават все по-чести и по-тежки. На 12 ноември 2019 г. градът бе опустошен от вълна, която достига 187 сантиметра, като почти 90% от Венеция бе наводнена. От тогава бизнесът се бори да се възстанови, както от резкия спад в броя на туристите, така и от разходите за щети. Унищожението, последвано от пандемията, е поставило местните жители на колене.

Проектът MOSE е в процес на разработка от 1984 г., но бе толкова обзет от закъснения и корупция, че много венецианци никога не са вярвали, че някога ще проработи.

"Не изглежда истинско", казва Серена Налон, която работи в магазина на Bottega del Mondo в Cannaregio. Нейният бизнес - кооперация за справедлива търговия - претърпя големи щети заради миналогодишните наводнения. "Бях много скептична - не на последно място, защото правителството похарчи толкова много пари, без резултат досега, така че тази сутрин имах минимални очаквания", казва тя и допълва: "Бях притеснена, когато видях прогнозите за приливите, а след това изпитвах едновременно недоверие и щастие. Оценяваш нещата повече, когато нямаш очаквания".

Наблизо Федерика Мичиелан, собственик на бар Ae Bricoe, се чувства по същия начин. "Страхотно е - най-накрая проблемът беше решен", казва тя. "Поне се надявам, че е, защото, ако това нещо се счупи, всички ще бъдем под вода".

"Това е исторически ден за Венеция", каза по-късно кметът Луиджи Бруняро, който наблюдаваше вдигането на бариерите заедно със специалния комисар на MOSE Елизабета Шпиц.

"Изпитвам огромно удовлетворение, тъй като прекарвах десетилетия в безпомощно наблюдение как водата пристига навсякъде в града, причинявайки огромни щети. Ние показахме, че не само с прилив, който би наводнил града, но и със силен вятър от 19 възела, че системата работи".

В града венецианците - много от които бяха барикадирали собствеността си срещу идващата вода - едва ли можеха да повярват на късмета си. В пекарна El Fornareto в Cannaregio местните хора се усмихваха, докато се редяха на опашка за хляб с маратонки, вместо с гумените ботуши, които обикновено се налага да носят. В църквата San Nicolò dei Mendicoli в южната област Дорсодуро - която обикновено се наводнява - свещеникът дон Паоло Белио дори спомена за успеха във вечерната си проповед.

"Днес бяхме спасени", каза той след това. "Не се наложи да използваме помпите. Беше изненада, но се радвам, че работи - особено след като беше толкова критикуван. Това е ден на радост за всички".

И все пак, ден по-късно Венеция отново бе леко наводнена. MOSE остана под водата, тъй като засега той ще се издига само, когато размерът на вълната е опустошителен - над 130 см.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
Опс преди 3 години
До ФAКТОЛAНДИЯКато спомена за нулевия дъпг на Румъния при Чаушеско, та се сетих - Знаеш ли какво в Румъния , по онова време, наричаха "патриот"? Краката, не бутчетата, на пилетата. Защото това ядяха с години, защото всичко за износ и ето ти няма дълг. А елита какво ядеше, за един приятел питам? За Дачиите - исках да си купя такава лятото на 1989, за друга вноската от 13 години не стигаше, говорих с майстор от сервиза и той ми каза - "Купи си ще станем приятели."
14
3
 
0
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До ФAКТОЛAНДИЯ: Направил си Тюрлюгювеч от Чаушеску, Кьовеши и външният дълг на Румъния за да ги изкараш по зле от нас. Но не външният дълг определя икономическото състояние на една държава. Ние и гърците ги оплаквахме, че уж са много зле, но са далеч пред нас. Реалният показател е БНП на глава от населието, а по него Румъния е вече доста пред нас, поне 20%. Това е резултата от "големите успехи" на Бойковото управление. А външните инвестиции също от доста време клонят към нулата.
13
0
 
0
 
! Отговори
Таню преди 3 години
Хахаха... На кво се радвали геловете... :DЗа сравнение: "Северна Венеция" се оправя успешно с приливните вълни още от XVI-и век...
12
2
 
5
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До ЦСКА: Корупция има на всякъде, но нашите гербаджии са постигнали най-много по това направление. Не случайно, след като при влизане в ЕС бяхме на едно ниво с Румъния, сега, при вече трети мандат на Бойко сме далеч зад тях - най-бедната и корумпирана държава в ЕС.Едва когато се оттървем от градливата и некадърна гербаджийска дружинка тогава ще се отлепим от дъното.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7Те учителите още от началот на статията са в шок - "Като веницианец ..."
10
1
 
3
 
! Отговори
чалгата не прощава преди 3 години
оообичам те мила с бели маратонки и изтъркани дънки
9
11
 
11
 
! Отговори
ЦСКА преди 3 години
Корупция в Италия? Не, не е възможно. Само в България има корупция, питайте президента Радев и Елена Йончева.Потника да вдига юмрука и да свикат 76то народно въстание срещу корупцията във Венеция
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На времето Атила ги е наврял там в блатата,но защо не са се завърнали а са останали там никой не знае.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По заглавието се разбира че любимите обувки на *** са маратонките.
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...но този път не вдигнах нито един от мебелите си..." Ко? Не! Учителките в първо отделение пак са спали!
5
20
 
17
 
! Отговори
Капитан Йосарян преди 3 години
Е, съвсем друга бира е да да дадеш три милиарда за ф 16. Ще бомбардират гадния прилив, и ако още мърда със бордовите оръдия.
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4Интересна дефиниция за глезотия имаш.Още по-интересно е какво общо имаш с италианските данъци и бюджет, че те сърби езика да се оплачеш?
3
22
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руските технологии спасиха Венеция от потоп.
2
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИнтересно какво ли щеше да направи? Да им скове някое шкафче - нали бил дърводелец?
1
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко ,че Христос не сработи във Венеция.