Нидерландия узаконява евтаназията на нелечимо болни деца

Ще се евтаназират между пет и десет деца годишно
14 окт 2020 17:30, Елка Василева
56
Нидерландия узаконява евтаназията на нелечимо болни деца
Снимка: архив, БГНЕС

Нидерландия ще узакони евтаназията на деца от 1 до 12 години, намиращи се в крайна фаза на нелечимо заболяване, предаде Франс прес.

Здравният министър Хуго де Йонге съобщи, че ще подготви съответната нормативна уредба и посочи, че решението на властите се базира на експертни изследвания, според които болните деца, намиращи се в такова състояние, изпитват огромни страдания.

Евтаназията на хора над 12-годишна възраст, които могат да дадат съгласието си, вече е законна в Нидерландия. Разрешена е и евтаназията на бебета на възраст до една година със съгласието на родителите им.

Към настоящия момент обаче все още не е позволена евтаназията на деца на възраст от една до 12 години. Причината за това е спорът дали децата от тази възрастова категория могат да взимат подобно решение сами, отбелязва Франс прес.

Де Йонге обясни, че според изследване, изготвено от медицински специалисти по молба на нидерландското здравно министерство, ще се евтаназират между пет и десет деца годишно.

Проучването показва, че сред лекарите и родителите на деца, страдащи от нелечимо заболяване, има необходимост от това да може да бъде слаган край на живота на тези страдащи деца, които изпитват ужасни мъки и ще починат в обозримо бъдеще, изтъкна нидерландският министър в писмо до парламента.

През 2002 г. Нидерландия и съседна Белгия станаха първите държави, узаконили евтаназията. През 2014 г. Белгия първа в света легализира доброволната евтаназия на деца, като Нидерландия бързо последва нейния пример, припомня Франс прес, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
10
 
! Отговори
Оффффф! преди 3 години
До amed doganq"Кой си ти че да отнемаш живот бре?!Кой ти е дал живота, че да се разпореждаш ?"***Ами майката и бащата са му дали живота на това дете, значи те могат да решат по съответния регламент, дали да го отнемат.Жестоко е да гледаш как някой се мъчи в неуписуеме болка и да не туриш край на мъките му заради някакъв си фалшив морал, религиозни подбуди или всякакви други щуротии.Дано не ни се налага!
23
1
 
7
 
! Отговори
Одобрявам преди 3 години
Така е най-хуманно
22
11
 
5
 
! Отговори
amed doganq преди 3 години
Кой си ти че да отнемаш живот бре?!Кой ти е дал живота, че да се разпореждаш ?Ами ако ти е писано да се мъчиш, да изстрадаш, да изкупиш ??? Ако директно си умреш без да си изкупил, после какво правиш ?Къде ще се преродиш, като какво?!?! Мислете малко, акъл требе ;)
21
0
 
7
 
! Отговори
Еми преди 3 години
като се стигне до там че и морфина спира да ти действа какъв избор имаш.
20
0
 
6
 
! Отговори
Глупако, преди 3 години
До Сата НАТОНикой не взима органи от раково болни.
19
13
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Разни дечица ще заминат за органи, под предлог, че са много болни и всъщност разфасоването е за тяхно добро.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Редно е! Преди години директно при раждането са взимали мерки. Извинявам се за грозните думи, но е така.
17
1
 
2
 
! Отговори
guru преди 3 години
Тука да не са посмели да го напраят тва, че що пътеки ше усвоят болниците ...
16
2
 
14
 
! Отговори
22 преди 3 години
Правилно! Животът е да се живее когато е пълноценен. Когато си завсиим от грижите, машините и изпитваш болка и няма и 1 йота надежда за подобрение по-добре е да се замине достойно. Аз бих искала всеки да има такъв избор. Лекарите няма да са убийци а ще положат последната адекватна грижа, за да бъде болният комфортно. Тоя живот не е мъчение по задължение. По-добре така отколкото през терасата. В смъртта трябва да има достойство
15
2
 
12
 
! Отговори
Пепе преди 3 години
Всяко живо същество заслужава правото да напусне този свят с достойнство и да си спести мъките, ако е възможно. Надявам се някой ден, всеки от нас да има правото на този избор, ако се намира в такава ситуация.
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Представи си да живееш в свят на болката без надежда, че ще се оправиш. Смъртта става чакана радост.-------Едно дете на 7 години може ли да направи такъв избор, идьоте?
13
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Леле, пак ачнаха върху "християнските ценности".
12
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Де Йонге обясни, че според изследване, изготвено от медицински специалисти по молба на нидерландското здравно министерство, ще се евтаназират между пет и десет деца годишно.------Демек - нищо работа...
11
5
 
5
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Някои лекари ще станат убийци.
10
12
 
6
 
! Отговори
До Ристу преди 3 години
Тук по нашите географски ширини сме православни не някакви езичници!Тези неща кой кога ще умира ги решава само господ бог!!! А ако си решил ти или някой от твойте нидерландски братя да се правите на господ бог значи сте за прокурор или не ви е сред нас мястото!!!
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В могушая ефтаназират само най - големите алкохолици. Другите ги оставят за електорат!
8
2
 
11
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
Но защо ще има ограничение от 5 до 10 деца ?Ами ако са повече ?Аз също съм раково болен и обмислям разни варианти.Евтаназията е приемливо решение, вместо да скачаме от терасите.
7
1
 
7
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
Те са препоръчали на България да започне евтаназия на всички комунисти , защото те са нелечимо болни хора. Дори са дали препшоръка да се започне с Нинова и Радев - казали , че при тях заболяването е не само нелечимо , но крайно вредно за държавата. Да пристъпим към евтаназията на БСП , другаре !
6
8
 
10
 
! Отговори
Ристу преди 3 години
Това е добра новина. Ще им спрат страданията. Тоз па "жертвоприношения на Баал". Вярващите сте големи смешници. Ф.С.В., какво му е тъжното, бе? Да седят и да се мъчат ли? Представи си да живееш в свят на болката без надежда, че ще се оправиш. Смъртта става чакана радост. Добре, че са им разрешили да умрат, а не да се мъчат.
5
5
 
8
 
! Отговори
Goog преди 3 години
*** това след като се надрусат нидерландците и си легнат със майки те си и след като ги оправят бащите им или по после като посегнат на баба си!!Най голямото дивашко и мързеливо племе на светът като им минеш границата и почна да ти се повръща!!!