Възможности за бизнеса във Великобритания след Brexit

Страната все още разчита на ползи от раздялата си с ЕС
30 окт 2020 21:10, Анисия Иванова
5
Възможности за бизнеса във Великобритания след Brexit
Снимка: Bloomberg

Очаква се излизането на Великобритания от единния пазар на Европейския съюз да причини значителни неуредици и да доведе до увеличени разходи. Все пак се предполага, че освен сътресение, това ще е и възможност, пише Bloomberg в свой анализ.

Brexit, който мнозинството подкрепи на референдума през 2016 г. и помогна на премиера Борис Джонсън да спечели властта, разчиташе значително на дългосрочните ползи на това да бъдеш извън блока. Те варират от нови регулаторни свободи, независима търговска политика и по-строга имиграционна система.

Оттогава насам обаче много събития помрачиха очакванията, не само защото коронавирусната пандемия вече удари икономиката на Великобритания. Дори най-твърдите поддръжници на Brexit сред икономистите признават, че вероятно ще има трусове, преди да се отчетат каквито и да е ползи, тъй като бизнесът ще срещне трудности при износа към страните от блока, до които преди е имал безпроблемен достъп.

На фона на опитите на Великобритания и ЕС да постигнат търговско споразумение до края на годината, ето и някои от потенциалните възможности за бизнеса - от риболова до авиокомпаниите и застрахователите.

Правила и данъци

Великобритания ще има повече мощ да оформи регулаторната си среда и да намали данъците. Страната вече има едни от най-ниските нива на корпоративни данъци в Европа, но може да ги свие допълнително. Правителството също така може да намали данъка върху приходите за патентованите открития, за да насърчи изследователската и развойна дейност. До момента тези мерки са ограничени от правилата на ЕС за държавната помощ.

В авиацията Великобритания ще има възможността да намали таксата за въздушните пътници за вътрешните си полети, която към момента се определя спрямо правилата на Европейската комисия. Намаляването на таксата е търсено отдавна от авиокомпаниите, които посочват, че това може да понижи цената на полета.

Финансовите услуги

Застрахователите могат да отпаднат от правилата на ЕС за сектора, уредени в директива “Платежоспособност II”. “Компании като Aviva и Legal & General Group ще се облагодетелстват от потенциални промени, позволявайки им да инвестират в по-широк кръг от активи, както и да поемат по-голям риск”, посочва Стивън Финдли от Асоциацията на британските застрахователи.

“Brexit може също така да насърчи пазара на първични публични предлагания чрез премахване на тавана от осем милиона евро на ЕС за сумата, която компаниите могат да наберат от индивидуални инвеститори, без да се налага да издават проспект”, заяви Андрю Чапман от Peel Hunt.

Извън митническия съюз на ЕС Великобритания може да продължи да сключва собствени търговски споразумения. За момента най-голямата ѝ сделка е с Япония. Въпреки че Кралството вече се възползваше от споразумение с Япония заради членството си в ЕС, Лондон заяви, че новата сделка е по-добра в сфери като финансовите услуги и данните.

Риболовът

Великобритания ще контролира риболовните си води след Brexit и риболовците в страната ще могат да увеличат улова си. Въпреки че генерира само 0,12% от брутния вътрешен продукт на Кралството и е работодател на 24 хиляди души, индустрията е символична, тъй като членоството в единния пазар на ЕС ускори нейния залез.

Хранителни продукти

Търговско споразумение със САЩ може да намали митата върху продукти като уискито, автомобилите и керамичните съдове, но също така и да създаде повече възможности за износ на услуги, които генерират 80-процентен дял от британската икономика.

Това също така може да доведе до по-голямо разнообразие и по-ниски цени на хранителните продукти чрез отварянето на британския пазар за американски земеделски стоки.

Бюрокрацията

От 2021 г. компаниите ще трябва да се справят с нова вълна на бюрократични изисквания при търговията със стоки между Великобритания и ЕС. Очакванията са допълнителни 400 милиона митнически декларации да се изискват всяка година на стойност от около 13 милиарда паунда (17 милиарда долара), дори ако двете страни постигнат търговско споразумение.

Освен митническите брокери и специалистите по логистика, доставчиците на складове могат да се възползват, тъй като компаниите ще складират стоки в очакване на неуредици по границите.

Целият анализ четете в Bloomberg TV Bulgaria.
 


5
Още от ЕС
Дубровник, Барселона, Венеция - бореха се срещу свръхтуризма, а сега са празни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хубаво излязоха! Кога и ние ще излезем, че да спрем да си купуваме химикалки с държавни поръчки на тройна цена?
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дано умрат от глад до послендния!! ХАХААХАХАХАХх
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Разчита тя.. дръжки. Така хубаво ги метнаха всички там да гласуват за излизане. С пълна сила важи поговорката - кой каквото си направи, друг не може да му го направи.