"Прокълнатото" летище на Берлин днес отваря врати

То трябваше да заработи преди цяло десетилетие
31 окт 2020 08:36, Нели Христова
32
"Прокълнатото" летище на Берлин днес отваря врати
Снимка: БГНЕС

След почти 10 години забавяне и милиарди левове преразход, "прокълнатото" летище "Берлин Бранденбург" днес най-накрая отваря врати... по времето на глобална пандемия.

Летището трябваше да е отворено още преди десет години, но винаги се появяваха пречки. Завършването на проекта се отлагаше заради проблеми противопожарната система, автоматичните врати и други строителни недостатъци. Заради всичко това, "Берлин Бранденбург" си спечели прозвището "прокълнатото летище", а бъдещето му, особено в момент, в който полетите са ограничени, не вещае много добро. Без съмнение първата година от живота на летището ще е и първата, в която то ще отбележи колосални загуби.

Междувременно разходите се увеличиха още, тъй като търсенето на пътувания надмина капацитета на все още неотворените съоръжения и наложи строителните планове да бъдат разширени, в момент, когато по тях вече се работеше.

В неделя старото летище "Шьонефелд" беше пребрандирано и стана "Терминал 5" на новото, приемайки неговия код. Летище "Тегел" в северозападната част на града пък ще бъде затворено на 8 ноември и дейността му ще бъде изцяло прехвърлена към другите две аерогари.

Критиците казват, че новото летище вече изглежда остаряло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
9
 
2
 
! Отговори
Берлин преди 3 години
До сега беше единственета евро столица без летище. Ни за българите гермнаците са велики. Като 90%дори не са виждали Германия и германец
3
8
 
15
 
! Отговори
Райхсмарка преди 3 години
Да не го е строила някоя бг строителна фирма, че има милиарди левове преразход за ремонт?
2
3
 
14
 
! Отговори
Един Друг преди 3 години
Явно "гешефт" има не само у нас !
1
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"След почти 10 години забавяне и милиарди левове преразход".....еми кат'го плащат в левове...те не знаят ли, че левът, колкото и да го наливаш, все потъва бездънно-национална черта