Мутация на COVID-19, свързана с норки, блокира част от Дания

Властите започнаха умъртвяване на всичките 15-17 млн. норки
6 ное 2020 10:33, Елка Василева
92
Мутация на COVID-19, свързана с норки, блокира част от Дания
Снимка: БГНЕС

Дания обяви специални ограничения за над 280 000 души в северозападната част на страната, след като мутирала версия на коронавируса, свързана с ферми за норки, бе открита у хора, предаде Франс прес.

Властите предупредиха, че мутацията може да е заплаха за ефективността на всяка бъдеща ваксина срещу COVID-19.

„Гражданите на 7 района в Северен Ютланд се приканват да останат в тях, за да се предотврати разпространението на инфекцията“, обяви премиерът Мете Фрадериксен на пресконференция.

Тя посочи, че се забранява влизането в тези райони, където се затварят барове и ресторанти.

„Молим хората в Северен Ютланд за нещо извънредно“, добави Фредериксен, говорейки за „истинска блокада“ на региона. В него се спира обществения транспорт, а влакове няма да влизат и излизат от него. Спортните събития на закрито също са забранени.

Ограниченията влизат в сила днес и ще продължат до 3 декември.

Още по темата

Дания, която е най-големият износител на кожи от норки в света, привлече вниманието в сряда, когато обяви, че нарежда умъртвяването на всички норки в страната, които се отглеждат в 1080 ферми и наброяват 15-17 милиона. Това стана след откриване на мутацията, която може да бъде предадена на хора, припомня БНР.

Мутация на COVID-19 бе открита в 12 души – 11 в региона, който се затваря, и един в друг.

В Северен Ютланд са констатирани 783 случая на хора, чието заразяване е свързано с ферми за норки. Зараза с COVID-19 е потвърдена в 207 ферми в района.

Учени посочват, че често мутациите на вируси са безвредни. Но някои експерти поискаха от Дания повече данни, за да бъде оценена по-добре новата мутация.

Според датските власти тази мутация на COVID-19 не води до по-тежко заболяване при хората. Но не се блокира от антитела до същата степен като нормалния коронавирус.

Това създава опасения, че тя може да бъде заплаха за ефикасността на ваксини, които се разработват по цял свят.

Здравните власти смятат, че в Северен Ютланд около 5% от заразените с COVID-19 може да носят мутиралия щам, но скоро не е откриван подобен случай. Те смятат, че има добри шансове мутацията да изчезне, ако ефективно бъде ограничена.

Дания, чието население е 5,8 милиона, не е сред силно засегнатите страни от коронавируса, като досега са регистрирани 52 265 случая, от които 733 смъртни. Тя обаче наложи през октомври национални ограничения, за да ограничи бързото покачване на новите инфекции.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
6
 
4
 
! Отговори
IT-псец преди 3 години
пийте ракия, яжте чесън и няма не само Кодив да ви хване но и какъвто и да е грип, бях в БГ преди 2 седмици (живея в Скандинавия) 3 седмици бях на Трявна на вилата, обикалях Габрово и околията както и Русе, после през Букорещ обратно у Скандинавието, яко прасках чесан, шкембе чорба и ракия през цялото време, и като гледам всичко е точно, като се прибрах си направих 2 PCR теста за по сигурно..., та тва е моята рецепта за кризисно справяне с вируса...
42
5
 
4
 
! Отговори
Елеонора преди 3 години
Отново на български идват късно новините , вируса се предава от хора на котки , норки , лъвове и други късокосмести от сорта и обратно те го предават на хората ... Това е от пролетта .... новия щам тръгна през лятото от ферма за норки в Испания , Арагон и се разпространи бързо по другите ферми , диви животни и хора ... Ферми заразени има от пролеттаа в Холандия , Дания, Швеция , Испания , Италия и Сащ .... Интересно , ааа , избиват заразените от май насам.
41
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 35Имам орекале и много пари и съм приятел с прекалено много истински мъже и жени, че да ти се вържа на комунистическия ти джендърски акъл. Лека!
40
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намерили са си добро оправдание за избиването на норки. При нас мутира при римляните.
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 41Ти биолог ли си? Химик? Зоо инженер? Такива са, каквито са. Това не ти е селска седянка в кръчмата, където се изцепват простотия след простотия.
38
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статията е много интересна за потенциалните рискове от мутация и за това как всички усилия положени тази година ще са за нищо ако това се случи...Като чета коментарите тука, всичко е с някаква цел... с някаква умисъл... някой е световен господар... всичко за пари...Както и да е... Кой каквото иска да си мисли!И да не забравяме, че и гравитацията е за пари "измислена" да те държат на земята защото иначе ще изхвърчиш в космоса... а и някой прави пари от това...хахахахах
37
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква е тази мутация, че да си заслужава да се изтрепят 15 млн. животни? За какво по-точно става въпрос? Защо толкова завоалирано се поднася?
36
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте само в какви условия ги гледат, тръгнали тук за нашите мечки да ни дуднат!
35
10
 
6
 
! Отговори
Финдо 25 преди 3 години
Прав си, всички хора коит се хранят с месо, са ментално и емоционално уродливи. Да се надяваме, че ще се появи нещо по сериозно от този вирус и да има наистина масов мор.
34
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво като има заболели от ковид. Минава и занимава. Болест като болест. При някои хора има усложнения, при други няма. При трети смърт. Болест като болест. Какво се случи, че учените спряха да мислят.
33
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е пpecтъпление!!!!!
32
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези ли бяха които щяха да избиват 11 милиона норки? Вън от Европа варвари, на тези които си купуват такива палта и на тях да им одерат кожите.
31
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що не ги карантират какво им пречи тъкмо ще отренират като по книга как се прави карантина как се преглеждат здравно всяко заболяло животинче,че да ги тестват по единично с преглед при вещи ветеринари по лабораторни данни за здравното им състояние,както все едно ще правят ваксина или лекарства специални за лечение за да не ги загубят как природно богатство съществуващо заедно с хората и нуждаещо се от помощ,а не само отглеждани заради кожата за обработка за палта,шапки за богати-5% от население
30
6
 
18
 
! Отговори
Нора преди 3 години
Гледах ги това са жестоки *** НЕ са хора!
29
5
 
14
 
! Отговори
От Дания преди 3 години
Айде,и тук полудяха-733 смъртни случая от февруари насам,90 % над 70 годишни и ваксина,та ваксина.>Ако се погледне статистиката за миналата година,смъртносста е по-висока,без корона вирус.Да,Европа има застаряващо наеление и над 70-80 години се умира-това за кого точно е изненада???
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вече ни подготвят за новия норковирус 21и за там трябва ваксина .Мазало !
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 28Ако се наложи. За разлика от нас, там имат запаси за 3 години напред.
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Като критикуваха Китай, че отглеждат кучета за кожи, Дания защо са я пропуснали."Защото говорим за пристрастия. България защо са я пропуснали? Имахме ферми за чинчили. Ем зшаото е до културата. Ако предлагам мопс на скара или риби а от ротвайлер, ще ми мерят с камъни заведението, ще го запалят и ще пляскат, а после съдът ще ме съди за жесток срщео животните. Виж - пилета, крави и Ню прасета, няма проблем.
25
2
 
17
 
! Отговори
От Дания преди 3 години
И какво правим,като скочи вирусчето в прасефермата ?Ще избием ли всичките прасета?
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 13Те и затова са ги развъдили. Шега лои да станат 17 милиона там?