Европа се готви за една по-различна Коледа в условията на пандемия

Какви са ограниченията в различните държави?
16 дек 2020 20:46, Нели Христова
23
Европа се готви за една по-различна Коледа в условията на пандемия
Снимка: БГНЕС

Европа се подготвя за едни необичайни коледни и новогодишни празници. В някои държави случаите на новозаразени с COVID-19 продължават да растат. Други се стархуват от вероятна трета, още по-смъртоностна вълна на вируса. Дни преди Коледа много страни въведоха допълнителни мерки за ограничение на заразата. Ето какви са те:

Австрия

Австрия отваря ски курортите си, но с ограничен капацитет, от Бъдни вечер. Там ще могат да отседнат само местни жители. Канцлерът на страната Себастиан Курц заяви на 2 декември, че ски сезонът може да започне от 24 декември и да продължи за, но само за хора, живеещи в близост до пистите.

Курц каза, че карането на ски, поне за деня, ще бъде възможно "за голяма част от нашето население". Но добави, че капацитетът на лифтовете ще бъде ограничен, а хотелите ще останат затворени до 7 януари.

Ресторантите, кафенетата, баровете и клубовете също ще останат затворени до 7 януари, като се допуска възможността, ако нивото на разпространение на инфекцията спадне, правителството да отслаби ограниченията.

Облекчаване на правилата за местните жители обаче е придружено от нови карантинни изисквания за пътуващите, които бяха разкрити от правителството в началото на декември. "Понастоящем туристическите пътувания в Австрия не са възможни", се казва в правителственото изявление. Новите правила означават, че до 10 януари всички пристигащи в Австрия от страна с над 100 случая на COVID-19 на 100 000 души ще трябва да бъдат поставени под карантина за 10 дни. Този период може да бъде съкратен, ако посетителите представят отрицателен тест след пет дни в изолация.

Белгия

Белгия е разрешила да отворят несъществени магазини от 1 декември. Музеите и басейните също имат право да започнат работа следвайки специални протоколи.

Хората ще продължат да спазват протоколите за социално дистанциране по време на празничната почивка.

"По време на коледния период правилата за социални контакти ще продължат да се прилагат", се казва в изявление на Белгийския консултативен комитет на 30 ноември. На хората, живеещи сами, ще бъде позволено да бъдат с най-много още двама души, "в навечерието на Коледа или Коледа, за да защитят своето психологическо благополучие", казва здравната комисия.

Общата забрана за големи събирания остава в сила, както и комендантският час между полунощ и 5 сутринта.
Пътуващите също ще трябва да бъдат поставяни под карантина. Лицата, прекарали повече от 48 часа в чужбина и които ще останат в Белгия повече от 48 часа, ще бъдат подложени на по-строг контрол.

Тези мерки ще се прилагат до 15 януари 2021 г.

България

Всички културни и развлекателни събития са преустановени в цяла България от 27 ноември. Изключение има само за театрите, където местата могат да бъдат заети до 30% от общия им капацитет, а защитните маски за лице са задължителни.

Ресторантите в страната също са затворени. Позволени са само доставки до домове и офиси. Посещенията на всички търговски центрове - с изключение на основни магазини като хранителни магазини и аптеки - са забранени.

Решението дали да се облекчат определени ограничения ще бъде обявено на 17 или 18 декември.

Хърватия

Хърватия все още обмисля мерките за своя коледен период, но здравният министър Вили Берос заяви на 12 декември, че "не вярва, че ще бъде наложена строга карантина".Берос отбеляза, че макар да се обсъжда евентуална забрана за пътуване между държави, тя едва ли ще бъде въведена.

Междувременно министърът на вътрешните работи Давор Божинович, който е ръководител на националния екип за справяне с COVID-19, призова хърватите да избягват да посещават приятели и роднини през празничния период.

След скок в случаите, Хърватия обяви нови ограничения, които включват "затваряне на кафенета и ресторанти и забрана за сватбени тържества, панаири и повечето спортни събития".

Тези ограничения ще бъдат в сила от 28 ноември до 21 декември.

Кипър

В Кипър хотели, барове, ресторанти и кафенета ще останат затворени до края на годината. По-строгите мерки бяха обявени от кипърския здравен министър Константинос Йоану през първата седмица на декември.

Кипър също забранява посещението на църквата по Коледа. Вечерният час е от 21:00. В сила е и забрана за събиране на повече от 10 души.

Търговските и универсалните магазини обаче могат да останат отворени - при строги правила.

Чехия

Долната камара на чешкия парламент удължи извънредното положение на страната до 23 декември - един ден преди Бъдни вечер, който традиционно е основният ден на честванията в Чехия. През последните месеци в Чешката република се наблюдава скок на случаите.

Първоначално извънредното положение трябваше да приключи на 12 декември. Правителството е поискало удължаване до 11 януари, аргументирайки, че това е необходима стъпка за контрол на разпространението на коронавируса.

Дания

В Дания препоръките за социално дистанциране и забраната за събирания ще се прилагат и през декември - включително в навечерието на Коледа и Нова година. Длъжностните лица препоръчват хората да се събират до максимум 10 души у дома и да иман чмаксимум 10 социални контакти по време на Коледа и в навечерието на Нова година.

Хората в Дания имат право да виждат най-близките членове на семейството си в навечерието на Коледа. Те не са включени в 10-те социални контакта.

В същото време забраната за събиране на повече от 10 души ще бъде коригирана, за да даде възможност за честване на Бъдни вечер в определени части на обществото. Общо хранене за до 50 души в социалните заведения е разрешено. Това е позволено и в домовете за стари хора и за бездомни, уязвими или самотни хора.

Ресторантите и баровете трябва да затворят в 22:00.

Всички национални ограничения в Дания са удължени до 28 февруари 2021 г..

Естония

Естония препоръчва да се отменят "всички съвместни събития", включително коледни партита. "Честването на Коледа със семейството, разбира се, е позволено“, гласи правителственото изявление, като се отбелязва, че препоръките за отмяна се отнасят за всички събития, на които присъстват хора, които не влизат в ежедневен контакт.

От 16 ноември работното време на баровете, ресторантите и местата за забавление в Естония е намалено. Всички те трябва да затварят в полунощ и могат да имат максимум 10 души на група.

Финландия

Ограниченията във Финландия се определят на регионално ниво.

Броят на участниците в публични събития може да бъде ограничен до 10 души и ако е необходимо, събитията могат да бъдат напълно забранени.

Ограниченията за ресторанти и кафенета са разделени на три нива, в зависимост от региона, и остават в сила до 28 февруари 2021 г. Регионите, считани за "стабилни" по отношение на предаването на коронавирус, трябва да спрат да сервират алкохолни напитки до полунощ.

Лапландия е изправена пред по-строги ограничения от голяма част от страната. Бизнесът там трябва да спре да сервира алкохолни напитки до 22 часа. а тези, които основно предлагат алкохол, трябва да затворят до 23:00, докато други заведения за храни и напитки могат да останат отворени най-късно до полунощ.

Пъбовете, баровете и нощните клубове в Лапландия могат да допускат само до 50% от капацитета си.

Франция

Френското правителство препоръчва събирането на Коледа и Нова година да бъде ограничено до максимум шест възрастни - без ограничение за деца.

Облекчаването на ограниченията за коронавирус във Франция, планирано за 15 декември, се забави тъй като новите случаи така и не намаляха.  Културните обекти, включително театри, музеи и кина, трябваше да бъдат отворени на 15 декември, но ще останат затворени още три седмици.

Вечерният час на Франция - първоначално определен от 21:00 до 6 ч. сутринта - беше удължен от 20 ч. до 6 сутринта.

Изключение от комендантския час ще бъде направено в навечерието на Коледа, но не и в навечерието на Нова година. Френските граждани обаче вече няма да се нуждаят от административни удостоверения, за да напуснат домовете си, считано от 15 декември. Гражданите ще могат да пътуват и до други региони.

Ресторантите и кафенетата трябва да отворят отново на 20 януари 2021 г.

Германия

От 16 декември всички несъществени магазини, услуги и училища в Германия ще затворят до 10 януари 2021 година.

Коледните събирания в страната ще бъдат намалени от 10 души на само пет от две различни домакинства.

Ограниченията се налагат, тъй като случаите в Германия продължават да растатат. Германският канцлер Ангела Меркел заяви на 13 декември, че "философията е да останем вкъщи".

Коледните църковни служби ще подлежат на предварителна регистрация и няма да се допуска пеене. Алкохолът също ще бъде забранен на всички обществени пространства, а ежегодните фойерверки в навечерието на Нова година ще бъдат отменени.

Германският финансов министър Олаф Шолц обеща икономическа помощ за всички предприятия, засегнати от блокирането.

Някои окръзи прилагат и допълнителни мерки - Бавария, например, ще има 21:00. полицейски час.

Меркел заяви, че иска да наложи пълен локдаун за две седмици след Коледа, за да намали броя на заразените.Кметът на Берлин Михаел Мюлер заяви, че германската столица е готова да въведе "значителни ограничения" в навечерието на Коледа, за да ограничи разпространението на случаите. Той добави, че несъществените магазини могат да затворят още на 20 декември или най-късно на 23 декември.

Гърция

Гърция разширява повечето си ограничения COVD-19 през периода на коледните празници, съобщи говорителят на правителството Стелиос Пецас по-рано този месец. Училища, ресторанти и барове, развлекателни заведения, ски центрове и съдилища ще останат затворени до 7 януари 2021 г. Дотогава ще остане r вечереният час, както и забраната за движение между регионите.

Пецас заяви, че всеки, който влиза в Гърция от чужбина между 18 декември и 7 януари, ще трябва да се постави под карантина за три дни като предпазна мярка, в допълнение към вече задължителния отрицателен PCR тест.

Търговските магазини ще работят по метода "клик-далеч", който позволява на клиентите да купуват стоки от входа на магазина. Пазаруването в повечето магазини не е разрешено. Сезонните магазини, книжарници и фризьорски салони обаче ще бъдат отворени през целия коледен период.

Италия

Италия забрани движението между регионите по време на коледните празници, за да ограничи разпространението на коронавируса.

От 21 декември до 6 януари 2021 г. на хората ще бъде разрешено да пътуват от един регион в друг само по работа, здравословни причини и извънредни ситуации, съгласно указ, влязъл в сила на 3 декември. През този период на хората няма да бъде разрешено да пътуват до ваканционните си домове.

На Коледа и Нова година ще бъде забранено движението между общините, с изключение за работата, здравословни причини и извънредни ситуации.

Понастоящем се обсъжда още едно ново постановление за въвеждане на допълнителни ограничения за коледните празници от правителството и регионалните администрации. Очаква се то да влезе в сила в петък, 18 декември.

Сред обсъжданите мерки са: Национален комендантски час, започващ в 22:00, а ресторантите трябва да затварят в 18:00 в региони с по-висок процент на инфекция.

Италия също поиска молебените на Бъдни вечер да приключат около 20:30 часа. %за да могат поклонниците да се приберат у дома преди комендантския час в 22 ч."

Нидерландия

Нидерландското правителство стигна до драстичен локдаун, за да се справи с нарастващия брой на коронавирусните инфекции. Правителството наложи затварянето на всички несъществени магазини, училища, фризьорски салони, музеи и театри от 15 декември до 19 януари 2021 г. Ресторантите са затворени и могат да изпълняват само доставки.

Междувременно посещенията на домакинствата са ограничени до максимум трима гости, независимо дали се провеждат на закрито или на открито. Децата до 12 години са освободени от тази заповед.

Полша

Културните институции в Полша - включително театри, кина, музеи, художествени галерии и културни центрове - са затворени от 7 ноември. Броят на хората, които имат право да посещават църковни служби, е ограничен до максимум един човек на 15 квадратни метра. За събития, които се провеждат навън, участниците трябва да поддържат разстояние от 1,5 метра един от друг и да носят маски за лице.

Ресторантите могат да приготвят и сервират храна, но само за дома и за доставка.

Страната също така е установила времеви интервали за пазаруване за възрастни хора -  между 10:00 и 12:00 часа за хората над 60 години. Тези часове за пазаруване няма да важат в навечерието на Коледа.

Публичните събирания в Полша са ограничени до петима души; участниците трябва да покрият носа и устата си и да поддържат разстояние 1,5 метра един от друг. От ноември партитата и срещите у дома са ограничени до максимум петима души. Това ограничение не включва домакина и всеки друг, който живее в къщата.

Испания

Испания ще забрани движението между регионите си от 23 декември до 6 януари 2021 г., съобщи министърът на здравеопазването Салвадор Ила на 2 декември.

Ила обяви, че семейните събирания - с максимум 10 души - ще бъдат разрешени на 24 и 25 декември, както и на 31 декември и 1 януари. На тези дати вечерният час ще е от 1:30 часа.

Всички региони ще ограничат събития и дейности, за да се избегнат тълпи по време на празничния период, добави Ила. Религиозните церемонии могат да се провеждат на закрито, при условие че се спазват ограниченията за капацитет; а пеенето не се препоръчва.

Великобритания

Великобритания се съгласи да облекчи ограниченията за социални контакти по време на празничния период от 23 до 27 декември. Хората ще могат да пътуват свободно между четирите британски държави, за да прекарват времето си с приятели и семейството си в ексклузивен "коледен балон".

Въпреки че правилата в общи линии са сходни в Обединеното кралство, всяка държава може да наложи свой собствен набор от насоки.

В Англия, Уелс и Северна Ирландия "коледеният балон" може да бъде съставен от хора от не повече от три домакинства. Пътуването през границата до Република Ирландия вече беше обект на много дебати. Настоящият съвет от изпълнителната власт на Северна Ирландия указва на пътуващите извън региона за Коледа да правят това между 22 и 28 декември.

Шотландия също ще позволи на до три домакинства да образуват балон през това време, но планира да ограничи броя на хората във всеки балон до осем. Няма отделни договорености за Нова година, когато ще се прилагат съществуващите многостепенни ограничения.

Понастоящем на домакинствата в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия е забранено да се смесват на закрито в частни домове.

 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
4
 
! Отговори
Как беше? преди 3 години
Това ,което ни карат да приемем сега-утре ще ни карат да го вършим! Караха ни с години да приемем обратните,да свикнем с парадите,а сега се намърдаха в детските градини, отвличат децата и ги дават за осиновяване на гей двойки! И карат вече децата да вършат гнусотиите им в детските градини-като се обличат в различни дрехи! Сега ни карат да приемем да не празнуваме,а догодина ще ни задължат да не празнуваме!Насаждат постоянно страх,в скоро време ще забранят и коментарите и социалните мрежи!
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 123Бизнес в България няма... Има алъш вериш и робуване на алчни чорбаджии, които лъжат НАП и служителите си безогледно...Така, че нищо подобно няма да загине.
8
1
 
13
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 3 години
Нали вече от политкоректност Коледните базари нямаше да се наричат Коледни, а нещо друго. Да не им се развали кефа на малцинствата. Ще унищожим вековни традиции заради шепа хора.
7
1
 
13
 
! Отговори
123 преди 3 години
Идва голямото зануляване на дребния и среден бизнес.
6
1
 
9
 
! Отговори
КуКлус преди 3 години
Кьолн подготвя ли се ? Има там едни дето за тях мерки няма и няма да има ! Да се съберат 300-400 амуджи и .....да му мислят германките , разбира се които са толерантни да отидат на площада да подкрепят брадатите !
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво бе, нама ли да газят с камиони
4
3
 
25
 
! Отговори
Хах преди 3 години
Сто пъти предпочитам Бъдни вечер и Коледа в някое заспало селце, с близиките, отколкото в някой мутренски ресторант във Велинград с разни лицемерни "приятели"
3
6
 
20
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
"Кутията на Пандора" се отвори.Ако някой си мисли,че тия ИЗВРАЩЕНИЯ ще продължат най-много до 31 Януари 2021,много се лъже!..Идва ЕРАТА на тоталните ограничения!..Те /ограниченията/ ще еволюират,ще бъдат наричани И С ДРУГИ имена,но СЪЩИНАТА им ще остане...до20-- г.,когато "Палачинката ще бъде НАСИЛСТВЕНО обърната"..
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се готвят. Тези правила не важат за българите. За мен нищо не се е променило за последната година и така ще си остане.
1
4
 
10
 
! Отговори
нищо лично преди 3 години
Без истерии и с повечко скромност може да се получи по-добър коледен празник. Вместо купешки сладкиши, домашно направени бонбони и сладки с уастието на децата - това е много по-топло и по-уютно. По традиция нашето бъдуване по-вгъбено. Младите, които копираха чужди модели на припадничави писъци като израз на радостта, може да опитат да бъдат по-камерни, по-приветливи и по-извисени духовно на светлия празник. не го етикетирайте "най-светлия християнски празник" - всеки празник есвят, светъл и сияе