Ваксинацията във всички страни в ЕС ще започне в един и същи ден

Ваксината срещу COVID-19 - коледен подарък за всички европейци
16 дек 2020 13:38, Елка Василева
53
Ваксинацията във всички страни в ЕС ще започне в един и същи ден
Снимка: архив, БГНЕС

Двадесет и седемте страни в Европейския съюз ще могат да започнат ваксинационната си кампания срещу коронавируса в един и същи ден след положително становище на европейския регулатор за ваксината на компаниите Pfizer и BioNTech, съобщи днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.

До седмица първата ваксина ще бъде одобрена, ваксинирането ще може да започне незабавно. Това е огромна задача, така че нека започнем тези ваксинации възможно най-бързо, всички заедно, в един и същи ден, заяви Фон дер Лайен, говорейки по видеоконферентна връзка пред Европейския парламент.

Под натиска на Германия Европейската агенция по лекарствата обяви вчера, че ще вземе решение за ваксината на Pfizer и BioNTech  на 21 декември, седмица по-рано от първоначално планираното.

След като проучи становището на регулатора и се консултира със страните членки (което ще отнеме няколко дни), ЕК ще може да даде условното си разрешение около Коледа за пускане на препарата в ЕС.

Още по темата

Досега сме купили повече дози ваксина, отколкото са нужни за всички в Европа, чрез договори с различни лаборатории, за да си осигурим "диверсифициран портфейл" от ваксини в процес на разработване, припомни Фон дер Лайен.

Както заедно преминаваме през тази пандемия, нека заедно, съгласувано и единно да започнем изкореняването на този ужасен вирус, призова председателката на ЕК.

Ваксината срещу COVID-19 ще бъде коледен подарък за всички европейци, за всички граждани на нашия континент, заяви в интервю за италианския в. "Република" заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас, цитиран от ДПА.

След одобрението на Европейската агенция по лекарствата ще работим със свръхзвукова скорост, за да дадем и нашето одобрение за ваксината. За два дни ще трябва да свършим работа, която обичайно отнема два месеца, отбеляза Схинас и допълни, че това ще даде възможност на страните от ЕС да започнат ваксинацията около 26 декември.

Вчера Италия, Германия, Испания, Белгия, Нидерландия, Люксембург и Швейцария съобщиха, че ще координират началото на имунизационните си кампании.

Схинас обяви, че ЕК ще започне информационна кампания в подкрепа на ваксинацията и изрази готовност лично да спори със скептиците по въпроса за вируса. "Прекарах COVID през октомври. Ако някой не вярва във вируса, пратете го при мен и ще му кажа какво означава да се бориш със заболяването, лежейки в болница", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Кико преди 3 години
Много капацитети за тази ваксина! Бих ги помолил, (отскоро съм семеен) ако може да дойдат да го пипнат, да не би да съм го предървил и създам дискомфорт на съпругата ми! Предварително им благодаря!
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това фон дер лайън не е човек, а средновековно мракобесие. Нищо добро няма да видят хората нито от нея, нито от пришпорената ваксина.
48
1
 
3
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Кой и защо пусна вируса отнел живота на невинни човешки същества,защо го допусна световната политическа класа с неограниченият си потенциал????Кога отговорност???Кой убива невинни хора...и защо сте безпомощни????или сте зависими???а ние плащаме с животите си???до кога лицемерие и геноцид в света ни ????
47
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Кочин.та която строите ще обитават и вашите деца ...алчни...обучавам мойте ограбени да отнемат от вашите...както вие отнемате от мен,...Кога Справедливост???Колко още животи на невинни ви трябват да заситите апетита си алчни политици и магистрати???И децата ви ще обитават ***...нашите имат имунитета...вашите само пари...Справедлив или Мъртав Свят!!!!
46
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 3 години
не ни продавайте "надежди"купени на безбожни цени с нашите пари...платихме ви безбожни цени да ни защитите от подобни сценарии...ние умираме и ви плащаме за предателството и несправедливостта...Кой и защо пусна вируса????Защо не ни защитихте заети със зависимостите си от Путин????Кога Справедливост алчни политици???Колко още животи ви трябват Антихристи???Колко кръв и животи ви трябват ЕС и Световни политици???Кога Справедливост???
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дреме ми на фара. Няма да се ваксинирам без револвер на слепоочието.
44
2
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Същата новина я имаше и преди два дни.Явно ес ползва отстъпка и закупува пакет за рекламни съобщения с отстъпка за многократното им публикуване.
43
1
 
12
 
! Отговори
До Гърмян Заек преди 3 години
По-различно ще е с тази ваксина. Това е първата RNA ваксина одобрена за много кратко време. БЦЖ примерно е страхотна ваксина, погледни страничните ефекти на БЦЖ и на Pfizer covid vaccine няма съпоставка просто.
42
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГредаПриятел, по-добре не трупай лоша карма като рекламираш ваксините. Може някой да ти се върже на приказките и да пострада. Но кармата ще си остане за теб. Прави добро до колкото можеш.
41
21
 
6
 
! Отговори
ГЪРМЯН ЗАЕК преди 3 години
Всички ваксини теоретично могат да имат някакви странични действия, но практически никакви, освен лека болка на мястото на инжектиране или лека температура, което е добър признак, че имунитета се активира! Всеки от нас е ял десетки ваксини - нищо не ни е станало! С тази, няма даце по различно!
40
22
 
4
 
! Отговори
Греда преди 3 години
Епидемията може да се спре или с ваксина или с карантина,иначе следва масов мор на населението над 55 години!След тази възраст, всеки има я кръвно,я затлъстяване,я диабет!Интересно,че тези които не искат ваксини,не искат и затваряне,следователно искат другите да ***.Никой не ги кара да се ваксинират,но злословят,колко вредни са ваксините!Това е зла пропаганда срещу здравето на българите и е инспирирана от политическия мотив-"Колкото повече хора умрат,толкова повече протестен вот ще съберем!"Дъл
39
1
 
22
 
! Отговори
FDA преди 3 години
Отворих презентацията на Федералният Орган по медикаментите и храните (FDA) в САЩ. В една от презентациите на 16 стр. Има списък със страничните ефекти досега, още работят по него. Доста дълъг списък, който включва: имунни заболявания, смърт, стерилност, Инфаркт, Артрит, Кавазаки и т.н. Тук скъпи приятели не говорим за консриланивна теория, това е FDA.
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коледен падарък за който европейските данъкоплатци плащат и ще плащат милиарди евро.
37
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ха ха!!! - излизат интересни факти за сериозни Конфликти на Интереси покрай съветника на Меркел който командва парада за Ковид в Германия (Дростен), който между другото бил изобретил ПСР теста и си го одобрил сам и негово приателче - съавтор пък го произвеждал...
36
1
 
20
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 3 години
"Досега сме купили повече дози ваксина, отколкото са нужни за всички в Европа, различни лаборатории, за "диверсифициран портфейл" от ваксини припомни Фон дер Лайен"Интересно обаче - ни говорят само за Пфайзер???Да не би лобито на Производителите на Хладилници също да е в Играта?
35
1
 
25
 
! Отговори
Абе тия нещо? преди 3 години
Как знаят, че до седмица ще бъде одобрена ваксината?или вече е одобрена? И всичко е един абсолютен театър....
34
0
 
20
 
! Отговори
НСС преди 3 години
Чао ЕС! Добре дошъл Нов Съветски съюз.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 25А според теб са купени с пари от шкафче ли?
32
0
 
30
 
! Отговори
Политическа ваксина преди 3 години
Тоест ваксината се одобрява от политици /които нищо неразбират/ вместо от учени.
31
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е план Барбароса 2.Сам, че ще свърши както е свършил оригиналка. Жалко, че ще има много жертви.75 години мир сеоказа достатъчен на озверелите рептили.Скоро ще намерят вечен покой!