Credit Suisse обвинена за пране на пари на български наркоканал

В оганизацията участвал и борец, прекарвал милиони с кола до Швейцария
17 дек 2020 19:50, Анисия Иванова
25
Credit Suisse обвинена за пране на пари на български наркоканал
Снимка: БГНЕС

Швейцарската банка Credit Suisse Group AG и един от бившите й банкови мениджъри са обвинени от швейцарската прокуратура за предполагаема невъзможност да предотвратят прането на пари от страна на български наркоканал, съобщава агенция Блумбърг.

Агенция Ройтерс също съобщава, че прокуратурата на Швейцария е повдигнала обвинение срещу Credit Suisse за предполагаеми пропуски, свързани с български криминален кръг, който според нея е изпирал приходите от трафик на наркотици през банката между 2004 и 2008 г.

В българската престъпна организация е участвал и борец, който прекарал милиони с кола до Швейцария, но името му не се посочва.

Печалбите от продажбата на наркотици, често в банкноти с ниска номинация, постъпвали в швейцарски банкови сметки от 2004 г. до поне 2007 г. и били използване за купуване на недвижими имоти, основно в България и Швейцария.

Credit Suisse не е предприела всички организационни мерки, които са били "разумни и необходими", за да предотвратят парични средства от продажбата на кокаин, след това да бъдат използвани за закупуване на недвижими имоти в Швейцария и България, се казва в изявление, публикувано в четвъртък от Службата на Главния прокурор на Швейцария, цитирано от БНР.

Генералната прокуратура на Швейцария посочи, че бивш мениджър в Credit Suisse и двама предполагаеми членове на престъпната организация също са обвинени пред Федералния наказателен съд на Швейцария.

"Credit Suisse е обвинена, че не е предприел всички организационни мерки, които са били разумни и необходими за предотвратяване на прането на активи, принадлежащи на и под контрола на престъпната организация“, се казва в изявлението на швейцарската прокуратура. Швейцарските прокурори могат да преследват банки по наказателен начин, ако смятат, че тези институции не са направили достатъчно, за да проверят клиентите и техните парични средства за очевидни връзки с незаконна дейност.

Само миналия месец швейцарски съдии се скараха на местно звено на френската банка Societe Generale SA, че не са били по-внимателни при приемането на пари от осъдения измамник Алън Станфорд.

Втората по големина банка в Швейцария заяви, че "безрезервно" отхвърля обвиненията срещу нея и е убедена, че бившият й служител е невинен.

"Credit Suisse отбелязва с учудване решението на Генералната прокуратура на Швейцария да повдигне обвинение срещу банката и други страни в рамките на разследване, което вече е продължило повече от дванадесет години“, се казва в съобщението.

Банката посочи, че отхвърля твърденията за предполагаеми организационни пропуски и възнамерява да се защитава "енергично" по повдигнатите обвинения.

включваща и борец, който прекарал милиони в банкноти с кола до Швейцария, информира Асошиейтед прес. Обвинителният акт пред федералния наказателен съд, заедно с обвиненията срещу бивш мениджър на швейцарската банка и двама членове на престъпната група, е финалът на дългогодишно разследване на евентуални нарушения, които изглежда са били извършвани между 2004 и 2008 година. Името на бореца, за когото става дума, не се посочва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
8
 
4
 
! Отговори
4epa преди 3 години
ОЩЕ ЕДНО КРАН4Е НА БСП ПЕСЪХНА !!!!!!!!!! МЛАДЕН4О- ЛЮБЕН С О4ИЛАТА БОГ ДА НЕ МУ ПРОСТИ !!!!!!!!!!!!!
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брендо, но в бг сайтовете не се споменава :)
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
айде в кюпа недоразумението гербераст мухобойко чекмеджето !
16
0
 
12
 
! Отговори
нЕкой преди 3 години
Питайте пинокио да каже къде е маджо.. Он обитаваше дълго време у швейцарско
15
4
 
25
 
! Отговори
Швейцария преди 3 години
Швейцария е мафиотска държава, типични мафиоти. Нищо не произвеждат и нямат никаква икономика, но живеят богато от пране на пари на световната мафия. Но така е при демокрацията, никой не казва нищо срещу такива страни мафиоти като Швейцария и Люксембург.
14
0
 
11
 
! Отговори
dakotabg преди 3 години
До доган:Ей,пръдльо,на теб,ако са ти късали бельото,с цел проникване-на мен,не са!И няма,да стане!Някои помним,как ви посрещаха на границата,през 1990г.Ба теб,явно още ти държи влага!
13
1
 
18
 
! Отговори
Опс преди 3 години
Български борец? Често пътуващ до Швейцария! Ползващ дипломатически канали и контакти на един скоро починал със очила посещаваш един ресторант свързан със мотерей опс! Освен батко Младен нема Кай да е дойде му времето и на него !! Няма недосегаеми и запомнете на повечето са им само приказките повече мишки!! Айде честито прибраха му и на него парите!!!
12
7
 
8
 
! Отговори
Германец преди 3 години
Пак се прочухте. После се чудите, що не ви искаме тука.
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Маджо къде живее, да не би да е в Швейцария?Швейцарските банки изпират всичко, без написване.
10
0
 
10
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До ДОГАНА пък ти като не си гяурин, кво правиш, значи?Твоите парички падат от небето! И турците крадат не по-малко от нас - аз съм свидетел, видяла съм го с очите си, даже щяха да ми счупят един пръст, негодниците...
9
5
 
3
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен8Да бе! В чекмеджето може да бърка и чистачката...по чекмеджета слагат пачки само БСПарите, сигурни в своята недосегаемост...Но тази статия е наистина ужасна! Едно 10 год. хлапе би я скалъпило по-добре, да не говорим пък и за превода...Сигурно и тя е продукт на БСП!
8
0
 
5
 
! Отговори
кроки преди 3 години
Хахахаха ......банковите сметки са S.U.N.N.Y и ZWU........
7
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откъде били пачките в чекмеджето? Видяхте ли откъде? От Швейцария. Един мормот ги завива в станиол ...
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аа нема нема. Аа наште власти са чистии чистиии. У гъзо на Боко со светистии светистии
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още от времето на бай Тошко нашите власти се занимават с наркоканали. Не могат да се откажат от тоя бизнес.
4
14
 
5
 
! Отговори
ДОГАН преди 3 години
това е гияурската деиствителност където и да отидат по света единствено за кражба и измама мисли.и те са европеици.на кукуво лято. да ходят в истанбул да се пробват.ще пада късане на белио.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
E, все пак с официалните власти на една страна са си имали работа. Къде да предположат, че законодателя в една държава нарушава собствените си закони и се занимава с наркоканали? Мислели са, че всичко е оформено официално и по документи няма кой да ги барне.
2
0
 
5
 
! Отговори
Пъъъъъъй... преди 3 години
Мммммм, ми те тези са открили колелото и топлата вода.Сега остава да открият и плуга.
1
2
 
9
 
! Отговори
21193 преди 3 години
Явно, нашите момчета не са дали достатъчно, на когото трябва.