Какви са разликите между българското и шведското образование?

Преподавателят Сабрина Бован пред Bloomberg TV Bulgaria
22 дек 2020 13:27, Анисия Иванова
42
Какви са разликите между българското и шведското образование?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Най-големите разлики между шведската и българската образователна система може би са по отношение на работата в час, писането на домашни и оценяването на знания. Като цяло децата в училище се чувстват като у дома си, много е уютно, а учителят има пълната свобода да аранжира стаята си. Това разказа Сабрина Бован, преподавател, в предаването “Смарт час” с водещ Живка Попатанасова.

Бован посочи, че в шведската образователна система отношенията между ученик и учител са много равнопоставени.

“Тук се споделя мнението, че респектът не е нещо, което се дава с право, а ти трябва да си го извоюваш”, отбеляза гостът.

"Определено има уважение към цялата институция на училището и всички, които са включени в нея”, добави гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Бован в Швеция няма по-специални програми за деца от други страни, които не знаят езика, а за тях се изготвят индивидуални планове с допълнителни уроци.

“Страната не стимулира предоставянето на парични помощи за образование, по-скоро изгражда система, която да работи така, че да няма нужда да се дават помощи”, обясни Бован.

Гостът разказа още, че за най-малките учебният ден започва от 08.00 часа и продължава до 14.30, а за учениците след шести клас краят му е около 16.00 часа. През деня има две регламентирани междучасия по 30 минути, а през останалото време учителят решава кога да даде временна почивка, стана ясно още от разговора.

“През уикенда децата не трябва да работят, учителите не дават домашни от петък за понеделник”, даде още за пример Бован.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
16
 
! Отговори
* преди 3 години
Няма нужда да взимаме чужд опит. Българското образование беше на високо ниво преди да се срине заедно с цялата ни държава. Продължава да ме мъчи този въпрос -как от държава за толкова малко време направихме ***? Някой знае ли отговора?
18
0
 
3
 
! Отговори
Не става така: преди 3 години
Мен ми е ясно, че за тая свръхконкурентна среда е виновно негово нищожество, СерГЕЯ Игнатов, Даниел Вълчев с тия делегирани бюджети на калпак, обаче това не оневинява липсата на така нареченото джентълменско споразумение да не се правят такива долни номера под кръстта и да си мисли, че ще му се размине! МНОГО ПОГРЕШНА ЛОГИКА ВИКТОРЕ МНОГО ПОГРЕШНА - ГОДИНА ДВЕ ПРЕДИ ПЕНСИЯ ЩЕ СИ ПРАВЯ К'ВОТО СИ ИСКАМ И НЯМА МЕ УВОЛНЯТ. МНОГО ГРЕШИШ ЗА ТОВА!
17
1
 
3
 
! Отговори
До Ясновидец преди 3 години
Интересно ми е как ги виждаш тия работи с превръзка на очите! Къде науката си казва думата врачки и ясновидци и шарлатани млъкват! НЯМА ДА СТАНЕ ТАКА! ВЪВ ВРАЦА СТРОИЛИ СТРОИЛИ ЕДИН ТИТАНИК - УЧИЛИЩЕ ХРИСТО БОТЕВ И ТО БИЛО TOO BIG TO FAIL - ТВЪРДЕ ГОЛЯМО ЗА ДА ПРОПАДНЕ. Е ДА АМА НЕ - АЙСБЕРГА ПРЕЗ ДЕВЕТ ОТДЕЛЕНИЯ ЗАРАДИ ГЛУПОСТТА ДА СЕ СТРОИ СПОРТНА ЗАЛА ПРЕЗ ЧУМАВОТО. НЕ ЧЕ НЕ Е ХУБАВА ЗАЛАТА, АМА ОБЩИНАТА ТРЯБВА ДА ГИ СТРОИ ТИЯ РАБОТИ, А НЕ ОТ ПАРИТЕ ЗА УЧЕНИЦИТЕ И НЕ ПОСЛЕ ДА СЕ ЧУДИТЕ ...
16
1
 
8
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
Българските неграмотни образователни експерти няма да си извадят главата от зaдника и да справнят нашата система с тази на Финландия, която вече е наистина добра и финландските деца имат най-добрата подготовка по математика и природни науки и най-добрата езикова грамотност в Европа нищо, че финландския е доста сложен... Разбира се, че цигaнска Швеция ще ни се набутва, защото тя е мултикултурна а нашите псевдоексперти искат да смесват българчета с ромчета против волята на родителите.
15
0
 
8
 
! Отговори
ясновидец преди 3 години
Две планети, какво е общото между тях?Отговорът е, че са Кръгли.
14
4
 
9
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
По-добре шведска тройка отколкото българска двойка
13
2
 
3
 
! Отговори
Искате решение: преди 3 години
Дисциплинарно уволнение на Виктор Кръстев за тая каша.Всички училища в град Враца получават автоматична СТЕМ субсидия и стават другите по-хубави от Христо Ботев за конпенсация за тоя мръсен удар под кръста.Ние нямаме нужда от ремонт така ли?Ние нямаме нужда от ново оборудване за икономика на знанието така ли?Само Виктор Кръстев има нужди!Значи изобщо не сте познали имам четири професионални талантливи готини паралелки и ще ги направим едни от най-добрите ни випуски, не без оборудване и без пари!
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма разлики!1:1
11
1
 
11
 
! Отговори
За житани не знам но преди 3 години
преди десетина години беше пълно вече с мюслимани. И след 8 часа не можеш да намериш кьорав ресторант.
10
3
 
7
 
! Отговори
курумпе преди 3 години
...разликите в образованието ли...ами вижте Премиера в Бг - какво образование го е изградило и сътворило такъв уникат!!!Повече има ли смисъл да търсите прилики..
9
3
 
4
 
! Отговори
Мен ми е ясно: преди 3 години
Мен ми е ясно, че МОН няма да оставят училище с 1000 ученика да фалира и да няма заплати заради глупостта на директора му да строи спортна зала с делегиран бюджет. Ама к'во ще плеснете Виктор Кръстев през пръстите, защото е Too big to fail, а другите ще го ду.ха.ме. Колко децентрализирано!!! Каква вариативност, какво разнообразие - има го Виктор Кръстев и училище Христо Ботев има ги и хмм м другите. Не това е решение - СТЕМ не трябваше да го спасяват, всичко друго само не и те. Много е злеееее.
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Швеция, ако на 40 решиш да се преквалифицираш на зъболекар няма проблем държавата плаща всичко.
7
5
 
6
 
! Отговори
Е да де: преди 3 години
И цяла северна Европа мина на скандинавския модел 33 x 3 само с един изпит след 16 г. да знаят да четат и пишат правилно. Учителите равни нормативи, равни заплати - тоест работата на всеки един е еднакво важна. И така като гледам цяла Северна Европа от Скандинавската четворка - Норвегия, Швеция, Дания, Финландия и Исландия - са едни от най-богатите и най-образованите страни и обърни внимание - този модел икономисва. Сигурно Икономика на знанието не работи!!! К'во сеа Виктор Кръстев?
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Огромна е! Като почнеш от сграден фонд, материална база, брой деца в клас, учители, родители, учебната програма...... няма да стигне мястото за да се изреди всичко.
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е все едно да сравняваш пиле със сокол.
4
1
 
17
 
! Отговори
Ан4о преди 3 години
Най доброто е корейското образование. Там ако не си отличник си никой. Швеците са си уредили държавата и могат да си правят квото си искат. Финландците имат най доброто образование според световните ранглисти ама там е друго - друга култура е и нямат житани.
3
2
 
18
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
Шведското образование е доказано най-лошото в цяла Европа и едно от най-лошите в света с над 50% функционално неграмотни и поне толкова езиково неграмотни....
2
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швеция е друга планета сравнение с нас, ако спрат да се развиват ще ги настигнем след 300 години.
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като между разликата между българската тройка кебапчета и шведската тройка. Нищо общо.