Драматична ситуация с мигрантите в Босна и Херцеговина

В страна има нефункциониращата система за взимане на решения
Обновена: 6 яну 2021 11:53 | 6 яну 2021 11:43, Елка Василева
23
Драматична ситуация с мигрантите в Босна и Херцеговина
Снимка: архив, БГНЕС

Заради нефункциониращата система за взимане на решения властите в Босна и Херцеговина не са направили нищо, за да облекчат драматичната хуманитарна ситуация на стотици мигранти в тежки зимни условия, предупреди върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, предаде Танюг.

Той написа в своя блог, че властите в Босна и Херцеговина са пренебрегнали непрекъснатите призиви да осигурят основни условия за живот и хуманно отношение на мигрантите в приемния център Липа, който не е подходящ за пребиваване през зимата, съобщи Хина.

През декември заради умишлено предизвикан пожар този лагер стана напълно неизползваем и 3000 мигранти се оказаха без подслон в зимни условия. Алтернативата е приемният център Бира в Бихач, който с 3,5 милиона евро помощ от ЕС бе оборудван за зимно пребиваване. Този център обаче стои празен заради съпротивата на местните власти и населението, отбеляза Борел.

Той посочи, че в Босна в момента се намират между 8000 и 9000 бежанци и мигранти, от които 5600 са официално регистрирани.

От 2018 година ЕС е дал на Босна и Херцеговина над 88 милиона евро за решаване на основни нужди на мигрантите и за укрепване на капацитета за управление на миграцията.

Последният транш от 3,5 милиона евро бе одобрен преди два дни за помощ за предотвратяване на хуманитарна катастрофа в Унско-санския кантон.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
6
 
! Отговори
88 милиона преди 3 години
Те с тези пари да ги бяха върнали и да им построят по една къща.
15
1
 
5
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
Много маймунджилък много нещо.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не ги е калесвал да минават нелегално границите тези мигранти.Депортация кой откъдето се е довлякъл.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 16Преди известно време гледах репортаж за бежанците в Йордания, също мюсюлманска и арабска страна.Лагерът там им е почти луксозно обзаведен, имат си и хипермаркети откъдето си взимат продукти без да плащат!Но пак имат проблеми с местните араби, защото децата на бежанците ходят на училище с местните деца, но им объркват графика, а възрастните работят нелегално и подбиват пазара на труда на местните и им взимат работни места.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за тях ваксини ще има ли?Или тях коронавируса не ги лови?
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
смятай тез мигранти какви са, като и в мюсюлманска босна не ги щът.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за какво да ги местят в друг лагер? За да го подпалят и него ли? Те не искат да стоят в Босна и Х., а искат в Германия или някоя друга богата държава и затова палят, за да напуснат Босна и Х.
9
1
 
9
 
! Отговори
666 преди 3 години
Не знам дали ви прави впчатление, но 4те табели с надписи, които държат са с един и същи почерк - писани от един човек, който ги раздава на маймуните да ги развяват. Цялата тази мигрантска "криза" е създадена, за да разруши Европа. Имам познат, който слага щам на тениски и така на татък - каза, че масово му поръчват знамена за мигрантите. Те ли си ги поръчват тези знамена или някой им ги поръчва?!?
8
2
 
24
 
! Отговори
мак преди 3 години
Здрави, прави, да се върнат у дома и да запретнат ръкави, а не с шантаж и палене само искат и искат. В крайна сметка - Европа не може да приеме цял свят, не може да спаси всички. Или те разчитат, че има държави, които не са приемали "бежанци" и имат място за поредните хиляди и са длъжни да ги приютят?
7
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да не са престъпници?Повечето от тях са търсени от местните власти от страните които са дошли.Има не малка част и избягали затворници.
6
2
 
23
 
! Отговори
анон 105 преди 3 години
Палиха в Гърция, палиха в Босна, докато не ги настанят в Бундестага и да им дадат по един дипломатически апартамент и по 5 девственици няма да спрат да палят.Ама и тогава ще намерят защо да палнат и Берлин
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ами да не са си опожерявали лагера, опитват се с насилие, ама като им се отвърне със същата тояга реват! Е до там се докарахме с глобализма да храним всякаква пап-лач, да няма мъж и жена и т н пр-остотии. Сигорно и Ботев и Левски ще не забранят че са били за национална държава, а не за мелни-култи!
4
2
 
19
 
! Отговори
478тъой преди 3 години
На кораби и кой от където е,ако не иска в морето и да плува накъдето си иска.Това не са бежанци , а цяла армия млади и здрави мъже.
3
1
 
20
 
! Отговори
анон 105 преди 3 години
Вече стана известно и полулярно че като тия "мигранти" запалят лагера и палатките, в който са ги настанили - местят ги на нови места и ги приемат на котлова храна и доволство някъде в Европа.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви интелигентни хора протестират! Те заслужават да станат истински европейци!:):)
1
0
 
29
 
! Отговори
Сюргюн преди 3 години
В арабските страни е сигурно по-топло!