Насекомите - на крачка до вечерята на европейците

Брашненият червей е безопасен за човека
Обновена: 15 яну 2021 12:32 | 15 яну 2021 12:14, Петя Славова
50
Насекомите - на крачка до вечерята на европейците
Снимка: БГНЕС

Насекомите се приближиха с една крачка по-близо до вечерята на европейците. Изсушеният жълт брашнен червей, ларвеният стадий на брашнения бръмбар, е безопасен за консумация от човека както в цялата си форма, така и като хранителна добавка под формата на брашно.

Това постанови европейският регулатор по храните. Становището на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) е първата стъпка, преди националните власти да обмислят дали да го одобрят за продажба под формата на закуска, протеинови блокчета, бисквитки и други храни, съдържащи насекомото като тяхна основна съставка.

Решението е победа за бизнеса с отглеждане на насекоми, който изследователската организация Arcluster прогнозира, че ще нарасне десетократно, надхвърляйки 4,1 милиарда долара в световен мащаб до 2025 г., предава Bloomberg.

Насекомите се очертават като по-устойчив източник на протеини, поради по-ниското си въздействие върху околната среда и високата им хранителна стойност, привличайки рекордно финансиране от страна на фондове за рисков капитал.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
20
 
4
 
! Отговори
Тялото преди 3 години
Много е хубаво, че се случват тези неща. Корпоративното животновъдство е една от най-гадните и грозни индустрии, които ни тровят пряко и чрез парникови газове. Половината свят яде насекоми в една форма, или друга. В азия това са си скъпи деликатеси. Едно брашно от скакалци, може да влезе в много продукти без да го усети потребителя.
18
1
 
13
 
! Отговори
Новата схема преди 3 години
За народа червеи и бръмбари а за политиците свински и телешки пържоли.
17
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПатриотМного филми гледаш :)
16
3
 
23
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Връщаме се към нов феодализъм и средновековие ,само че хай-тек огромни мизерстващи маси умиращи от глад ядящи плъхове и насекоми като в 'Игрите на глада" и една малка привилигерована класа в капитолията ,която ще се радва на лукс у охолство и ядящо истинска храна!Коспирациите не само ще се сбъднахха ами дажи и преизпълниха петилетката със светлинна скорост ,колко бързо се случи всичко проблем-реакция-решение!
15
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Следващата логична стъпка ще са наредби за ферми за щастливи насекоми. Брюкселските оли го френи отдавна са изгубили връзка с коаба-майка.
14
3
 
14
 
! Отговори
Истина преди 3 години
Утре от ЕС ще разрешат с тяхните еврейски комисии да ядем ЛАЙ-:НА Щото фе-калиите имат много хранителни вещества и са с ограничение за запазване на околната среда . А САЩ Китай и Индия ще стават все по индустриални за сметка на БЯЛАТА СМАЗАНА РАСА
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Англия е ЗАБРАНЕНО да храниш кокошки с остатъци от масата, дори хляб, а също е ЗАБРАНЕНО да ги храниш с червеи... Виж, за хората може... Разбира се накъде отиват нещата! Приключвайте с кокошките, ще хапвате ларви в бъдеще! В БЛИЗКО БЪДЕЩЕ!
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Това постанови европейският регулатор по храните."Насекомите да си ги ядат служителите на регулатора. То бива да си извратен, но тези вдигнаха летвата по-високо.
11
0
 
24
 
! Отговори
EU преди 3 години
Накратко казано: Европа ни разреши да ядем мухи!!!
10
2
 
22
 
! Отговори
Еврогей преди 3 години
Добре дошли в новия световен ред . Като в онзи филм с влака който обикаля цялото земно кълбо и бедната класа от последните вагони ги тъпчат с блокчета и брашно от НАСЕКОМИ а първа класа богаташи хапват хайвер и друга нормална хубава храна . Едно по едно се доближаваме във филмите на ужасите и антиутопията
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Азия са умирали милиони от глад, дори през 20 век. Да не мислиш, че за удоволствие ядат прилепи и прочие? Вземи едно прасе, един кафез с кокошки, и един чувал ларви, обиколи Южна Азия по селата, предлагай навсякъде да си изберат едно от трите, и да видим какво ще излезе?
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 5Иди виж в югоизточна азия каква диета имат.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че досега забранени ли са били?
6
0
 
12
 
! Отговори
Шеф Манчев преди 3 години
Панирани бръмбари с песто от червеи - ГУРМЕ.
5
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички живи същества имат някаква диета, в тази на хората насекомите не влизат! Гнус ме е само като си го представя. Тъпо е да налагаш нещо против природата, все едно да накараш лъв да яде трева.Въобще като виждам накъде върви светът, започвам да се радвам, че след 50 години няма да съм сред живите...
4
12
 
6
 
! Отговори
Инсект преди 3 години
За европейците може и да не е точно така, но за бг цъpвyлa, живеещ в панелка под наем у градо, винаги е било важно да вечеря бързо и внимателно, защото xлeбapкитe чакат.
3
2
 
16
 
! Отговори
ПОСОКАТА ЯСНА! преди 3 години
Това в миналото е било последно спасение на отчаяни бедняци! Сега искат да ни го наложат като ежедневие! Избиват домашните животни с какви ли не измислени поводи, за да може да ви дават кюфте от ларви, понеже друго няма да има!
2
1
 
25
 
! Отговори
Гъзеницата преди 3 години
Щях да напиша нещо, но щяхте да го изтриете. Но всее едно съм го написал!
1
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами изтрепахме прасетата и птиците,сега какво ни остава,да ядем бръмбари!