Нидерландия ограбвала социално слаби, разбивала живота им

Правителството подаде оставка, но постовете им бяха запазени
23 яну 2021 22:05, Петя Славова
97
Нидерландия ограбвала социално слаби, разбивала живота им
Снимка: БГНЕС

"Синьото писмо" от нидерландските финансови служби преобръща живота на Джанет Рамесар. Службите обвиняват самотната майка, че чрез фалшиви данни е успяла да вземе помощи за отглеждането на сина си. "Загубих почвата под краката си", разказва 35-годишната жена.

"Какво става оттам нататък? Поставят заплатата ти под запор, детските надбавки се прекратяват и неизбежно взимаш дългове. Изпаднах в депресия, не можех нито да ям, нито да пия, за един месец отслабнах с 30 кг. Поболяваш се. Знаеш, че нищо грешно не си направил, но всичко пропада."

Още по темата

Животът на Джанет Рамесар се променя тотално. Постепенно губи сили да се справя с ежедневието, с домакинството и с отглеждането на детето си. Миналата година ѝ отнемат правата за 13-годишния ѝ син. Дълговете ѝ междувременно възлизат на 40 000 евро.

Институционален расизъм?

Рамесар е една от общо 26 000 жертви на т.нар. афера с детските надбавки, за която нидерландското правителство пое политическата отговорност с оставката си. "Хората бяха съсипани. Аз загубих десет години от живота си. Други се занимават с това вече 15 години. Тези години няма да се върнат, но с този жест на правителството - не е нищо повече - показват, че искат да поправят нещата."

Това, което в началото изглежда просто като провал на властите, се превръща в течение на 2020 година в истински скандал, предава "Дойче Веле". Парламентаристите стигат до извода, че финансовите служби системно са преследвали почтени граждани.

Адвокатът Орландо Кадир, който представлява 600 души от засегнатите и самият е станал жертва на произвола на властите, дори говори за институционален расизъм. "Селекцията е направена въз основа на двойното гражданство. Нещо повече: издирвали са в регистрите екзотичните имена. Аз се казвам Кадир и това ми дава определен профил. Там, където има дим, има и огън. Т.е. издирили са ме, казвайки си - това е попадение."

И една малка грешка е била достатъчна

Дори и само едно пропуснато или пък несъзнателно поставено кръстче във формуляра за заявка се оказва достатъчно за финансовите служби, за да отнемат детските надбавки на самотни майки или родители с ниски доходи, а и да настояват за връщането на вече получени пари.

Някои семейства са натрупали дори дългове от над 100 000 евро. Мая Абдин от Гронинген е задлъжняла със 70 000. За нея обещаното от кабинета обезщетение на потърпевшите от 30 000 евро би могло да бъде само началото. Според нея, оставката на кабинета само няколко седмици преди следващите парламентарни избори е чиста символика. Тя иска старият ѝ живот да се върне и да започне отново от нулата.

"Измъчвам се с това от 2012-а година. Вече трябва да му се сложи край. Имам право на бъдеще и искам то да започне сега. Да се сложи край на стреса и мъката - искам да се освободя от това, но засега още е невъможно."

Оставка, но запазване на поста

Почти всички министри и държавни секретари, които с голям медиен шум подадоха оставка в петък, остават на работа като изпълняващи длъжността. Само водещият кандидат на социалдемократите - Лодевик Ашер, и икономическият министър Елик Вибес се разделят наистина с постовете си.

Всички останали ще се кандидатират отново през март - както и премиерът Рюте, който постоянно говори за обща отговорност и никога за лична вина. Все пак му предстои да отговори на критичните въпроси, които ще постави опозицията. А темата със сигурност ще остане актуална до изборите на 17 март.


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Американ 85И пак при нас им е много по-зле. Ако не си забелязал, половината махала е на помощи от някоя евроопейска страна.
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тея имат по 5-6 години трудов стаж преди пенсия, цел живот взимат една камара помощи:- Детски- За жилище- За безработица- "По болест"- За курсове- За преквалифициране (след като предните курсове не дават резултат, зщаото няккой не си търси работа, дори...)- Децата взимат стипендии за социално слаби.И после имам 40 и нещо годишни жени с 25 годишни синове и дъщери, котио само седят у тях, играят на игри и пушат трева, без никакво намерени, да се хванат на работа.
65
1
 
7
 
! Отговори
Американ преди 3 години
И тия холадски raдини лaeха срещу България за "дискриминация" към мангабелите!?
64
1
 
5
 
! Отговори
чоко преди 3 години
Неможе да бъде.В страна с развита демокрация да се случват такива неща.Веднага Ленчето да се задейства и докладва за злоупотреби в Нидерландия.
63
2
 
10
 
! Отговори
Dd преди 3 години
Стига сте системно преписвали новини.Въпросната измамя е с помощи за детски градини/бавачки.Чрез тях всеки работещ родител в Нл плаща детската градина.Условие да ги получаваш е да работиш или учиш.В аферата са участници предимно чужденци.Факти.Данъчните са много неприятни в Нл,но тия цитират поредните майки,които не изтрезняват от наркотици,алкохол и т.н.При 17милиона население,вижте колко са "ощипаните"
62
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отиват в Холандия "екзотичните", лъжат, че са самотни майки, вземат маса пари и когато им разкрият измамите и им спрат кранчето, почват да пищят за расизъм. Дойче веле естествено приглася. Позната история и у нас.
61
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фашисти!
60
2
 
10
 
! Отговори
. преди 3 години
Миже и да е арабела , обаче оландесите, като казват и учат и нас колко трябва да сме толерснтни , да си стоят зад думите , не да лицемерсъват и да съсипват живота на хората , а да се правят на стражи на световното добруване , а пък наш *** има най-малка полза да защиттава порочни практики на правителство, ама той си е крив и оправие нема. *** обича да си го доят , да го унижават и му пречи само , ако някой тръгне да излиза от казана.
59
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато правите копи-пейст на чужди новини, все пак проверявайте дали не сте пропуснале същността.В случая не става ясно какво и защо точто е станало, но имаме кош празни приказки.
58
2
 
13
 
! Отговори
До 54 преди 3 години
Е то според теб ще излезе, че помощите са измислени специално за българите ! По-глупаво изказване не бях чувал !
57
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 71 обвиняват всички защото наглите българи злоупотребяват и присвоявт помощи докато стоят в България и ръкопляскат на великия бей по команда и се радват колко добре се живеело в ЕС, за сметка на хората които не лъжат и не злоупотребяват но спират помощите на всички дори и тези които имат нужда заради наглите българи поданици на великия бей мутра с джипа
56
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук не е по различно. Млада жена с рак на гърдата и изрязана цялата и намаляват на всеки следващ телк процента, пари не и дават, че към момента на ТЕЛКа нямала остатъчен трудов стаж, нищо че си работи и реално стажа го има към сегашния момент. Търсят всякакви начини да прецакват хората. Човек като е болен не може да ходи да се разправя с институции и сърдита лелки. Обаче тук никой не подава оставки
55
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статията не е твоя щото си я копирала от Дойче Веле и точно затова Министър председателя ви обесен публично като Левски , иначе няма оправия за крадливото Племе на Хан Кубрат
54
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този случай показва едно нещо. Винаги се говори как социално слабите хора вземали много пари и т.н. А когато въпроса се изследва, излиза че те получават полагащите им се по закон помощи. Те са много малки и на фона на всички изхарчени пари те не представлват сигурно дори 1%. Да се обвиняват социално слабите хора за липсата на пари (вероятно поради коруцпията на управляващите) е политика на жалки управленци като тези в Холандия.
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Петя всеки ден ако крадеш статиите така сайта ви ще е пълен с новини ама крадени все пак , само да те подсетя щото никой не ти прави забележка
52
8
 
37
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
За съжаление в Нидерландия (Холандия, както й казват някои тук) цари голям расизъм към всеки, който не е от Западна Европа. Дори полицията се държат като биячи - като видят, че си от Източна Европа и започват с простотиите. Не знам какъв им е проблемът, но в другите държави от ЕС не съм го срещал... Вероятно тревата им идва в повече...
51
5
 
23
 
! Отговори
гущерчо преди 3 години
Само не разбрах как Нидерландия е ограбила Джанет,Кадир и Абдин ? Да очакват ограбване Емине,Хасан и Сезгин .
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крадено от Дойче Веле или не е?
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новина за Нидерландия през немски сайт.......смешни сте , явно не ви плащат и кой му пука какво поства в тоа сайт
48
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като не можеш и не знаеш да пишеш Статия не кради от интернет в случая от сайта на Дойче ВелеЯвно Медията е затънала в 7-*** глуха , прекалено пропаднала за да не обръща внимание на работещите им Копировачи от интернет