Жертви или чудовища: Жените пазачи на SS от Равенсбрюк

Много от тях не получават присъда и никога не съжаляват за стореното
28 яну 2021 21:15, Нели Христова
111
Жертви или чудовища: Жените пазачи на SS от Равенсбрюк
Снимка: Getty

"Здрави работнички на възраст между 20 и 40 години, търсени за военен обект", гласи обявата за работа от немски вестник от 1944 г. Обещават се добри заплати и безплатен пансион, настаняване и дрехи.

Това, което не се споменава в краткия текст, е, че облеклото е SS униформа. И че "военният обект" е концентрационният лагер за жени Равенсбрюк.

Днес крехките дървени казарми за затворниците отдавна са изчезнали. Останало е само зловещото празно, скалисто поле, на около 80 км северно от Берлин. Но там все още стоят осем солидно построени вили с дървени капаци и балкони. Те представляват нацистка версия от 40-те години на средновековните немски вили. Това е мястото, където са живели жените пазачи, някои с децата си. От балконите се вижда гора и красиво езеро. "Това беше най-красивото време в живота ми", споделя една бивша служителка на SS, десетилетия по-късно.

Но от спалните си те виждат и колони от затворници, както и комините на газовата камера.

"Много посетители, идващи на мемориала, питат за тези жени. Няма толкова много въпроси за мъжете, работещи в тази област", казва Андреа Генест, директор на мемориалния музей в Равенсбрюк. "Хората не обичат да мислят, че жените могат да бъдат толкова жестоки."

Много от младите жени идвали от по-бедни семейства, напуснали училище рано, те имали малко възможности за друга кариера. Работа в концентрационен лагер означавала по-високи заплати, комфортно настаняване и финансова независимост. "Било е по-привлекателно от това работата във фабрика", казва д-р Генест.

Много от тях са били индоктринирани рано в нацистки младежки групи и са вярвали в идеологията на Хитлер. "Те чувстваха, че подкрепят обществото, като правят нещо срещу враговете му", каза тя пред BBC.

Ад и домашен уют

В една от къщите нова изложба показва снимки на жените в свободното им време. Повечето са по на двадесет години, красиви, с модерни прически. На кадрите се вижда как се усмихват, докато пият кафе и хапват торти вкъщи. Или се смеят, докато ходят на разходки в близката гора с кучетата си.

Сцените изглеждат невинни - докато не забележите отличителните знаци на SS по дрехите на жените и не си спомните, че същите тези елзаски кучета са били използвани за измъчване на хора в концентрационните лагери.

Около 3500 жени са работели като пазачи в нацистки концентрационни лагери. Всички те започват в Равенсбрюк. Много от тях по-късно са работили и в лагери на смъртта като Аушвиц-Биркенау или Берген-Белзен.

"Те бяха ужасни хора", казва 98-годишната Селма ван де Пер по телефона от дома си в Лондон пред BBC. Тя е била холандски борец за съпротива, която попада в Равенсбрук като политически затворник. "Харесваше им, защото им даваше власт. Даваше им много власт над затворниците. Някои затворници бяха много зле третирани. Бити."

Селма работи под земята в окупираната от нацистите Холандия и смело помага на еврейските семейства да избягат. През септември тя публикува книга във Великобритания за преживяванията си, която е озаглавена "Казвам се Селма". Тази година трудът й ще излезе в други страни, включително Германия.

Родителите и сестрата на Селма са убити в лагерите на смъртта, а почти всяка година тя се връща в Равенсбрюк, за да участва в събития, за да гарантира, че престъпленията, извършени тук, няма да бъдат забравени.

Равенсбрюк беше най-големият лагер само за жени в нацистка Германия. Там са затворени над 120 000 жени от цяла Европа. Много от тях бяха борци на съпротивата или политически опоненти. Други бяха счетени за "негодни" за нацисткото общество: евреи, лесбийки, секс работници или бездомни жени.

В Равенсбрюк са загинали поне 30 000 жени. Някои бяха обгазени или обесени, други умряха от глад, болести или работеха до смърт. С тях се отнасяха брутално много от жените пазачи - бити, измъчвани или убивани. Затворниците им давали прякори, като "кървавата Бригида" или "револвер Анна".

След войната, по време на процесите за нацистки военни престъпления през 1945 г., Ирма Грезе е наречена от пресата "красивият звяр". Млада, привлекателна и руса, тя беше призната за виновна в убийство и осъдена на смърт чрез обесване.

Клишето на русата, садистична жена в SS униформа по-късно се превърна в сексуализирана култова фигура във филми и комикси.

Но от хиляди жени, които са работили като охранители на SS, само 77 са изправени пред съд. И много малко всъщност са осъдени. Те се представяха като невежи помощници, а след това лесно се справят в патриархалната следвоенна Западна Германия. Повечето никога не говорят за миналото. Женят се, сменят имената си и се стопяват в обществото.

Една жена, Херта Боте, която била затворена за ужасни актове на насилие, по-късно говори публично. Тя е помилвана от британците след само няколко години затвор. В рядко интервю, записано през 1999 г. непосредствено преди смъртта й, тя не изпитва покаяние. "Сгреших ли? Не. Грешката беше, че това беше концентрационен лагер, но трябваше да отида в него, иначе щях да бъда вкарана в него. Това беше моята грешка."

Това беше оправдание, което бившите пазачи често използвали. Но не било вярно. Записите показват, че някои новобранци са напуснали Равенсбрюк веднага щом са разбрали каква е работата. Не е имало отрицателни последици за тях.

Но дали Селма смята, че пазачите са били дяволски изчадия? "Мисля, че това бяха обикновени жени, които правят дяволски неща. Мисля, че е възможно да има много такива хора, дори в Англия. Мисля, че това можеше да се случи навсякъде. Може да се случи тук, ако беше позволено."

"Това е ужасяващ урок за днешното поколение", смята тя.

След войната жените от SS продължават да живеят в книги и филми. Най-известният е "Читателят" - германски роман, който по-късно се превръща във филм с участието на Кейт Уинслет. Понякога жените се изобразяват като експлоатирани жертви, а друг път като садистични чудовища.

Истината е по-ужасяваща. Те не бяха необикновени чудовища, а по-скоро обикновени жени, които в крайна сметка правеха чудовищни ​​неща.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
6
 
2
 
! Отговори
ЧЕБУРАШКЕ преди 3 години
немски колонисти е имало на много места по света, и в РУСИЯ тоже. А дали СТАЛИН е постъпил правилно,... сигурно се е допитал до РУЗВЕЛТ и ЧЪРЧИЛ
73
1
 
3
 
! Отговори
до българин преди 3 години
Невежеството на такива като теб е направо за съжаление. УРАНЪТ е радиоактивен, независимо дали е обогатен или обеднен. Повече или по-малко. Даже естествения уран е опасен, затова се затварят източници на вода, ако имат увеличана радиоактивност. Не ти пожелавам да спиш гушнал снаряд от "обеднен" уран....
72
2
 
10
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До ПЪРВИЯ КОНЦЛАГЕР.... Всички немци и японци са били депортирани... Първи другарят Сталин е депортирал немците бе приятелю. Имало е Автономна република на немците в Поволжието. Всички са депортирани в Сибир или Казахстан. След това са депортирани татари, чеченци, калмици. А в Крим покрай татарите са депортирани и българи и гърци.
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 77А японците не са изгаряли пленниците си (предимно китайци).Заравяли са ги живи!
70
3
 
8
 
! Отговори
ДИМократа БАЙДЪН преди 3 години
дойде на през ДИМ от лъжи, фалшификации, манипулации и измами. ТОТАЛНО скриха престъпленията на сина му в УКРАЙНА. Там даже заведоха дела срещу хората дръзнали да кажат истината. Не, че съм поклонник на ТРЪМП, но се учудих как само му запушиха устата във всички медии. И това ако е демокрация.... Даже имали право хората да протестират... ама не и в САЩ. Може в РУСИЯ, може в УКРАЙНА да стрелят в полицаи, но в САЩ всичко мед и масло....полицаите директно убиват протестърите
69
5
 
6
 
! Отговори
ПЪРВИЯ КОНЦЛАГЕР преди 3 години
е АНГЛИЙСКИ. В АФРИКА. МИЛИОНИ избити и без възмездие. КОНЦЛАГЕРИ е имало и в САЩ. Всички немци и японци са били депортирани насилствено по време на войната. Е не са ги горили в пещите, но си е КОНЦЛАГЕР
68
1
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 64 (НЯКОЛКО МИЛИОНА)А, само да не забравя да добавя: Запомни, че Бил Гейтс няма да те чипира ако се ваксинираш срещу коронавирус-2.Ваксините не са проучени, ако си алергичен например трябва да внимаваш, но чиповете се слагат подкожно и се виждат и напипват, а инжекцията е мускулна.Да знаеш просто, за всеки случай...
67
4
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 64 (НЯКОЛКО МИЛИОНА)Хайде бе, не ви ли омръзна да каканижете същото като папагали?Добре, Ленин е велик, Сталин е велик, Путин е велик!Доволен ли си?Пишеш само небивалици и сигурно даже си вярваш!Какво знаеш за обеднения уран? Радиоактивен е ОБОГАТЕНИЯ, а не обеднения уран, набий си го в хелоуинската тик-ва!Уранът има много голяма якост, затова се използва не само в снарядите, но и в броните на американските танкове. Ако беше опасен първо войниците щяха да пострадат!
66
2
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До ПЪРВИЯ КОНЦЛАГЕРПървата в света система е ГУЛАГ /Главноеуправлениелагерей и мест заключе́ния/ държавен орган към МВР, НКВД и Министерството на правосъдието на СССР. В някои отрасли значението на ГУЛАГ било горямо: във въгледобива и рудодобива. 100 % от добива на злато, около 70 % на олово и 33 % на никел е от труда на лагерниците.
65
3
 
3
 
! Отговори
ПИЯНИЦО преди 3 години
чети повече. Виетконговци са наричали ЮЖНОВИЕТНАМСКИТЕ партизани. А всички заедно са воювали с ФРЕНСКИТЕ, после с АМЕРИКАНСКИТЕ ОКУПАТОРИ и техните местни слуги подобни на слугите им в ТЕРИТОРИИТЕ тук само по-жестоко
64
1
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До КОЙ ТИ КАЗАЛИнтересът ми е към невероятната кройка на кожените манта, изключително качественото изпълнение от естествена кожа и че е марково на един от най-великите дизайнери - Hugo Boss...И не на мен Хитлер ми е идол, а на вас, комунистите. Под всяка статия ревете и се молите да дойде нов Хитлер, че да избие евреите, мигрантите от Африка и близкия Изток :))) Недей така, дрогарю, не се върти като фурнаджийска лопата
63
2
 
1
 
! Отговори
ТИКВАТА преди 3 години
поздрави аскера тъй
62
0
 
0
 
! Отговори
ГРЕШКА МАЙНА преди 3 години
думите са на ***. Може и да не си бил роден когато ЖИВКОВ беше в ТУРЦИЯ
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: 67 (ЖИВКОВ)Не разбрах точно за кого казваш, но си спомням много добре когато Тодор Живков отиде на посещение в Турция, поздрави войниците с "Мараба аскер!"
60
3
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До НЯКОЛКО МИЛИОНААми замисли се защо се е стигнало до това. Нима сърбите не извършваха масови кланета и геноцид над косоварите? А японците какви зверства са вършили, направо не е истина. И не над американците, а над китайците. А виетконгците комунисти от Северен Виетнам са искали с война да завладеят Южен Виетнам. Как да не им нашокат канчето американците :)))
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я! Тая на снимката ми прилича на Деница Сачева!
58
5
 
2
 
! Отговори
ЖИВКОВ преди 3 години
много добре си спомням неговото посещение в ТУРЦИЯ при ген. КЕНАН ЕВРЕН след военния преврат. Държа се достойно, никакви прегръдки и целувки като ТИК.ВОЧА с ЕРДОГАНЯ
57
4
 
0
 
! Отговори
КОЙ ТИ КАЗАЛ преди 3 години
че моят идол е ПУТИН. Но, че твоят идол е ХИТЛЕР се вижда от интереса ти към нацистки униформи
56
2
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До ПЪРВИЯ КОНЦЛАГЕРПреди да кажеш нещо за Ердоганя и Бойко си припомни с кой най-много се целува бея, прегръща и правят взаимно далавери и потоци. И това не е Бойко, а твоят Идол - джудженцето Пyтиk
55
3
 
8
 
! Отговори
НЯКОЛКО МИЛИОНА преди 3 години
виетнамци, жертви на тоталните бомбардировки и тровенето на джунглата с ОРИНЖ е ли също ГЕНОЦИД. Атомни бомби над ХИРОШИМА и НАГАСАКИ, 25 000 души изгорени живи за една нощ в ДРЕЗДЕН, Изпепеляването на ХАМБУРГ е ли благородно "демократично" дело. А войната в ЮГОСЛАВИЯ и снарядите с обеднен уран връх на демокрацията. ТЕНКЮ , но тази демокрация ми е в малко повече