БГ кисело мляко и бяло сирене да са защитен наименования за произход

МЗХ изпрати заявлението си до ЕК
30
БГ кисело мляко и бяло сирене да са защитен наименования за произход
Снимка: Pixabay

България изпрати заявления за вписване на „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ като Защитени наименования за произход (ЗНП) в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания на земеделски продукти и храни. Те са подадени от сдружение „Български традиционни млечни продукти“, съобщи Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Предстои Европейската комисия (ЕК) да стартира процедура по проучване на документацията. Очаква се процедурата да не продължи повече от 6 месеца, а когато този срок се надхвърли, ЕК писмено ще посочи причините за това. Освен преглед и изпращане на коментари и бележки от страна на ЕК за отразяване до България, право на възражение по процедурата ще имат държавите-членки на ЕС и трети страни. При липса на такова, наименованията ще бъдат вписани в Европейския регистър.

Чрез процедурата ще бъде постигната единна закрила на наименованията като право на интелектуална собственост на територията на ЕС и защита от неправомерна употреба и имитация.

Към момента страната ни има вписани в Европейския регистър на защитените географски указания  “Горнооряховски суджук” и „Българското розово масло", както и пет храни с традиционно специфичен характер – „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска”, „Роле Трапезица”, “Кайсерован врат Тракия” и „Пастърма говежда“. Те са вписани в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер. „Странджански манов мед“/ „Манов мед от Странджа“ бе първият български продукт със Защитено наименование за произход.  По отношение на вината, на европейско ниво са регистрирани 54 български вина – 52 със Защитено наименование за произход и 2 със Защитено географско указание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: сиренекисело млякоЕК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяко кисело мляко (йогурт), за да е такова, трябва задължително да съдържа 2 вида бактерии- Лактобацилус булгарикус и Стрептококус термофилус. Казва се "булгарикус", защото така я нарича д-р Стамен Григоров, когато я открива през 1905г. И така се именува до 2014г, когато по някаква причина се променя на Лактобацилус делбруекий, а "булгарикус" се избутва някъде накрая като пояснение за подклас.Така че, малко май сме позакъсняли .
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отврат е предлагането в щандовете. Как няма да е с 0,40 литър краве мляко ,хората си изклаха кравите. Как не измислиха някакъв грип и на кравите и останалото да я разфасоват. Не е кьсно, тия сьс едрите субсидии ще плащат. Как не, няма пазар.
22
0
 
3
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Като спрете да правите ментета може и да стане
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой ТЪ+ПАК продаде лиценза за производство на сирене с Лактобацилус Булгарикум на Гърците?!? Какъв лиценз, какви маслини?!?!?!! Гърците и турците правят бяло сирене от векове! Англичаните например правят същото бяло сирене Луенслидеил също от векове! Можеш ли да лицензирал/патентоваш виното или киселото зеле?!?!?!?!?
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Попаднах на интересна статия в която е описано, че и силистренски суджук произведен по специална рецепта за хипертоници, също било защитено наименование.
19
0
 
1
 
! Отговори
Г.Т. преди 3 години
До верноПод "частни" имах предвид малки производители, които работят само с поръчка от хора като мен, които ценят качеството, а не от търговски вериги!Извадил си ми думите от контекста!
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До AN Коментар 16Може, недовиждам! Но, има прясно и узряло сирене! Нали така? Не искам да споря!По родопите може да се нагледаш на такова! Италианската прясна моцерела от биволско мляко да не би да е по-хубава?
17
1
 
3
 
! Отговори
верно преди 3 години
До Г.Т. " добри мандри, частни" - то държавни нема! бих казал супер мандри, без мляко произвеждат сирене!
16
0
 
4
 
! Отговори
9 преди 3 години
Кой ТЪ+ПАК продаде лиценза за производство на сирене с Лактобацилус Булгарикум на Гърците?!? Те продават Наше сирене с име фета гръцко, и са известни в цял свят с това. В белият свят. Въпросът е кой вече милионер е продал това на Гърците? Гърция държи патента за лактобацилус БУЛГАРИКУМ ...КАК кой защо...в мъглата се "берът" тухли. Жалко за България.
15
0
 
2
 
! Отговори
мйм преди 3 години
прости хора, осъзнавате, че снимката няма общо със статията, нали? Просто са взели една снимка от интернет, а не е снимата пред комисията, която е изпратила запитването, че да коментирате. просто си представям на какви други неща се хващате
14
0
 
1
 
! Отговори
AN преди 3 години
До Анонимен 14Има шупли и не е узряло като за начало.
13
0
 
3
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Мойто е защитено ! Всяка седмица един работлив младеж ми носи по 6 литра чисто ,приятно ,вкусно домашно мляко. 3 литра квася ,3 литра оставям пресно...Така повече от 6 години !
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде сега да попитам на номер 8 Г.Т., кой му е сложил минус? По структурата на сиренето си личи, че е домашно или поне правено от някой, който разбира, а не на поточна линия!
11
6
 
1
 
! Отговори
Смях в залата преди 3 години
Нито сиренето е сирене нито луканката е луканка.Като искам сирене си взимам гръцко фета и знам ,че е сирене от мляко хората го имат от години и е качествено.Нашите всеки път са с различно качество и солено . Луканка и кашкавал пи същия начин.
10
1
 
7
 
! Отговори
Г.Т. преди 3 години
И само да спомена, имаме си добри мандри, частни! Работят на дребно и предимно за хора, които ги познават и още от Април месец взимат поръчки за Септември! Всяка година си купувам овче сирене в тенекия по 8 бучки по килограм! Вече 5 години, тоя тебешир дето го продават по веригите ... (повръщаща емотикона).И пак да кажа, наздраве!
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Япония Япония винаги е зачитала България но да видим и другите страни дсли знаят че йогурт е бълг кисело мляко не мислят че е гръцко какео повече да кажа нямаме политика дори за млякото какео остава за друга политика за България
8
1
 
3
 
! Отговори
Г.Т. преди 3 години
Малиииййй ... това на снимката ако му нарежеш един истински български розов домат току-що откъснат около него колко рИкия изпива!Ай, наздраве!
7
0
 
10
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
В Япония най предпочитано е българското кисело мляко. И си пише на него. Хората си плащат и патент и купуват закваска от Елби. А млякото е определено по добро от това тук,защото е от истинско мляко и не е блъскано с нишесте и стрептококи.
6
2
 
3
 
! Отговори
баба ви Апсурдана преди 3 години
лъжи мажи е в държава на,ап сурдите
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви защитени наименования гледали ли сте кулинарни предавания там има гръцки юогурд някъде видели ли сте бълг кисело мляко Не всичките кулинарни предавания няма нищо българско дори и ошав няма а ястия със сишени дливи зеле и свинско готвеше пра баба ми както и ястия с патешко дето сега го превъзнасят особенно патешки кюфтета хранила съм се добре де обаче няма бълг ястия по тези канали