ЕП одобри Механизма за възстановяване след пандемията

Той възлиза на 750 милиарда евро
10 фев 2021 12:57, Елка Василева
15
 ЕП одобри Механизма за възстановяване след пандемията
Снимка: архив, БГНЕС

Европейският парламент одобри Механизма за възстановяване и устойчивост, чиято цел е да помогне на държавите от ЕС да се справят с последиците от пандемията от COVID-19, предаде БНТ.

Регламентът относно целите, финансирането и правилата за достъп до Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ) беше приет с 582 гласа „за“, 40 „против“ и 69 „въздържал се“. МВУ е най-големият структурен елемент на пакета за възстановяване Next Generation EU (Инструмента на ЕС за възстановяване), който възлиза на 750 млрд. евро.

Ще бъдат осигурени безвъзмездни средства и заеми в размер на 672,5 млрд. евро за финансиране на национални мерки, предназначени да смекчат икономическите и социалните последици от пандемията. В рамките на МВУ могат да бъдат финансирани също и свързани проекти, чието изпълнение е започнало на 1 февруари 2020 г. или след това.

Средствата ще бъдат на разположение за период от три години, като правителствата на държавите членки могат да искат до 13% предварително финансиране за своите планове за възстановяване и устойчивост.

За да бъдат допустими за финансиране, националните планове за възстановяване и устойчивост трябва да се съсредоточат върху ключови области на политиката на ЕС – прехода към зелена икономика, включително биологичното разнообразие, цифровата трансформация, икономическото сближаване и конкурентоспособността, както и социалното и териториалното сближаване. Плановете, съсредоточени върху реагирането при кризи и подкрепа за институциите да се подготвят за бъдещи кризи, както и политиките за децата и младежите, включително образование и умения, също са допустими за финансиране.

Най-малко 37% от бюджета на всеки план трябва да е предназначен за действия в областта на климата, а най-малко 20% – за действия в областта на цифровизацията. Плановете следва да имат трайно социално-икономическо въздействие, да включват всеобхватни реформи и стабилен инвестиционен пакет и да не носят значителни вреди на екологичните цели.

Регламентът също предвижда, че средства от МВУ могат да получат само държавите членки, ангажирани със защитата на принципите на правовата държава и основните ценности на Европейския съюз.

След като Съветът на ЕС одобри официално регламента, той ще влезе в сила един ден след публикуването му в Официален вестник на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тея пари печатат ли ги? От къде пак тези
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ми харесва как фонда за възстановяване от панемията изисква най-малко 37% за борба с климатичните промени и най-малко 20% за цифровизация. Има логика, мдааа.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Най-малко 37% от бюджета на всеки план трябва да е предназначен за действия в областта на климата, а най-малко 20% за действия в областта на цифровизацията."Каро чета за какво ще се дават пари излиза,че ни чака унищожаване на производството и масова безработица. Рязко обедняване на населението и почти несъществуваща средна класа. Добре дошли обратно в робовладелския строй.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
даадда уж за подкрепа на хората, а номерът е да въврви лапаницата с климата...
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голямо лапане ще пада!Всичко идва от древни времена. Империите завладявали повече територии и вместо завладените дасе изкачват на по-високо ниво, то те слизали към нивото на колониите си.Защо ли Европа става все по-социалистическа във вземането на решения! Само,че сега ние сме колониите.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами те парите обикновенно от печатницата идват, от къде другаде?
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От къде ще дойдат парите ? От печатницата ли ? Каква инфлация ще предизвикат защото няма да са равномерно разпределени ? Кой ще ги връща ? Кво ще стане с банките ? Кога изтича падежа ? И след това какво ? Пак нов заем ли ?Това е много ,,пазарен ,, подход .Този заем няма да е зелен а червен ;)
3
3
 
9
 
! Отговори
Demonaz преди 3 години
Оха! Цирка е за паричките ммм. Колко ли ще вземат наще управляващи ?
2
3
 
5
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Всички мерки са към изместване на хората от машини. Идват времената когато ще имаш дете само ако имаш сигурно работно място. Като в Швейцария или Малта, нямаш парко място нямаш кола.... За това искат да разрушат семейството, за да станат децата лукс а хората ненужни
1
3
 
4
 
! Отговори
Гербав крадец преди 3 години
Лелеее...Почва се наново!Господ здраве да ви дава!