ЕК купува още 300 милиона дози от Moderna

Половината от ваксините са за следващата година
23
ЕК купува още 300 милиона дози от Moderna
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Европейската комисия одобри втори договор с фармацевтичното дружество Moderna, който предвижда допълнителното закупуване на 300 милиона дози (150 милиона през 2021 г. и възможност за закупуване на още 150 милиона през 2022 г.) от името на всички държави — членки на ЕС. Договорът също така дава възможност ваксината да се дари на държави с ниски и средни доходи или да се пренасочи към други европейски държави.

Днешният договор с Moderna обогатява широкия набор от ваксини, които ще се произвеждат в Европа, заедно с вече подписаните договори с BioNTech/Pfizer, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Curevac и Moderna. Този разнообразен набор от ваксини ще гарантира на Европа достъп до 2,6 милиарда дози, след като се докаже, че тези ваксини са безопасни и ефикасни.

Ваксината на Moderna се основава на информационната РНК (иРНК), която играе основна роля в биологията, прехвърляйки инструкции от ДНК към механизмите на клетките, синтезиращи белтъци. При ваксина на основата на иРНК тези инструкции създават безвредни фрагменти от вируса, които човешкото тяло използва за изграждане на имунен отговор за предпазване или борба със заболяването. Когато в организма на човек постъпи ваксина, неговите клетки прочитат генетичните инструкции и произвеждат „протеинов шип“ — протеин, разположен на външната повърхност на вируса, който той използва, за да навлезе в клетките на организма и да причини заболяване. След това имунната система на организма възприема този протеин като чужд и произвежда естествени защитни елементи — антитела и Т-клетки, срещу него.

Решението на Комисията да бъде подкрепена тази ваксина беше взето въз основа на солидна научна оценка, използваната технология, опита на дружествата в разработването на ваксини и техния производствен капацитет за снабдяване на целия ЕС, както и способността им да разработят евентуално ваксина срещу вариантите на коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕК и ЕССР набиха един протеинов четвъртит...шип на 450 милиона граждани на Европа.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само купуват ваксини, а ваксини няма! Егати кражбата за милиарди!
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 9Как така ли ? Еми като седим мирни и тихи, ще си пълнят шкафчетата със злато , пари и т.н.т :) Ето така , след това ще решават кой , да живее и кой не ... Още няколко години и ще видим и тази страна !
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тариката от Банкя колко милиона плати от нашите пари за ,,безплатни" ваксини , както милиардите за ,, безплатно" усиране на панелките .
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и след време ще ни карат да си пиеме/биеме ваксината всяка сутрин преди да излезем от вкъщи
12
4
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
герберасти транс-атлантици ,натовци и тем подобни животни да сия бият !Тамън ще се отървем от тях :)
11
3
 
9
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
СТАНА МАЗАЛО !!!3 000 000 000 ВАКСИНИ , 500 000 000 ЕВРОПЕЙЦИ , 100 000 000 МЕРАКЛИИ !!!
10
4
 
14
 
! Отговори
ЕВРОГЕЙСКИЯТ СЪЮЗ преди 3 години
ни бе НАТРАПЕН - без РЕФЕРЕНДУМ. ЗА излизане даже и не се отваря дума - АНГЛИЯ бе изключение, но тя винаги е била с единия крак навън. Даже нея толкова трудно я пуснаха. Представям си как НИКОГА няма да пуснат БЪЛГАРИЯ, ако поиска да излезе. То си е направо робство и усвояване на територия - нашата
9
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как така предадохме живота си в ръцете на психопати?
8
3
 
4
 
! Отговори
Е ДОБРЕ ДЕ преди 3 години
не трябва ли първо да сте сигурни какво купувате. Или парите са ваши, решенията наши. Ето затова СЪРБИЯ е абсолютен шампион в ЕВРОПА по ваксиниране. Не пита големите корупционери в ЕС какви ваксини да купи. И кога ---- някога ще ги доставят. ИЗВОДЪТ Е ЕС не добро място за страни като нас
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Когато в организма на човек постъпи ваксина, неговите клетки прочитат генетичните инструкции и произвеждат протеинов шип...След това имунната система на организма възприема този протеин като чужд и произвежда естествени защитни елементи антитела и Т-клетки, срещу него" Автоимунно заболяване в спринцовка. Звучи добре.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Този разнообразен набор от ваксини ще гарантира на Европа достъп до 2,6 милиарда дози" Вече са ни приготвили ПО ЧЕТИРИ ДОЗИ на всяко живо същество в Европа, включително новородените!
5
1
 
8
 
! Отговори
СЛЕД КАТО СЕ ДОКАЖЕ преди 3 години
Много ми харесва тази фраза. А парите КЕШ предварително. Мажем, сучем, но нашите монополи и тези на САЩ ще ги позлатим. Нищо , че не струват нищо ваксините им
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А дали ще има кого да ваксинират?
3
3
 
18
 
! Отговори
Нане преди 3 години
По това време на годината, през миналите години, обикновено в България е мазало от грип....Училищата с в грипна ваканция, пред кабинетите на джипитата е препълнено с Народ... Сега пред кабинетите почти няма живо пиле... И на туй му се вика пандемия и по цял ден се пише и говори за ваксини!
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със нашите пари - стотици милиони ваксини всяка година - с експерименталните, безполезни псевдоваксини ще ни тровят здравето, и ще ни съсипват имунната система. Кажете НЕ, или кажете БЕЕ.
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Далаверата върви с пълна сила!Браво!