Паспорти за ваксинирани въвеждат Швеция и Дания

Ще има ли привилегии за хората с имунизация?
Обновена: 24 фев 2021 13:04 | 24 фев 2021 12:47, Петя Славова
58
Паспорти за ваксинирани въвеждат Швеция и Дания
Снимка: Bloomberg LP

Досега Швеция беше известна с различния си модел в борбата срещу коронавируса. Вместо локдаун и ограничения, шведите отначало разчитаха на колективния имунитет, след което – на здравия разум на населението. Поради това към страната бяха отправени много критики, особено след като броят на случаите скочи рязко, предаде "Дойче Веле".

Сега скандинавската държава за пореден път тръгва по специфичен път на развитие, и то заедно със съседна Дания: до лятото те смятат да въведат дигитален имунизационен паспорт.

Облекчаване на ограниченията

По думите на шведския министър на информационните технологии Андерс Игеман, става дума например за това човек да може лесно да докаже, че се е ваксинирал. Тъй като този вид доказателства могат да се окажат важни в бъдеще – например за да се облекчат пътуванията зад граница, командировките в собствената страна, посещенията на културни и спортни прояви. Дигиталната инфраструктура за имунизационния паспорт трябва да бъде готова до първи юни.

Още по темата

Дания обяви плановете си за въвеждане на подобен паспорт още преди Швеция. Данните за ваксинациите трябва да бъдат достъпни на сайта на датските здравни власти или чрез специално приложение на смартфона.

Засега от електронния паспорт обаче биха могли да се възползват само малцина. До 14 февруари в Дания са били ваксинирани само 6,87 процента от населението, в Швеция – 4,53%.  С други думи показателите на тези две страни са сходни с тези на Германия (4,95 процента) и на целия ЕС.

И засега не се знае дали в крайна сметка дали по-голямата част от шведите ще се ваксинират. Страната е критично настроена към имунизациите, след като преди около десет години масовата ваксинация срещу свински грип доведе до неблагоприятни последици за здравето на децата. Стотици се разболяха от нарколепсия  -  вид патологична, болезнена сънливост. Тогавашната ваксинация се превърна в един от най-големите медицински скандали в страната и хората още не са го забравили.

Какви привилегии и за кого?

Наличието на дигитален имунизационен паспорт ще даде на ваксинираните определени привилегии, но критиците на идеята отбелязват, че тя има и обратна страна - може да доведе до неофициална принуда за ваксинация, особено сред хората, които искат или трябва да пътуват повече или искат отново да участват активно в обществения живот.

Не бива да се забравя и това, че има хора, които по обективни причини не могат да се имунизират – например защото са склонни към тежки алергични реакции. Излиза, че те ще бъдат лишени от предимствата, без да имат вина за това.

Какви са плановете на другите европейски държави?

Гърция, Кипър и Испания призовават за създаването на единен имунизационен паспорт, за да могат ваксинираните отново да пътуват свободно и туризмът да се съживи. Полша и Румъния вече обявиха, че отменят задължителната карантина за пристигащите в страната, ако са ваксинирани срещу коронавирус.

И ЕС предвижда да утвърди единен паспорт за ваксинацията срещу коронавирус. В Германия идеята обаче не се ползва с голяма подкрепа. Съвсем наскоро германският Етичен съвет изрази своите резерви. Според членовете на съвета, все още не е категорично доказано, че ваксинираните не могат разпространяват вируса. За по-голяма свобода би могло да се помисли едва ако се установи със сигурност, че ваксината е в състояние да ограничи разпространението на вируса SARS-CoV-2 и предаването му от човек на човек.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швеция и Дания живеят само джендъре и пендъре скоро и халките им ще чипират
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фашизмът настъпва. За съжаление този път по целия свят без изключение. Кой ще окаже съпротива? С мирни протести няма да стане. Ако не направим нещо много скоро ще сме роби.
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полша и Румъния отменят карантината ако си ваксиниран?! Това, че си ваксиниран не означава, че не си пресносител! Дори да си ваксиниран пак можеш да се разболееш, просто ще го изкараш като лека настина вместо с усложнения! Ваксината не убива вируса, ваксината помага на организма да изгради антитела, които да убият вируса когато попадне в организма ти. Това обаче не става светкавично. През времето, в които организма ти неутрализира вируса ти може спокойно да го разнасяш насам натам... Идиотщина!
44
1
 
15
 
! Отговори
Апартейд преди 3 години
Дискриминация, фашизъм. Не купувам нищо шведско, нито датско. От АББА и Волво 144 шведите нямат нищичко.
43
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се доказва, че си се ваксинирал? На кого, пред кого??? Това не е нищо по-малко от ограничаване на човешките права и злоупотреба и нарушаване на личната неприкосновенност!Честито на печелившите! Да живее Демонсрацията!
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе ,то ваксини бол...може пак избор да направиме ,щаба май фиде време да поръчате руска ваксина
41
2
 
9
 
! Отговори
Както е тръгънало и преди 3 години
У нас ще има такива паспорти, защото работодатулиту всу по-често задължават ралотнизиту и служителите си да се вакасинират. А май имаше заповуд за доброволност на ваксинирането. Излиза, чу за пореден път се погазват нормативни документи. Нека задължат висшия медицински персонал и техните деца да се ваксинират и тогава да карат други кятегории работници и служители. След като докторите, защото те не са лекари отказават масово ваксиниране, какво остава за останалите
40
1
 
10
 
! Отговори
Кифла преди 3 години
Докато не пуснат Версаче ваксина, не Давам да ме боцкат!
39
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПроблемът е дали що може да се цаниш на работа, да пътуваш, да ходиш на културно или спортно мероприятие.
38
1
 
19
 
! Отговори
ПАСЕ Резолюция 2361 преди 3 години
7.3.1. да гарантира, че гражданите са информирани, че ваксинацията не е задължителна и че никой не е политически, социално или по друг начин под натиск да се ваксинира, ако не желае да направи това;7.3.2 да гарантира, че никой не е дискриминиран, защото не е бил ваксиниран поради възможни рискове за здравето или не желае да бъде ваксиниран;
37
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Стига веСъжалявам, че се налага да ползваш мозъка си, разбирам че е дразнещо и мъчително. Ето ти идея наготово - да не се мъчиш - не приемай експерименталните псевдоваксини, и противоречащия на всякакви човешки права "ваксинен паспорт".
36
2
 
23
 
! Отговори
РЕПТИЛ преди 3 години
Tодор Живков и Брежнев нали бяха големите диктатори, бре?
35
1
 
20
 
! Отговори
Сряда преди 3 години
След "Arbeit macht frei", следва ли световния Аушвиц - "Impfstoff macht frei"..
34
4
 
21
 
! Отговори
Стига ве преди 3 години
писна ми. В този форум само мрънкалници. Дайте предложение какво да правим за да се справим с този нов ред. Пушките ли да хващаме в нелегалност ли да излизаме,с камъни ли да ги трепем. Кажете бе!
33
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Експериментът не е за НИЩО - той е за нашата СВОБОДА. За правото ни да съществуваме като човеци. Това е война на шепа самозабравили се, сенилни и преситени старчета с пари срещу ЧОВЕШКОТО във всичките му измерения - разум, традиции, култура, наука...Дали ще останем хора, или сме си влечуги, за каквито ни мислят старчоците, от нас зависи. Дълг ни е да браним човешкото - дължим го на децата си и на предците си!
32
5
 
14
 
! Отговори
До 36 Йосарян преди 3 години
По минусите които са ти маркирали скоростно се вижда, че ГербероСедераскитеВаксърТролове са дежурни нон стоп
31
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В тия гендсрски държави изобщо немисля и да стъпвам. Веднъж ми се наложи на път за Литва да се прехвърля на летищеъо в Копенхаген и още по голямото неблагоразумие да си купя кафе та ме изгърбиха с около 14 евро.
30
3
 
42
 
! Отговори
Йосарян преди 3 години
Знам, че трябва да си с намален мозъчен капацитет, за да си склонен да се подложиш на експериментална медицинска процедура, чиито ефект е признато минимален... Но все пак призовавам да се напрегнете да разберете, защо не е приемливо да се окраничават правата и свободата на тези, които откажат да се подложат на медицински експеримент... Не е заради "кръчмата и мола"...
29
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тез нашите управници имат много смелост... ти да забраниш на българина да ходи по кръчми и молове... сериозна работа :)
28
4
 
7
 
! Отговори
В Швеция преди 3 години
Е много хубаво. За туристи. Не сме живяли там, но Стокхолм е уникален град.