Най-богатите професии в ЕС: IT, енергетика, застраховане

У нас средната заплата в IT сферата е 3334 лв. месечно
5 мар 2021 11:22,
68
Най-богатите професии в ЕС: IT, енергетика, застраховане
Снимка: Pixabey

Заплатите на работещите в IT сферата и далекосъобщенията в България чупят рекорди през последните години. Оказа се обаче, че далеч не във всички страни от ЕС това е най-добре платеният бранш.

В големите и развити икономики на страните от Западна Европа най-добре платени са работещите в доставката на ток, газ и топлоенергия, а IT секторът отстъпва и на някои места не е дори сред първите три по заплащане, показват данни на Евростат.

У нас по последни данни средната заплата на работещите в областта на информационните и телекомуникационните технологии е 3334 лв. месечно, т.е. 3,4 пъти по-висока от средната, като в пандемията е продължила да нараства, макар и с по-бавни темпове, отколкото преди, пише "24 часа".

Финансите и застраховането, както и енергетиката също са добре платени и се класират на второ и трето място съответно с 2228 и 2147 лв. средна заплата, но това е доста по-малко от средното заплащане в IT сектора.

IT е на първо място по заплати в общо 12 страни членки, като прави впечатление, че групата е съставена най-вече от по-късно присъединили се към Европейския съюз държави, предимно в Централна и Източна Европа. Това е така, защото в тях развитието на тази индустрия през последните 10 години се дължи предимно на големи инвеститори, които преместват офиси в региона заради по-изгодни условия, сред които е и по-ниското ниво на заплащане в сравнение със страните от Западна Европа. Освен това според данни на БАСКОМ (Българската асоциация на софтуерните компании) българските програмисти и софтуерни инженери са по-добре платени в сравнение с колегите си във Великобритания и Германия, особено ако се вземе предвид стандартът на живот. В четири други държави - също от нашия регион, заплатите в IT сектора са на второ място.

В 6 страни членки най-високи заплати получават работещите в енергетиката, по-точно в разпределението и доставката на ток, газ и парно. Това са Белгия, Германия, Испания, Полша и Финландия. В други две държави тя е на второ място по заплащане, а в България - на трето.

В тази група са предимно големи и средни по размер и население държави, което предполага съществуването на големи и мощни електроразпределителни и газоразпределителни компании, което донякъде обяснява високото заплащане. В България допреди десетина години енергетиката също беше с най-високи средни заплати, като отстъпваше това място от време на време само на финансовата и застрахователната дейност.

Работещите във финансовата сфера, която включва банките, а също и застрахователите, са добре платени в целия Европейски съюз, като в четири държави получават най-високото средно заплащане: Франция, Унгария, Малта и Швеция, но са на второ място в 16 страни членки и на трето в още 6.

На обратния край на класацията е секторът на туризма, включващ хотелиерството и ресторантьорството, който почти без изключение е с най-ниски заплати в целия Европейски съюз и това важи дори за държавите с развит туризъм.

Впрочем в изключенията - Гърция, Малта, Словения и Хърватия, работещите в туризма не получават най-ниските заплати, само защото други сектори от икономиката са ги задминали в това отношение. В Гърция например най-ниски заплати получават в сферата на образованието, туризмът е веднага след него. В южната ни съседка най-високи са заплатите в сферата на търговията.

Любопитното е, че в най-богатата държава на Европейския съюз - Люксембург, където хората получават най-високото средно заплащане в рамките на съюза, първенец по заплати е сферата на образованието. Учителите в Люксембург имат средна заплата от 5830 евро месечно, т.е. десет пъти повече от българските си колеги, за които средното заплащане е 1100 лв., т.е. 583 евро месечно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
10
 
9
 
! Отговори
Емо преди 3 години
Който е способен ще прави пари на клавиатурата.... ТОВА НЕ Е ЗА КОМБАЙНЕРИ.
17
0
 
1
 
! Отговори
Айдее преди 3 години
...че Вие, така направи казахте, къде отиват високите ни сметки за ток.Чувал съм, за хилядарки само за кастрене на дървета около далекопреносната мрежа.
16
9
 
16
 
! Отговори
Комбайнер преди 3 години
До ИТ СПЕЦ 6.8К заплатаако не съм да ожъна нивата, ще има да чакаш да ядеш само от щракане по клавиатурата.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един познат започна работа в Енерго-про 1100 бруто
14
4
 
12
 
! Отговори
до 5 ИТ шпек преди 3 години
Представи си, хора са се раждали, живяли, даже са организирали въстания без месинджър и прочие..
13
6
 
6
 
! Отговори
Хайде почна се преди 3 години
ИТ спецовето с големите патки да ги мерят, а пишурките им малки и не могат да задоволят никоя жена с малките си usb флашки.
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Авторката, няма такова нещо като "най-богати професии". Има "най-печеливши професии". Научи български, после пиши.
11
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не са комунистите от Китай да създават електронни устройств,а които трябва да бъдат програмирани ние програмистите ще умрем от глад. Комунизъма създава продукт и специалисти, които са ценени. Демокрацията и полето раждат калинки. Да живее братски Китай и другаря Маркс.
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИТ СПЕЦ 6.8К заплатадопускам, че някои части от тялото ти са по малки стандартните размери.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и на мне ми е 24 сми се смея на тези от пооорно продукциите
8
13
 
9
 
! Отговори
Шавлив Програмист преди 3 години
Аз програмирам на C++ и вземам 13000 лева чисти, но без да броим бонусите, с коиот редовно подминавам 16 000 лева. Не стигат тези пари и смятам, че трудът ми е ниско запалтен, замислям се да емигрирам.
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз съм на 22 смголем е
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз сум на пайтън и AI, на 9К.
5
16
 
17
 
! Отговори
ИТ СПЕЦ 6.8К заплата преди 3 години
АКо не сме от ИТ браншът, безполезниците, които сега са безработни и лежат на държавна издръжка, щяха гладни да умрат! Ние сме водещата сила в България и най - големият генератор на БВП, ние дърпаме държавата напред и трябва да сте ни благодарни за това, ресторантьорчета, дистрибуторчета и прочее неквалифицирана гмеж.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Политици хидроинжинери и самоназначили се инспектори с джипка също.
3
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако бачкаш на трицифрена заплата - нищо не става от теб!
2
18
 
6
 
! Отговори
Жътварски, София преди 3 години
Време е за моментално депортиране на всички от София, получаващи доход под 2000 лева чисто! Столицата и единственият бг мегаполис немя нужда от потомствени козари, първо поколение с обувки, дошли от провинциалната прерия с една бохча на рамо, пълна с кисело зеЙе, консерви и кромид! Точно такъв тип пришълци работят на къси заплатки, мърсят, пречат, укриват данъци, генерират дисбаланс - келнери, бармани, зидаро мазачи, общаци, шофьорчета, сервитьорки, телефонистчета, магазинерки, хостеси и прочее.
1
1
 
4
 
! Отговори
Бау преди 3 години
на 2ро място е "работа в ... склад" или "на строеж" :D Доста са интелигентни те. Трябва да са добре платени!