Експерт: Европа инвестира много сериозно в оръжия

САЩ продължават да са лидери в износа, следвани от Русия
18 мар 2021 20:44, Анисия Иванова
20
Експерт: Европа инвестира много сериозно в оръжия
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очакванията за напрежение между държавите в условията на пандемия не се развиха и не се отразяват в потоците оръжейни сделки. Наблюдава се относително рязък скок в доставките на оръжия след 2005 г. и задържане на нивата след това. В периода между 2016-2020 г. има увеличение на доставките в Близкия изток и Европа, но на други места се отчита спад, включително в Азия. Това заяви Питър Вейзман, старши изследовател в програмата за оръжия и военни разходи на Стокхолмския международен институт за изследване на мира SIPRI, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“Усещането за заплаха нараства в Европа, но и връзката на континента с военни операции в Африка създава голямо търсене. В Централна Европа има няколко държави, които са направили значителни поръчки за нови оръжия”, посочи Вейзман.

По думите му от анексирането на Крим Русия е основна заплаха за Европа и това е в основата на увеличаването на поръчките за въоръжение. Това се вижда в централна Европа, добър пример е Полша, която подписа много голям договор със САЩ.

Сред страните, увеличаващи доставките си в Европа, Вейзман посочи България и Словакия, които подписаха договори за нови модерни самолети със САЩ; Унгария, която внася танкове от Германия и Полша; Полша, която търси алтернативи на подводниците си от Швейцария, и др. “Европа инвестира много сериозно в оръжия”, отбеляза гостът.

Вейзман отбеляза, че понижените доставки на оръжия в Азия не означават, че там има по-ниско схващане за опасност. "Индия не вижда по-малко заплахи, но изпитва големи трудности по чисто бюрократични причини да направи поръчките си. Страната дълго време беше водеща по внос на оръжие в света, но това се промени”, заяви гостът пред Bloomberg TV Bulgaria, като добави, че Индия остава водещ вносител на руски оръжия.

По отношение на големите доставчици на конвенционално оръжие Вейзман посочи, че САЩ продължават да са лидери, следвани от Русия, Германия, Франция и Великобритания.

"Малко нови страни навлизат в групата на водещите 10 износители. Това са държави като Южна Корея, която е изградила военна индустрия, базирайки се на своите собствени програми. Южна Корея дори намери клиенти в Европа”, изтъкна Вейзман.

Целият разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: ЕвропаBloomberg TV Bulgaria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
7
 
! Отговори
ОРЪЖИЯ ЛИ! преди 3 години
Нито оръжия, нито войници са необходими за престоящата космическа война, защото всичките оръжия, които имат враговете на Свободния свят са конвенционални, т.е. те са уязвими от ПРО и ПВО и няма да им свършат никаква работа. Америка е единствената космическа сила на Земята и тя ще управлява човечеството до свършека на света...
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
alo bibliotekarite, ja po-seriozno...pusnete im kitaisko, koreisko ili rusko video pone...aide moje i oktoberfest ;-)
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
malii boycho pak vi e napalnil samuleta s potentni tabletki...taino...za prezidentstvoto i vevesetu...
13
1
 
6
 
! Отговори
факт преди 3 години
Вероятно поляците искат шведски, а не швейцарски подводници... Австрия и Австралия, Швеция и Швейцария...
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
dimo kvo pushi tam u boyana pak?
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
i bulgarite taka...mnogo investirat...marsiat zdravo vazduha na europeisite...
10
1
 
3
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Дори мерцедес допусна такава грешка а са германци не руснаци и до ден днешен се води голямата им икономическа грешка, но пък им спечели име на велика марка.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полша, която търси алтернативи на подводниците си от Швейцария, и др.------:)))))Знам, че не е смешно, но звучи като виц.
8
2
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
В Европа оръжия може да има,ама няма войници.Сега явно смятат да решат проблема чрез масиран внос от Азия и Африка...
7
6
 
4
 
! Отговори
до 5 преди 3 години
Нападнала е викингите ,монголите , китай ,турците , австроунгарските.Русия е много стара империя и историята и е дълга.:)Всъщност за това американците са уплашени от тях.Хем не са икономическа сила пък недосегаеми винаги.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До GВойната с Финландия и окупацията на Буковина и Молдова-СССР е агресор.
5
6
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
Ще ме извиняваш но руснаците нищо не разбират от модерно.Модерно е да накараш купувача да купи нещо което има отново.Да видим купил си си автомат калашник през 1960 година , сега ти предлагат същия почти.за същия период американците за ти продали през пет години все по модерни за автомати 10 пъти.Продават ти кола същото, американците те карат пред 5 години да си сменяш колата.Продава се модерното не качественото, защото се прави въртене и постоянно производство.
4
12
 
10
 
! Отговори
G преди 3 години
Някой да е чул Русия да напада първа някой?!? Да се защитава -Да но да напдане някой?!?!? Това са приказки от 1001 нощ за да усвоят едни пари Европейците... Става въпрос за пари. Ако народа не се поразреди от вирус ще има война да се поразреди. Няма как когато някой се въоръжава другият да стой и го гледа. Нещо ще кажа на тези които са против когото и да било. Когато сочиш с пръст държава, другите три пръста сочат теб.
3
4
 
7
 
! Отговори
Напротив преди 3 години
До Не познавате РусияКакто каза един руснак, пенсиониран проектант на ракети в интервю за Московский комсомолец, предният път когато Съветският съюз започна надпревара във въоръжаването знаем че той се разпадна. Той сигурно по-добре знае от теб
2
12
 
8
 
! Отговори
ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ преди 3 години
"нови модерни самолети" - Този "експерт" говори за 50 годишните Фейк-16, пребоядисани, лакирани и с нова "модерна" електроника...
1
11
 
16
 
! Отговори
Не познавате Русия преди 3 години
Вие не познавате руснаците!Те ще гладуват; ще спят в дупки в земята, но ще воюват за лидера си!Ще гризат брезови кори от глад, ще стоят на студено, ще забравят за книги и изкуство. Мъжете ще мразуват в окопите,а жените и децата ще се трудят по 20 часа на ден във фабриките за оръжие. Ще забравят за образование на децата, ще спрат да мислят за каквото и да било друго, освен за война. Ще ликвидират предателите сред тях и ще застанат като юмрук зад лидера си.Ще стане!