Повече от 50% от британците са ваксинирани срещу COVID-19

Страната е сред най-тежко засегнатите
20 мар 2021 23:00, Нели Христова
55
Повече от 50% от британците са ваксинирани срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

Повече от половината от възрастното население на Великобритания вече е получило поне една доза от коронавирусната ваксина, която е от ключово значение за страната, която упорито се бори с пандемията, съобщава Bloomberg.

Данните поставят Великобритания по средата на целта ѝ да осигури първа доза от ваксината на всички до края на юли. За сравнение по-малко от един на всеки 10 възрастни в Европейския съюз са ваксинирани.
Почти 26.3 млн. души са получили първа доза от ваксината към 18 март, като над 2 млн. души са получили и втората доза. И все пак напредъкът на Обединеното кралство е застрашен, тъй като устойчивите варианти на вируса могат да подкопаят ефикасността на ваксинацията, пише BloombergTV.bg.

В сряда Министерство на здравеопазването предупреди за 4-седмично забавяне в доставките на ваксини от края на март. Появи се информация, че недостигът е резултат от задържането на ваксини от страна на правителството на Индия, което обаче беше отречено от премиерът Борис Джонсън, който се ваксинира в петък. ЕС също поставя под въпрос износа на ваксини през Ламанша на фона на много по-нисък процент ваксинирани спрямо Великобритания.

Обединеното кралство е сред най-тежко засегнатите от коронавируса, като до момента над 126 000 живота са загубени от болестта. Това е петата държава с най-голяма смъртност в света.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) обяви в четвъртък, че ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca е безопасна за употреба, което дава възможност на блока да се опита да напредне в бавната си ваксинационна кампания след  месеци на хаос, пише Bloomberg.

ЕМА заяви, че ваксината е „безопасна и ефективна“, а ползите надвишават рисковете. Въпреки това регулаторът коментира, че не може напълно да изключи връзка между ваксината и кръвните съсиреци, поради което ще продължи да разследва случаите допълнително.

Британският регулаторен орган по лекарствата също изказа подкрепа за ваксината на AstraZenca, заявявайки, че ползите продължават да надвишават рисковете и хората "трябва да отидат и да се ваксинират срещу Ковид-19“.

ЕС се ангажира да имунизира 70% от възрастното си население до края на септември, но все още не е ясно дали ще успее заради проблемите с доставките. Прилагат се средно 12 дози на 100 души, което е с една трета по-малко в сравнение с Великобритания, според данни на Bloomberg.

Ваксината Astra е една от четирите одобрени в ЕС. Блокът очаква 360 млн. доставки от всички производители през второто тримесечие, което е почти четири пъти повече от това тримесечие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РазниТова няма особено значение2 доза се поставя 12 седмици след 1, така че трябва да мине време1 доза АстраЗенека предпазва 76% през първите 90 дни. След 2 доза предпазването е 82% и е по-дълготрайно
14
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за нас робите и евтината работна ръка ще има след като се ваксинират господаритеУф, писна ми. Знаеш ли какъв лукс е на Запад в момента изобщо да имаш право на каквато и да ваксина като в България? Германия обещава да започне масово ваксиниране (за първа доза!) до есента. В момента право имат само пенсионерите, лекарите и учителите с бележка от работодател, последните две групи САМО с Астра. Центровете са с въоръжена охрана. А население са всички, независимо от произхода.
13
7
 
11
 
! Отговори
Българин преди 3 години
За нас робите и евтината работна ръка ще има след като се ваксинират господарите.
12
2
 
20
 
! Отговори
Разни преди 3 години
Но пък само 2 от 66 те милиона души в UK са ваксинирани и с двете дози, тоест 3%. Всичко зависи как се гледа на нещата. Вируса си знае най-добре на коя цифра да вярва...
11
7
 
27
 
! Отговори
Съвет преди 3 години
Само не разбирам как така от където има най много ваксинирани от там има най много мутации. Сигурно е случайно. А колко са безопасни ваксините ще видим до 5 г.
10
6
 
17
 
! Отговори
G преди 3 години
Тези защо ни ги давате за пример, след като още са в 14-ти век с принцове, принцеси и пажове? Оставете ги да живеят като Алиса в страната на чудесата. Те не могат да осъзнаят че моделът им на управление е 400 години назад във времето. Друг е въпросът, че кралицата притежава 1/4 от територията на земята на практика.
9
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повече от 50% от британците са ваксинирани срещу COVID-19Останалите 50% днес излязоха на протест
8
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ама едните са 67 милиона, ние сме има няма 7 милиона. Нашата икономика се състои от търкане на билетчета
7
14
 
11
 
! Отговори
Стар емигрант преди 3 години
Това няма никакво значение, пакистанците, индийците, бангладешците и всякакви *** от Африка отказват ваксинация.. Въобще не четете и слушайте пропагандата.. С тези 50% ще си останат и ще бъде страшно!
6
21
 
18
 
! Отговори
Бау преди 3 години
такива били онакива били... Ще си оправят икономиката докато ние дишаме лепило, понеже *** е гениален.
5
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
че как, нали са ги облъчили с манипулацията - че без ваксина няма пиячка в local pub-a
4
4
 
27
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Абе някой да знае Урсулата от ек дали се е ваксинирала вече с Астра Зенека?
3
3
 
40
 
! Отговори
Булшит преди 3 години
Днес имаше голям протест в Лондон с хиляди хора. Полицията не успя да направи нищо на протестиращите щото бяха много.
2
0
 
9
 
! Отговори
Congratulations! преди 3 години
Значи, да очакваме ли че всичйи ще приключи?
1
30
 
8
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
До Чудеснодо сега ваксинираните не планират да имат деца за в бъдеще понеже са над 45-50год възрастдо края на лятото щеси върнат предишния начин на живот и ще се подсмихват на останалата част на света която по еснафски се влия от всякакви теории за конспирации и упорито отказва да се ваксинира живеейки в агония години напреда сегашните деца няма да бъдат ваксинирани но дори и да бъдат щеживеят щастливо свободни да ходят и правят каквото си искат