Откриха нова мутация на COVID-19 в Чехия

Новият вариант на коронавируса не е по-опасен от британския
29 мар 2021 09:10,
19
Откриха нова мутация на COVID-19 в Чехия
Снимка: БГНЕС

Служители на лабораторията "Elisabeth Pharmacon" в чешкия град Бърно са открили нерегистрирана досега мутация на коронавируса, съобщи в Tуитър ръководителят на лабораторията, известният чешки епидемиолог Омар Шера, цитиран от БГНЕС.

"Говорим за вариант на така наречения Spike-протеин. Това е характерен протеин, който се появява на повърхността на вируса SARS-CoV-2. Използваните днес одобрени ваксини са насочени да противодействат именно на него", написа Шера.

Според Шера новият вариант на коронавируса не е по-опасен от британския, който сега се разпространява в републиката. Преди две седмици министър-председателят Андрей Бабиш обяви появата в Чешката република на първите пациенти с южноафриканската мутация на COVID-19.

В момента в 10-милионната Чехия над 7,300 хиляди души са хоспитализирани. Като цяло, през периода на пандемията в страната са се заразили 1,515 милиона души, а 25 800 души са починали.

При извънредното положение в страната общественият живот е ограничен до минимум. Работят само магазини за хранителни стоки, както и аптеки. Водещите индустриални предприятия също продължават дейността си, а всичките им служители се тестват два пъти седмично. Движението на граждани между регионите в страната е забранено без основателна причина, в сила е и комендантски час от 21.00 до 05.00 часа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
давайте я насам и таз мутация, дет са вика и нея ще я опукаме кат гроздова, тука е мноо лабово, и ненапразно сме на първите места по смъртност и заболеваемост. хайде някой да са осмели да ни стигне, ха да видим
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 14В България беснее вирусът ГЕРБ ...
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отдавна сме минали чехите. Те имат от 10 милиона 7300 хоспитализирани, а ние от 6 милиона 10 хиляди хоспитализирани. Какви мутации вилнеят в България никой не може да ти каже.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11Наистина ли вярвате, че човек е способен да създаде толкова сложно (според вашите думи) нещо? Способно да се "защитава", невъзможно за убиване и т.н. Силно надценявате възможностите на съвременната наука. Бих казал дори за съжаление ги надценявате. Науката ни е много слабичка още за подобни чудеса.
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който яде прашка шунка да му мисли.
9
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой ли не разбра че това е изкуствено създаден вирус в лаборатория и никой неможе да го убие.Колкото повече се мъчата да го убият той все повече ще Мутира. С тези ваксинации го предизвикват да се защитава и мутациите ще са чудовищни. Биологично оръжие никой не е успял да го унищожи.
8
1
 
4
 
! Отговори
Щамът Андромеда преди 3 години
Щамът е изолиран в столицата Прага и е по популярен не като чешки щам, а като прашки със щампа.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес Чехия е извор на новините - чешки щам започва да върлува, чешки милиардер се ударил в вертолет, ПВР тест за вход в Чехия.
6
2
 
11
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Пускат новите варианти като нов модел обувки, щом клонират животни, най малкия проблем е да модифицираш вирус. Разпространението е елементарно.... Поддържат темпо на пандемията, да не вземе да отмине.....
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаиде сега-още една по-нова ваксина
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро и при нас ще мутира в тиква.
3
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Ваксината не може да причини мутация. За да може, трябва да има мутагенно действие. Мутациите възникват спонтанно при репликацията на вируса. Колкото повече заразени хора има, толкова повече са репликационните цикли и се увеличава вероятността от възникване на мутации. Най-разпространените днес варианти на вируса са възникнали преди ваксините. Това, което имате предвид, е свързано с отбор на удачните мутации, след като вече са възникнали и е по-сложна материя.
2
2
 
21
 
! Отговори
123456 преди 3 години
Хайде, добре дошъл на чешкия щам!Очакваме с нетърпение и българския, че да има поводи и за други затваряния, я!
1
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А новата мутация от Файзер, Модерна или Астра се е появила?