Ще се завърне ли Нидерландия към живота, изпълнен с концерти?

Засега резултатите от експериментите са добри
31 мар 2021 21:30, Нели Христова
29
Ще се завърне ли Нидерландия към живота, изпълнен с концерти?
Снимка: БГНЕС

Това e история за две огромни групи.

Първата е в амстердамския Vondelpark, великолепно озеленено пространство в холандската столица, където стотици се събираха, за да отпразнуват необикновено топлите февруарски дни.

"Не е разрешено, но все пак ще го направим", казва една млада жена пред холандска телевизия. "Това не може да продължи. Не могат да ни оставят у дома. Изпадаме в депресия."

Видео, заснето от местна амстердамска новинарска мрежа във Vondelpark, показва еуфорията на младите хора, на които, както казва друга жена, "им е писнало" от правилата. Полицията успява да се намеси. Кметът затваря всички входове на парка с изключение на два, за да може полицията да наблюдава всички пристигащи.

Втората група се събира само на няколко километра от парка, няколко дни по-късно, в концертната зала Ziggo Dome. Стотици се събират вътре, за да чуят концерта на Андре Хейзс. Този път няма репресии. Всъщност този път тълпата има изрично одобрение от правителството да пренебрегне ограничението от 30 души за малкото разрешени видове вътрешни събирания.

Всички присъстващи представят отрицателен тест за коронавирус направен не повече от 48 часа преди концерта. Всички те носят електронни гривни за проследяване на контакти. Това е част от експеримент, подкрепен от правителството, за да се види как развлекателната индустрия може да се изправи на крака в държава, която, подобно на голяма част от континентална Европа, провежда ваксинациите си бавно.

Беше като да кацанеш "в някакъв сън, където всичко е позволено отново", казва 26-годишната Вивиан Нагелкерке, която отива на концерта с приятел, пред CNN.  "Наистина беше страхотно просто да се върна в концертна зала. Преди пандемията ходех на концерти три пъти седмично."

Щастливи морски свинчета

Осем подобни събирания, които се проведоха през последния месец, бяха резултат от продължили месеци разговори между холандското правителство и група организатори на събития, които се събраха, за да формират "Полевата лаборатория".

Изследователите измислят поредица от събития - от фестивали и обикновени седящи концерти до футболна игра, за да проучат поведението на присъстващите и да проследят всички възможни инфекции.

"Досега морските свинчета бяха много доволни от участието си в изследването", смее се Андреас Вос, професор по контрол на инфекциите в университета Радбуд. Въпреки че все още не са публикувани никакви убедителни резултати, Вос казва, че сравнявайки данните от посетителите на концерти с тези от общата популация, те вярват, че присъствието на добре регулирано събитие, разделено на зони, с отрицателен PCR тест, не е по-рисковано от нормалното ежедневие в Холандия.

"Засега рискът е предимно по-нисък, отколкото би бил непроверен извън събитието", каза Вос. "Със сигурност имаме обещаващи резултати, които показват, че в много от ситуациите, които създадохме, рискът по време на специалната ситуация беше по-нисък или равен на този у дома."

Холандският министър на здравеопазването е съгласен. По-рано този месец той нарече първоначалните констатации от експеримента "наистина обнадеждаващи".

Европейската комисия разкри по-рано този месец планове за "цифров зелен сертификат" или паспорт за ваксина, който да позволи на ваксинираните да докажат статута си. Премиерът Марк Руте заяви, че такъв план "може да бъде полезен в бъдеще".

"Хората се отпускат"

Рискът, разбира се, не е само за онези, които присъстват на събитията, но и за всеки, с когото биха могли да влязат в контакт след това. Организаторите помолиха присъстващите да ограничат контактите с всички уязвими групи в дните след концертите. Те също така трябваше да се тестват пет дни по-късно.

Нагелкерке казва, че е виждала някои негативни реакции във Facebook, но приятелите и семейството й са били просто завистливи.

Field Lab казва, че са хванали 67 положителни случая на коронавирус сред онези, които са искали да присъстват на събитията. На тях им е бил отказан достъп. Досега само пет души от над 6000 участници са дали положителни тест след експеримента, а изследователите не могат да бъдат сигурни дали тази инфекция е резултат от присъствието на някое от събитията.

"Това, което се случи там, беше толкова странно", казва Емили Денисен, която отпразнува 32-ия си рожден ден на един от концертите. "Хората просто бяха напълно освободени."

Част от освобождаването означаваше и отказ от насоки, дадени за присъстващите. След като бирата започна да тече, маските бяха свалени и маркерите за социално дистанциране бяха игнорирани. Но това едва ли е изненадващо, каза Вос, и не е лошо. "Не сме им повлияли по никакъв начин, не сме ги коригирали по време на събитието, защото искаме да знаем какво се случва в реалния живот. Вярно е, че по време на част от концертите маските бяха свалени доста бързо", обяснява той, но по време на театър, бизнес конференции и футболните експерименти, повече от 94% от присъстващите носят маски.

Всъщност само някои участници в концерти бяха помолени да носят маски. Field Lab създаде шест различни сектора чиито условия варираха по строгост. В най-слабият имаше само 50 души. Там не се изискваха маски за лице и имаше отворен бар през целия концерт. В най-строгият имаше 250 души, изискване да се носят маски през цялото време, както и спазване на дистанция от 1,5 метра.

"Почти не мога да опиша с думи как беше", казна Денисен. "Беше толкова невероятно."

Нилс Феккен, на 21 години, който е ходил с Нагелкерке, казва, че "са могли да опитат истинския живот".

"Не мисля, че съм бил толкова щастлив през изминалата година, колкото в този ден", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не му дреме за тези.
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нидерландия е лиоберастична клоaка, дреме ми къде и дали ще се завръща.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хич не ми пука за концертния живот на тия дългунести грозници.
18
2
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Тия ще ги бомби ислямът при първа възможност.
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, няма да се завърне!!Ковид ще остане за много години между хората и никакви ваксини или имунитети няма да го спрат. Крайно време е да прогледне човечеството и да престане с илюзиите.
16
4
 
7
 
! Отговори
do 4 преди 3 години
българите са най-корумпирани, почти никой не ги бръсне на запад!
15
2
 
2
 
! Отговори
9 преди 3 години
Ако им се умира, да се завръщат, ние на концерт, последно по бай Тошево време сме ходили;)?!?:)Ако знаят каква скръб е в България, само за концерт мислят Българите в момента. И като Швейцарците, резервират 10 години напред хижи в Алпите за по 50 000 евро на нова година ;) Такъв концерт не сме играли тук.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ко? Не.
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пдалска нация.
12
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наркомани ковид не ги хваща. Така са се мумясали че ковида нема за какво да се хване. 2 години живях в тая наркоманска *** и ми станаха отвратителни. Няма с кой да си кажеш една свястна приказка. Всички са омаяни или с кока хероин или хашиш. Имах колеги които без тия дроги немогат да да дишат. Това е най наркоманската територия в която някога съм бил. Задминали са и американците. В америка поне докато са на работа нямат право да се дрогират. В америка имам добри сломени.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Последният ден на март изтича...
10
5
 
0
 
! Отговори
до к (10) преди 3 години
Знайш ли колко струва един космически скафандър?: КОСМИЧЕСКА СУМА!!!Пет къщи с плувни басейни и гаражи няма да ти струват и 10% от ЦЯЛАТА СУМА на скафандъра!!!
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
К'во ми говорите бе!!!В Сърбия в град Зайчар се провеждаше ежегоден рок фестивал "Гитариада"!На последното събитие беше Дейвид Бауи!!!Еми... сцената беше на има-няма 30 километра от селото на баба ми в Северозападна България!!!Е не успях да отида ба фестивала, макар че ходих до,Зайчар няколко пъти.Сега всичко рухна...Не бих се изненадал ако поканяр дори AC/DC! и други като тях!И то всичко това забележете: БЕЗ-ПЛАТ-НО!!!Да, дори раздаваха безплатни кебапчета на последните концерти!!!
8
2
 
1
 
! Отговори
2222 преди 3 години
Не.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4И кво ти пука?
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка трагедия започва невинно "за експеримента".
5
11
 
2
 
! Отговори
Яя преди 3 години
2 ти това ли пускаш на твойте, доста извратено, аз живея в Нидерландия и ти казвам, че говориш пълни тъпотии па ти си вервай и се тупай у гърдите ***, ***
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Холанците са най-арогантната нация. И гледат на българите с презрение. Вие какво си мислите - хан Аспарух, компютеро, писмеността - пет пари не дават те за това, българите за тях са хора второ качество. И не само българите.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се - всички концерти ще свършват и започват със Шопен, соната номер 2!
2
1
 
16
 
! Отговори
Two fathers преди 3 години
Концерт:- Деца, колко от вас са тук с майка си, дигнете ръка, а кои са с баща си? А кой от вас има двама бащи? Не толкова много. Дирк има двама бащи и ще ви изпее песен за двамата си бащи. И Дирк излиза и почва да пее за неговите твее фашерс, и дечицата се радват и махат с ръцете, колко умилителноютюб: "Kinderen voor Kinderen song - Two Fathers"