Германия отрече и втората доза с "АстраЗенека", поставя друга

Вече ваксинираните трябва да избират между Пфайзер и Модерна
104
Германия отрече и втората доза с "АстраЗенека", поставя друга
Снимка: БГНЕС

Хората под 60 години, които вече са били ваксинирани с първа доза от британската ваксина на AstraZeneca, ще получат втора доза от друг препарат, пише "Дойче веле".

Постоянната ваксинационна комисия към института "Роберт Кох" преработи своите указания за ваксиниране в Германия. В новия текст се казва следното: "На хората, ваксинирани за първи път с британската ваксина, се препоръчва втора доза с някоя от mРНК-ваксините 12 седмици след първата инжекция".

Още по темата

Това е временно правило, което се въвежда, докато се появяват достатъчно надеждни съответни данни. В Германия в момента са допуснати две mРНК-ваксини – тази на BioNTech/Pfizer и на Moderna.

По отношение на рисковете, свързани с поставянето на два различни типа ваксини, председателят на постоянна ваксинационна комисия Томас Мертенс заяви пред "Шпигел", че експерименти върху животни са показали, че имунната реакция в подобен случай е еднаква. Засега обаче не е научно доказано колко висока защита се осигурява в този случай при хора.

Мертенс изрази надежда, че скоро ще се появят съответните данни. Според него, в момента може само да се спекулира, доколко рисково е двойното ваксиниране с препарат на AstraZeneca. От негова гледна точка, би било редно да не се експериментира, а просто да се приеме алтернативно решение – за втора инжекция с друга ваксина.

В Германия спряха да ваксинират с AstraZeneca хора под 60-годишна възраст, тъй като в тази възрастова група бяха регистрирани 31 случая на много редки мозъчни тромбози. Девет души починаха от това усложнение.

В Германия до момента са поставени общо 2,7 милиона дози от британската ваксина. Експерти подозират, че рискът, който е извънредно малък, се отнася предимно до по-млади хора и до жени.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, който е 65-годишен, се ваксинира вчера с британската ваксина на AstraZeneca. Според него, ваксините са решаващото средство за преодоляване на пандемията. Щайнмайер отправи апел към всички да се възползват от възможността за ваксинация. След Великден личните лекари в Германия също ще започнат да ваксинират.


104
Още от ЕС
Каква е истината за Швеция и COVID-19? По-различна от тиражираната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
1
 
! Отговори
Опит с Астрата преди 2 седмици
При мен (мъж средна възраст, почти въздаржател, умерено спорт) беше 2 дни с температура, главоболие и сърцебиене след ваксината. Гадничко, но не е болка за умиране. Предполагам някой организми не могат да издържат.
Възрастни близки и познати със същата ваксина нямаха никакъв проблем.
Ще видим нататък. Бъдете здрави.
96
0
 
1
 
! Отговори
инфо преди 2 седмици
При съсиреци от Астра Зенека НЕ трябва да се приема HEPARIN.Антикоалгулантите ,които вършат работа са- RIVAROXABAN , APIXABAN. Това е сравнително нова информация,та моля ,който трябва да комлектова дозата с Астра Зенека или няма много избор и трябва да си бие тая ваксина,а се притеснява от тромби,да сподели с лекуващият си лекар това.
95
0
 
1
 
! Отговори
жертва преди 2 седмици
,.професорите в прехваления Оксфорд да си я прилагат само на опитните бели мишки!!''
Напротив-професорите от Оскфорд да си я прилагат на себе си и на семействата си!!!.(клетва)
94
1
 
2
 
! Отговори
Нико преди 2 седмици
Според всички публикации, най-много смъртни случаи има след ваксинация с Пфайзер. Отделно от това се твърди че тепърва предстои бум на имунни заболявания на базата на РНК ваксините.Просто за Астра зенека се шуми най-много, заради евтината им цена.Разбира се, всички тези случаи на тромбоза трябва да се проверят.
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
и преди ваксинацията с Астра си беше била хепарин превантивно.3 дни беше Зомби..
92
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И моята дъщеря е лекар в Германия.но не е на първа линия и я ваксинираха с Астра.получи главоболилие.високо кръвно.повръщане.температура.повишен реактивен протеин.частноосигурена е и си следи здравето в DE с макс.изследвания.втората игла щяла да е на Пфайзер.а отклоненията не били от ваксината.така се произнесли здр.власти.защо тогава сменят втората игла.и кой носи отговорност?.преди беше здрава.3 дни не можеше да пази равновесие.сега е добре.
91
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До 73

"Каква стана тя, уж беше безопасна. Кака Ангелинка така каза.." - ЕС и Урсулата от ек го казаха. Но неграмотният балкански комплексар не може да го вдене.
90
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До 88

^Някой ще потърси ли отговорност на въпросните две алчни кокошки" - що на тях? Те са търговки. Продават си стоката.
ЕС и ЕК са тези, които са длъжни да отговарят за здравето на хората и които се провалиха поради собствената си некадърност и фалшивите си ценности.
89
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До 79

"Щайнмайер са ваксинира с Астрата. Борис Джонсън и той. И още доста" - А Урсулата, Урсулата ваксинира ли се вече или още се ослушва?!
88
0
 
7
 
! Отговори
До Астра Зенека преди 2 седмици
Сега най-важният въпрос е следният?
Някой ще потърси ли отговорност на въпросните две алчни кокошки(майка и дъщеря Паунови), за това, че съзнателно или несъзнателно, криейки информация или манипулирайки я................изложиха на риск здравето на милиони българи???
Или ще си ги крием тия две хубавици, защото са от правилната партия.........ГЕРБ??
87
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Четете , бе , хора............преди да се боцнете с поредната отрова...................нали затова имате глави на раменете си!!!
86
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 68 преди 2 седмици
От Астра Зенека умират хора...................Модерна е много по-добра...........засега това сочат фактите............следователно Астрата трябва да спре да се прилага на хора........професорите в прехваления Оксфорд да си я прилагат само на опитните бели мишки!!
85
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз и съпругата ми сме с първа доза от Астра, но сериозно обмисляме втората. Ползите превишават вредите не ме успокоява, в случай че някой, който е да е от нас, изтегли късата клечка. В руската рулетка имаш 6 гнезда в револвера, едно е щракнало, остават пет... Риска с ваксината е много по голям с втора доза, поне според мен, заради липсата на ясно становище.
84
0
 
11
 
! Отговори
Астра Зенека преди 2 седмици
В България тая ваксина(шведско-английската отрова Астра Зенека) продължава да се ползва масово...........за да могат една депутатка от ГЕРБ *** Паунова - Майдел и майка й Зоя Паунова-шеф на Астра Зенека България да станат много , много богати!!!!!!!!!
83
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И какво ще стане с две дози от две различни ваксини??
Ей................тия хора май ги взехте за бели опитни мишки, нали???
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дай ваксзаврия да има повече за матряла.
81
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Ъ? 66
Абе ,аз като омешам две различни ракии три дена ме боли глава,а какъв ще бъде резултата от две различни ваксини!!!!?????
80
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пффф цяла Великобритания се ваксинира с тази ваксина и никой няма данни за нищо. Само в Германия и Австрия вдигат паника. На 2,7 милиона човека - 9 са починали от тромбоза. Процентно колко е това и дали на 2,7 милиона и без ваксина не умират 9 човека от тромбоза.
79
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До кафето за 4 лв

Щайнмайер са ваксинира с Астрата. Борис Джонсън и той. И още доста.
78
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
кунчев, ако ми окапе папаята от астрата, ще ти разгоня фамилията.