Ще направи ли новият кабинет реформа в Националния план за възстановяване?

Тодор Галев, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията
12 апр 2021 14:15, Анисия Иванова
14
Ще направи ли новият кабинет реформа в Националния план за възстановяване?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Със сигурност няма да имаме правителство до 30 април, но това е просто една административна дата за изпращане на Плана за възстановяване и устойчивост към Европейската комисия. Страната ни след това ще има право да предлага нови проекти до 2023 г. Това заяви Тодор Галев, старши анализатор в Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

“Следващото правителство ще има достатъчно възможности за ревизия на досега изпратените проекти и голяма реформа на цялостния план, ако пожелае това и има достатъчно професионален капацитет да го направи”, посочи Галев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него основните липси на настоящия план са по отношение на иновативните проекти и мерките, които да са насочени към справяне с последиците от пандемията. "Липсва като цяло амбиция на плана”, смята той.

По думите на госта има опасност от забавяне на средствата, но “не трябва да забравяме, че по-важни от самия план са проектите”. "Много по-важни са отделните проекти в момента, отколкото планът. ЕК ще прояви разбиране поради изборите у нас, закъснение няма да е ключово”, добави гостът.

Галев изрази мнение, че в случай на служебно правителство у нас планът трябва да бъде “моментално внесен” в ЕК.

"Служебно правителство не би могло да внесе кой знае какви промени. Най-добрият ход би бил да се внесе планът такъв какъвто е, с цел да се избегне забавянето”.

Експертът изтъкна, че е необходимо да се обърне повече внимание на заложените цели по отношение на децентрализацията и производството на енергия у нас, не само на енергийната ефективност, тъй като “не виждаме много в тази насока”.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
5
 
! Отговори
моч преди 3 години
До истина еХубаво , много добре :)Мафиотите - депутати от останалите политически партии , мафиотите - НЕдепутати и въобще мафиотите различни от ГЕРБ за къде са или те са свещени крави и тях няма да ги пипаме ??
4
3
 
12
 
! Отговори
Да бе преди 3 години
Те не знаят за какво става въпрос ще да правят промени.Тях не ги интересуват тия неща-интересува ги само как да си напълнят джобовете че дълго време бяха вън от хранилката.Вярно ако не се внесат тия документи никакви милиарди от Европейския съюз няма да получим-ама тях не ги интересуват такива подробности.те имат важната задача да изметат ГЕРБ от властта и да променят модела Борисов.а пък народа дали ще има какво да яде няма значение.
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече сте история клоуни тиквени.....
2
8
 
9
 
! Отговори
истина е преди 3 години
Мисля ,че 80% от герберистките мафиоти - депутати,са директно за затвора !!!!
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще забатачите всичко.