След споровете: Ще пропуснем ли крайния срок за 12 млрд. от ЕС?

Планът не бе депозиран в Народното събрание
Обновена: 17 апр 2021 09:22 | 17 апр 2021 09:22,
369
След споровете: Ще пропуснем ли крайния срок за 12 млрд. от ЕС?
Снимка: БГНЕС

Някои правителства от Европейския съюз ще пропуснат крайния срок 30 април да представят възстновителните си планове на Европейската комисия. Това съобщи заместник-председателят й Валдис Домбровскис. Но все още е много вероятно те да го направят до няколко седмици след това, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Някои държави членки са почти готови и представянето на плановете им до края на април е постижимо. За други изглежда по-трудно. Финализирането ще изисква малко повече работа за още няколко седмици", каза той.

Още по темата

Вместо да дебатират по плана обаче, който предвижда за България 6,3 млрд. евро безвъзмездно и още 4,1 млрд. като дългосрочни кредити, няколко часа депутатите от новия парламент у нас се караха, а планът не бе депозиран в Народното събрание. Той не е приет и от Министерския съвет, тъй като след изборите ГЕРБ прецениха, че е редно да бъде гласуван от следващото правителство.

След отказа на премиера в оставка Бойко Борисов да бъде изслушан по подготвения от правителството му документ, на негово място трябваше да се яви вицепремиерът Томислав Дончев. Той дойде, но депутатите вече бяха минали на следващата точка от дневния ред. И до изслушване на Дончев така и не се стигна.

От ГЕРБ все пак попитаха не е ли редно да му се даде думата, но председателстващата Татяна Дончева каза, че редът му е минал и точката е приключила.

Дончев сложи раницата на гърба си и си тръгна, а след няколко минути на хаос и викове в пленарната зала и финансовият министър Кирил Ананиев отказа да говори пред парламента за състоянието на бюджета. Той също напусна залата, докато беше приканван да започне изявлението си.

Неявяването на Борисов, който излезе в отпуск, даде повод на шефката на депутатите от "Изправи се! Мутри вън" Мая Манолова да го нарече "премиера беглец".

Двайсет и седемте плана са подробно описание за изразходването на безвъзмездни средства (грантове) и заеми, които всяка страна от ЕС ще получи от безпрецедентното вземане на заеми от Европейската комисия за възстановяване икономиките така, че след пандемията от КОВИД-19 те да станат по-зелени и по-дигитализирани.

За да получи парите, всяка страна трябва да задели 37 на сто от средствата за намаляване на емисиите от въглероден диоксид и 20 на сто, за да направи икономиката по-добре подготвена за дигиталната епоха чрез инвестиции и реформи, които ще получават финансиране на части от ЕС до 2026 г.

"В огромната си част плановете на държавите членки са на много напреднал етап и ще бъдат представени до края на април и може би в следващите няколко седмици след края на април", каза Домбровскис.

Неколкоседмично забавяне на внасянето на някои от плановете няма да попречи на цялата програма, защото за да потекат каквито и да било грантове или евтини европейски заеми към правителствата, първо 27-те национални парламента трябва да ратифицират своите увеличени бюджетни гаранции за цялостния евробюджет, отбелязва Ройтерс. Тези ангажименти са най-голямата гаранция за заемите, защото така се гарантира, че те ще бъдат върнати.

Това вероятно ще отнеме повече време от подготовката на плановете за разходите - засега най-малко 17 страни са ратифицирали увеличените гаранции, наричани Решение за собствените ресурси (Own Resources Decision), а другите се очаква да го направят скоро.

Но процесът се бави в някои страни по различни причини. Например в Германия Конституционният съд проверява съвместимостта му с германското законодателство, в Полша той е предмет на вътрешнополитически борби, а Нидерландия среща трудности да състави управленска коалиция след изборите.

Без всички 27 национални ратификации ЕК не може да започне да тегли заеми и никое правителство не може да получи никакви средства.

"Ако ратификацията на Решението за собствените ресурси е приключила във всички държави членки през юни, а ние сме уверени, че именно такъв ще бъде случаят, то ние като Европейска комисия можем да излезем на пазарите и да вземем заеми, и да направим първи плащания през юли", каза Домбровскис.

Размерът, който правителствата от ЕС могат да получат тази година, преди да са започнали каквито и да било от инвестициите и реформите, е 13 на сто от общия си дял. Тъй като повечето ще искат основно грантовата част от парите, цялата финансова инжекция от Евросъюза за тази година вероятно ще бъде около 44-45 млрд. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
233, а про'стичкият еднокнижник изчисти ли държавата от болшевиките или ги развъди, че той им е и тартор със стаж на пъдар при бившият първи ?
228
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Радослав"След като бойко предложи в ефир на слави да купи от него едни 120000 гласа след изборите,"Приятелю, теб като малък не са ли те учили, че не е хубаво да лъжеш?
227
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да ги изтървем.Просто използват ситуацията да спекулират политически.Стари номера и децата вече ги знаят.
226
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 233"Кой ще изчисти държавата от болшевиките?! Предателят Радев или старите-нови мутри Дончева и Манолова, или лъжеца Бай Чалгар, може би проксито на чалгаря - Тошко Африкански"Те имат предвид да се изчисти държавата от демокрация .....За тази работа ТОЧНО споменатите от теб лица най-хубава работа ще свършат: вече от "новите лица" се говори за раязане на части от журналисти, за репресии на политически противници .... ще има и още.
225
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами гербераците вече са ги Разпределили тези милиарди към своите фирми , вчера пишеше ,че 50 проекта са Вече удобрени -иновации и зелени тинтири минтири .Ако гербите не вземат Всичките пари са готови да сринат Държавата !Корнелия каза ,че хазната е опоскана и има само 1 милиард - дано да не е права .
224
6
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 3 години
До 233Абе да ти кажа и герб не са стока. След като бойко предложи в ефир на слави да купи от него едни 120000 гласа след изборите, някак ми се видя доста гадно. Не съм гласувал за герб, но ми стана гадно за всички тези българи които гласуваха за тях, а после бойко предложи да ги продаде на този които предложи най много. Както преди казваха: гласуваш за бсп, получаваш дпс. Сега стана гласуваш за герб, получаваш итн. Депутатите и гласа на хората не са разменна монета!
223
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По добре да си изчистим държавата и да изтървем парите от ЕСКой ще изчисти държавата от болшевиките?! Предателят Радев или старите-нови мутри Дончева и Манолова, или лъжеца Бай Чалгар, може би проксито на чалгаря - Тошко Африкански ?!
222
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 19878В името на интереса на българските граждани е "новите лица" да не правят ВСИЧКО, което правят, но нещо това не ти отърва да го говориш.Що се отнася до "щафетата", на Дончев дори не са му дали възможност да говори по темата. Толкова за "интереса" на българските граждани.То ние тоя интерес го видяхме: Хаджигенов е по-загрижен за ключовете на джипката, отколкото за благополучието на избирателите ....Не се притеснявайте, ако по някаква случайност "новите лица" се задържат ще става ..
221
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До FF"Другарю 212, Лично съм живял в чужбина а сега имам лични познати гласували за "новите" .Та моля за манталитет да не се обясняваме."Аз и в момента живея в чужбина. И, кво сега, от шарЕните крави ли си или не?
220
7
 
5
 
! Отговори
19878 преди 3 години
ГЕРБ и по-конкретно Борисов не са в състояние да осъзнаят, че след тях всико продължава и не спира. а тяхната отговорност се състои именнов това добросъвестно да предадат щафетата на управлението във всимки области. Ама ТОЙ обявил, че е в отпуск точно в момента, когато ще се съставя правителство, а сатрото трябва да осигури плавно предаване на властта, за да не взъникнат сътресения - В ИМЕТО И ИНТЕРЕСА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ, мнозина от които си дадоха гласа за ГЕРБ.
219
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ги изпуснем , много важно то и без това обикновенния човек няма да види и стотинка от тях
218
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 154/223Като петел на дувар се пънеш ти: щото дотука показа неграмотност, ниска интелигентност и всякакви форми на селски тарикатлъци ..:))))
217
6
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 3 години
По добре да си изчистим държавата и да изтървем парите от ЕС, отколкото да ги вземем и д аги раздадем на герб! И досега имаше достатъчно пари в държавата от данъци за да се случват нещата, но просто много се крадеше от всички! И като взимахме пари от ЕС някои нормален видя ли нещо? Не, видяха бсп, герб, дпс и тн.! Затова на нормалните хора им е все тая дали ще има пари от ЕС или не, това е проблем само за фирмите на депутатите които ще източат този ресурс към себе си!
216
2
 
2
 
! Отговори
FF преди 3 години
Другарю 212, Лично съм живял в чужбина а сега имам лични познати гласували за "новите" .Та моля за манталитет да не се обясняваме.А кое е простащина можем горещо да поспорим...но да не излязат наяве мисловни дефицити от твоята градина. :) Ха със здраве.
215
5
 
13
 
! Отговори
Предател Радев преди 3 години
Радев заедно с чалга сченаристчетата е готов да провокира и гражданска война в България. Може и преврат пидобен на Украинския. Пари има, оръжие също. Радев щом не е на власт е склонен да пролее кръв, с вдигнат болшевистки юмрук
214
0
 
1
 
! Отговори
До 223 преди 3 години
Ти недей се петелчи! "Мамин Кольо"!
213
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един писал, че започването на разследване в корупция на ГЕРБ е реваншизъм ! Другарю комунист от ГЕРБ, а прреследването на фашисти след ВСВ от Германия и света реваншизъм ли е или преследване на престъпници ? Изказаните фрази от комунистите когато в СССР детронираха уж комузмът,днес намират отново "бял ден" и отново пак от комунисти които ще бъдат разследвани за престъпления срещу народ и Родина ! ГЕРБ са клонирана престъпна група от БКП, вижте и биографиите им всички са бивши комунисти и наследн
212
4
 
8
 
! Отговори
Реалити-Бай Чалгар преди 3 години
Вече 2 дена гледам новото реалити от парламента и не мога да повярвам колко нагли са участниците от ГЕРБ.Май гледаш друг Парламент, защото Наглите са от новите-стари мутри - Дончева, Мая , Тошко Африкански и Лъжеца- Бай Чалгар !
211
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 154/216Толкова си зле, че даже не си разбрал, че НИКЪДЕ не съм се присмивал за говорния дефект.:))))
210
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До За БългарияНе че нещо, но факта, че "не си за чалга реалитито" и като се има предвид, че не се вижда за какво друго да се гласува, как се връзва с призива ти?Разбирам да дадеш някаква алтернатива, но така само да викаш "всеки друг, само не и ГЕРБ"... не е ли ТОЧНО ТОВА причината, сега да имаме "чалга реалити", щото беше "всеки друг"? Ами, ето, сега е "всеки друг".