Чехия потвърди, че има българска следа при взрива през 2014 г.

Емилиян Гебрев е оръжейният търговец, чиято стока е била мишена на експлозията
20 апр 2021 07:40, Петя Славова
56
Чехия потвърди, че има българска следа при взрива през 2014 г.
Снимка: БГНЕС

Чешкият външен министър Ян Хамачек потвърди, че търговецът на оръжия, чиято стока е била мишена на експлозията в чешки оръжеен склад през 2014 г., е Емилиян Гебрев, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Вярно е, че е било опит за унищожаване на пратка боеприпаси за България и че първоначалният план е бил експлозията да стане извън Чехия. Нещо се е объркало, каза Хамачек в интервю за в. "Лидове новини".

Още по темата

На въпрос дали получателят на пратката е българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев, Хамачек отговори: Така е. Срещу същия този човек бе извършен опит за отравяне в България. Българските власти издирват трима служители на руското разузнаване по този въпрос. Един от тях е издирван и от чешката полиция.

Компанията на Гебрев ЕМКО отрече да е правила поръчки или планирала доставки от чешкия склад в месеците преди експлозията и поне година след нея.

Прага казва, че взривът е дело на същите агенти на руското военно разузнаване ГРУ, обвинявани за отравянето на руския шпионин Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г.

Чехия експулсира 18 служители на руското посолство заради установената връзка на руски разузнавателни служби с експлозията, а Русия изгони 20 чешки дипломати като ответна мярка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сега не разбрах - руснаците ли са взривили нещо или не? Всеки ден сменят пиесите..
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гебрев го натискат янките да плюе Русия директно ама той се е нассрраал от страх и само повтаря кат папагал някакви безмислици.
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
поредна антируска стъкмистика, сетили се след 7 години за ланския сняг. Тя Украина няма военни заводи още ир съветско време че ще купува от Чехия с български посредник. абе смешни истории , за нискобюджетни кино продукции на Ню Имидж продакшън.
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гебрев трябва много да внимава когато пипа дръжките на вратите. Той вече отстъпи веднъж пред Русия и заяви че не е имал стока в Чехия предназначена за Украйна. В същото време чехите които изгониха всичките подчертавам всички руски дипломати от посолството в Прага упорито твърдят че стоката е била на Гебрев и е била предназначена за Украйна.
12
4
 
3
 
! Отговори
до 18 преди 3 години
отивай към Украйна. Там събират такива, като тебе
11
2
 
10
 
! Отговори
Нещастници преди 3 години
Гебрев е отрекъл тогава, сега някой лъже, инсъм сигурен че не стовт руснаците а цру, за тива всички лъжат, като онзи агент на цру който се самовзриви в наша военна база с гранатомет! При сащ е така, нишо не е по план, но е важно да се гърми.
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пласьор на оръжие, забъркал е държавата в международен скандал, навсякъде по света тоя отдавна щеше да е в затвора, тука нашите го величаят и изкарват жертва. Даже не схващат колко се злепоставят пред целия свят.
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо въобще е позволено оръжейният бизнес да е в частни ръце?!
8
2
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 11 преди 3 години
Точно така е...........чехите хвърлят камъни в нашия двор, а тая министърка в оставка им се мазни.........за да изкара руснаците виновни.......той нашия Гебрев не е стока, кой знае в какво е замесен..........но по-добре да си мълчи Катето........че не се знае как ще се развият събитията отсега!!
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чехите не лъжат, ако не вярвате, питайте полша и украйна.
6
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чехите в момента ни изкарват продавачи на оръжие и ни петнят, а нашите им се мазнят. Американците и те може да са взривили оръжията, как тъй някой освен американците ще продава оръжия. Амерканците, чехите и украинците в случая изкарват нас виновни. Един вид продвали сме оръжия за да воюват суверенни държави и тъй отвличат вничанието от техните дипломатически скандали. Помните ли чехите като ни бяха направили карта във формата на тоалетна.
5
4
 
11
 
! Отговори
???? преди 3 години
На Емилиян Гебрев дали му е много чист оръжейния бизнес.............я кажете!!!Никой не го закача него.....................къде изнася оръжия, за кои държави, за кои организации?Всичко ли е законно??Той ако беше много чист...........нямаше да излиза от телевизиите, да казва как го били отровили и колко лоши са руснаците!!Но мълчи като риба, защо ли???
4
6
 
14
 
! Отговори
?? преди 3 години
Не е толкова важно дали Гебрев е бил тровен или не............по-важното е къде е изнасял оръжията си....................ами ако се окаже, че за ислямска държава или за други терористични организации.........под покровителството на чешката и българската държава...........тогава какво правим???Пак ли руснаците ще са виновни?? Защо никой не разследва оръжейния бизнес на Гебрев и на други като него???
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Украинците са взривили склада с оръжието за да лепнат петно на Путин и да не им се налага да плащат за оръжие с туй оръжие, като идат на фронта и ще трябва с него да умрат. С един куршум са убили 3 заека и после са се опитали да ликвидират Гебрев за да лепнат и него на Путин чрез Шорошните медии.
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакай малко Чехия твърди нещо, а Гебрев твърди, че няма такова нещо на кой да вярваме? Най-голямата смешка пък е, че вече разкрити агенти по така наречения случай "Скрипал" вместо да ги върнат в Русия пътьом взривяват складове ха-ха.
1
5
 
23
 
! Отговори
МИ5 преди 3 години
Пеевски опита да отрови Гебрев. Искаше да открадне Дунарит. Съучастник Бойко Борисов-куцото.