Само 9 страни от ЕС спазиха срока за Плана за възстановяване

Италия и Испания ще получат най-много
46
Само 9 страни от ЕС спазиха срока за Плана за възстановяване
Снимка: БГНЕС

Само девет от 27-те държави членки на ЕС спазиха срока за представяне на плановете си за развитие, което е условие за достъп до средствата от европейския възстановителен фонд: Германия, Франция, Португалия, Гърция и Словакия, последвани от Дания, Испания, Латвия и Люксембург. Все пак определеният краен срок 30-и април е само ориентировъчен, поясниха от Европейската комисия. През следващите седмици вероятно ще бъдат представени и плановете на други държави, предполага Дойчеи веле.

През лятото на 2020-а година страните от ЕС договориха програма за финансиране в размер на 750 милиарда евро. Средствата са предвидени за преодоляване на последствията от пандемията и за важни бъдещи инвестиции. За целта Европейската комисия ще изтегли заеми, които трябва да бъдат възстановени с общи усилия до 2058-а година.

В своите национални планове държавите трябва подробно да представят начина, по който ще изразходват средствата от възстановителния фонд, по линия на който ще бъде разпределена огромната част от средствата - 672,5 милиарда евро. 312,5 милиарда евро от тази сума ще бъдат раздадени под формата на грантове и 360 милиона - като заеми. Останалото от 750-те милиарда ще бъде предоставено чрез програми в рамките на бюджета на ЕС.

Италия и Испания ще получат най-много

Правителствата на някои от държавите в Общността преговарят от седмици с ЕК по детайлите около плана. Италия и Испания ще получат най-сериозно финансиране, защото бяха засегнати най-тежко от икономическата криза, предизвикана от пандемията. Италия очаква да получи 191,5 милиарда евро, Испания - 140 милиарда.

Франция е заявила 40,9 милиарда, Гърция - 30,5 милиарда, Германия - 25,6 милиарда, Словакия - 6,6 милиарда. По думите на премиера в оставка Бойко Борисов, България ще може да разчита на почти 29 милиарда евро финансиране под формата на субсидии, преки плащания, грантове и кредити.

Германия ще инвестира в климата и дигитализацията

90 процента от 25,6-те милиарда евро, които Германия очаква да получи, ще бъдат инвестирани в иновации и защита на околната среда, включително изследвания на енергията на бъдещето - водорода, безвредна за климата мобилност и дигитално ориентирана система на образование. Критиките към германския план са, че почти не съдържа нови проекти.

Преди Европейската комисия да получи кредити на капиталовия пазар, трябва всички 27 държави членки да ратифицират правната рамка, на която се базира планът. Осем от държавите членки още не са направили това. Парите от възстановителния фонд могат да потекат най-рано през юли, след като Съветът на Европейския съюз го одобри окончателно./БГНЕС/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 21"Знаят , че получим ли пари от ЕС контрола е абсолютен и те ще губят влияние и авторитет." - като тиквата, дето се скри като го викаха в брюксел да дава обяснения за корупцията у нас?!Контролът е пълен за това да се въведе Истанбулската конвенция, приемат имигранти, защитават Навални и унгарския евреин. Нарича се "Върховенство на закона". Документирано е.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има и такива в България , които печелат от това, че не сма в десятката. Това са слугите на Кремъл. Знаят , че получим ли пари от ЕС контрола е абсолютен и те ще губят влияние и авторитет. Анархията аа която мечтаят няма да стане.
18
4
 
2
 
! Отговори
мак преди 2 години
България я няма в картинката. Готови са и големите, и малки държави. И кой се мотае бе? Ако плана закъснее и парите няма да "потекат", пси.хясалият наглец и самохвалко ще обвини всички други, но не и себе си.
17
1
 
5
 
! Отговори
Малий преди 2 години
Как ша са въстановим сега.
16
6
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЗАЩОТО ИЗГУБИ ИЗБОРИТЕ БОЙКОТИРА ИЗЦЯЛО ПРЕДАВАНЕТО НА ПЛАНА ТА БЪЛГАРИЯ ДА ОСТАНЕ БЕЗ ПАРИ!!!БОРИСОВ Е ЧИСТО ЗЛО ЗА БЪЛГАРИЯ И ТОЧНО ТОЙ НЕ ПОМОГНА НА КТБ ЗА ДА Я ОБЕРЕ ПОСЛЕ!!!
15
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ние като най-големите шарани и ратаи на ЕС сигурно сме първенци.
14
8
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Щот самиата идея за план за възстановяване от брюкселската некадърност е сбъркана.
13
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май не изпускаме едни пари като държава, а ГЕРБ губят довод да плюят и лъжат....
12
4
 
7
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Страхотна организация. Назначават се срокове, а после се окозва, че били ориентировъчни. За какво се определят тогава. Не е ли по-разумно да се определят парите, а който когато е готов да ги защити, да ги получава???
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименПо-добре е да не теглят 30 милиарда нови заеми защото са заеми. за фирми на ЕС и ГЕРП. За бедни и безработни няма помщи и дигат цените за да се върнат заемите и ценлия народ плаща.
10
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борислав Цеков: "Ще изпуснем парите от Брюксел заради свадите в парламента"
9
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Атанасов от ,,Да България" преди 2седмици в интервю каза,че ГЕРБ нямат и не предоставят пред Парламента План за възстановяване ,а крайният срок за представяне пред ЕК е 30април и България ще загуби 12 млрда.Лъжата му се оказа доста къса !Хубаво е да се напомнят всички лъжи изречени от протестърите ,и си помислете преди да гласувате, след 2месеца.
8
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРП крият че парите са 30 милиарда евро заеми които бг ще връща на ЕС. Италия и Испания са най-богати и вземат най-много а бг е най-бедна и взема най-малко. Няма пари за безработни а само за фирми на ГЕРП и саниране и коли , но те и сега имат пари, апосле народа ще плаща 30 милоарда заемите на ЕС защото ЕС тегли от банките. Цените на тока и парото се качват. Цените на таксите за ВУЗ се качва съшо въпреки рекламата за цифрови умения и не знам какво още.
7
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търсете си парите от Радев! Той само знае да лае. Няма правителство. Некадърниците от новото ОФ гласуваха оставката на правителството без дори да има нов кабинет. Но толкова си могат. Заслепени са от злобата си.Сега има полическа несигурност и ЕС няма да отпуснат пари на чалгатурбомутротрупове от служебното правителство. Ама типично по български-не е важно аз да съм добре, важно е на Вутее да му е зле. Та и наща работа така. Имахме готов план за възст.изготвен от над 200 експерта.Нещастнициии
6
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народа Няма да получи Нищо ! -тези пари вече са разпределени,договорите с фирми подписани, Плана за Източване е готов отдавна !четете-има го - Далаверата е готова !
5
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой е по-по-най отново. Типично по български - я сравнете пропорционално на населието. Ама какво значение има, ние ще внесем ли план изобщо. Иначе всички на протестите викаха как България ще цъфне след като падне правителството. Честито, няма правителство, скоро и съдебна система няма да има, ще имаме мажоритарна система и нова "модерна" конституция. Да живее популизма! Той ще ни оправи!
4
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това показва , че българина не е много заинтересован или се питат само тия купени от Кремъл. Как ще сме в десятката при толкова много вътрешни врагове. Президент, Активни водачи на партии, изучили се в Москва.
3
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крадливия сикаджийски кофпомпаджия и калинките му, отново нищо не са свършили.
2
4
 
7
 
! Отговори
София преди 2 години
Прилежните държави получават най-много. Ние, понеже много знаеме, ще получиме най-малко. Живи и здрави. Цел живот ни управляват некадърници, дето дори и пари да им дават на готово, не знаят как да вземат.
1
5
 
3
 
! Отговори
Икономов преди 2 години
Не бива да се бърза с тези работи. Нужно е преди това да се проведат сериозни консултации с нашите членове и членки по места. Те трябва да кажат от какво имат нужда. После командирите трябва да обобщят информацията и да я съобразят с правилното политическо мислене на кандидатите. Чак накрая трябва да се взимат парите.