Борисов - в онлайн Социалната среща на върха и срещата на лидери от ЕС в Порто

Във фокуса е определянето на европейската програма за следващото десетилетие
7 май 2021 17:55, Петя Славова
84
Борисов - в онлайн Социалната среща на върха и срещата на лидери от ЕС в Порто
Снимка: Правителствена пресслужба

Започна онлайн участието на министър-председателя Бойко Борисов в Социалната среща на върха в Порто, която е кулминация на Португалското председателство на Съвета на ЕС. Във фокуса на форума ще бъде определянето на европейската програма за следващото десетилетие, която да гарантира, че европейската общност се изправя пред предизвикателствата на настоящето и бъдещето без никой да бъде изоставен, предава правителствената пресслужба.

Социалната среща на върха на ЕС има за цел да засили ангажимента на държавите членки, европейските институции, социалните партньори и гражданското общество към прилагането на Плана за действие за Европейския стълб на социалните права. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен постави Европейския стълб на социалните права в центъра на действията на Комисията за осигуряване на справедливо и приобщаващо възстановяване.

Планът за действие, представен от ЕК през март 2021 г., предлага редица инициативи и определя три основни цели, които трябва да бъдат постигнати в цяла Европа до 2030 г. Според първата от начертаните цели най-малко 78% от населението на възраст 20-64 г. трябва да бъде в заетост до 2030 г., според втората - най-малко 60% от всички възрастни лица следва да участват в обучение всяка година. В тази връзка се изисква най-малко 80% от лицата на възраст 16-74 г. да имат дигитални умения и да се намали делът на  отпадналите от образователната система. Третата цел на ЕК предвижда броят на лицата в риск от бедност или социално изключване да бъде намален с най-малко 15 млн. души до 2030 г.

Социалната среща на върха и неформалната среща на лидерите от ЕС в Порто се провеждат в два последователни дни. Днес ще се състои Социалният съмит, който ще се съсредоточи върху най-добрия начин за прилагане на Европейския стълб на социалните права.

Премиерът Бойко Борисов ще вземе участие в панела за умения и иновации. В него българският министър-председател ще застъпи позицията, че бързото навлизане на цифровите технологии, икономическата трансформация и демографските промени са фактори, които оказват съществено влияние върху развитието на пазара

В Порто ще се проведе и неформалната среща на държавните и правителствените ръководители на ЕС, която ще продължи с работна сесия на лидери в събота. Държавните и правителствените ръководители на страните членки на ЕС ще обсъдят как да бъде даден силен политически тласък на Европейския социален стълб и неговото прилагане.

В рамките на неформалното заседание на Европейския съвет на 8-и май ще бъде приета Декларация от Порто за социалното измерение на ЕС.

Теми на неформалната среща на държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС днес ще бъдат COVID координацията и предстоящата среща на евролидерите с министър-председателя на Република Индия Нарендра Моди, която ще се проведе в утрешния ден. Тя е 16-ата среща на върха ЕС-Индия като целта е установените отношенията да се надградят и да станат още по-интензивни особено предвид актуалната ситуация, свързана с пандемията от коронавируса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя дебелак не му ли дойде времето за някой инслулт да се парализира поне устата му, егати колко дразнещ акцент на хамалин от Сточна Гара.
46
3
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
чакайте малко!..Нали Тиквата е подал оставка и "набързо" Парламента я е приел?!Нали точно за това тоя ОТКАЗВА да се яви в НС,защото вече бил..НИКОЙ?!?!..Сега па..участвал в нещо си в качеството на "министър-председател" на България!!!!Е?...Какъв е Тиквата в момента? Защо за едни казуси е "мин.придсидатиль" , раздава пари и сключва концесии,а за други е.."просто гражданин,ни *** пипайте!"..?!Така се гаври с вас тоя откровен психар,че чак ми е жал!..
45
3
 
8
 
! Отговори
киро преди 2 години
Боико накрая се изложи не трябваше да тръгваш срещу Русия с този ход ти губиш много избератели.
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МАЛИЙ РЕЗИДЕНТЪ ША СЪ СПУКЪ ОТ ЗЛОБЪ.
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Онлайн среща..то като няма голяма софра на евротъртеите със скъпо ядене и пиене...
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ох дано новия премиер да няма азиатска физиономия и да знае добре поне английски език.Да не се срамиме вече пред тия паметни хора в Европа с тоя *** човек.
41
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
диваци сме
40
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шофьорчето Борисов нали е в болнични?
39
1
 
7
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Ддд,сега много ли си свободна,на 112място по свобода на печата,даже и през социализма нямаше такова нещо
38
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Анонимен-7,ако не беше Москва,сега щеше да поздравяваш бойко с хайл бойко.
37
6
 
2
 
! Отговори
Ддд преди 2 години
Към анонимен 40Да, хляба беше 40 ст., ама па да знаеш колко много стока имаше. Ама друг път. За това пък имаше опашки. За всичко, за което се сетиш. За свобода да не говорим. Най-много да стигнеш до Драгоман.
36
4
 
14
 
! Отговори
1 преди 2 години
Господа от ЕС,защо го включвате,онлайн,той няма право да представя БЪЛГАРИЯ,той е изпята песен
35
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Във фокуса е определянето на европейската програма за следващото десетилетие"-- бойко не може да мисли с такаваперспектива, няма капацитет, имасамо фалшиви, купени титли. Затоваи погледът му е такъв изцъклен.
34
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бъдещето на България е вън от нато.Питате защо? Няма смисъл да ви отговарям-- не можете да се справите с истината.
33
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този лидер на какво и на кого е ?
32
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 9 май Е ден на ЕВРОПА. ХИМНА ЩЕ СЕ ПЕЕ. България е ОСВОБОДЕНА от влияние наМосква.
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бибитко не отиде днес пак в НС с оправданието, че е в болнични. Както се вижда, той е достатъчно здрав, за да участва в наи различни други ПР мероприятия, от които може да извлече изгода
30
3
 
9
 
! Отговори
Бойколанду преди 2 години
Детето на комунистите кой управлява държавата ПИШМАН МУТРАТА В БОЛНИЧЕН А ПИШМАН МИНИСТРИТЕ В ОТПУСКА ЧАК ТОЛКОВА СЕ ИЗМОРИХА ИЛИ НЕ ОТИДОХА ДА ГИ ПИТАТ А КЪДЕ ДА ЗАМЕСТНИЦИТЕ ИШИ ТЕ НЕ МОГАТ ДА ГОВОРЯТ КАТО ТЕХНИЯ. ВОЖД И ПОТЪПКВАТ КОНСТИТУЦИЯТА
29
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е Яка. Защото е в НАТО и ЕС. За което заслугата е на НДСВ / Цар Симион||/ , ГЕРБ, СДС, ДПС,
28
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 32. Днрс се видя в НС, че Чалгата.ИТН,БСП ,ИМВ и да България им беше последно събиране. Така, че бедещето на България е в ЕС и НАТО.