Само в Европа: Милион недиагностицирани с рак поради пандемията

Борбата с рака изостава, алармират специалисти
12 май 2021 22:08, Петя Славова
28
Само в Европа: Милион недиагностицирани с рак поради пандемията
Снимка: БГНЕС

Близо един милион случаи на рак в цяла Европа са пропуснати да бъдат идентифицирани поради COVID-19, показва ново проучване.

Според данни, публикувани от Европейската организация за борба с рака (E.C.O), диагнозите не са поставени поради пандемията и наложените ограничения, съобщи Евронюз.

Председателят на ECO д-р Мати Аапро каза, че констатациите поставят вниманието върху въздействието на COVID-19 върху рака, предава БГНЕС.

"Отчаяно се нуждаем от спешни мерки на най-високото ниво на европейската политика за справяне с изоставането в борбата с рака, за възстановяване на доверието в раковите служби и за справяне с недостига на работна сила/доставки", каза Аапро.

Според проучването до 1 на всеки 2-ма души с потенциални ракови симптоми, не са били спешно насочени за диагностика, а 1 на всеки 5 пациенти с рак в Европа все още не получава хирургично или химиотерапевтично лечение, от което се нуждае.

Професор Марк Лоулор, изследовател на рака от Университета в Белфаст, каза пред Евронюз, че изследването е установило, че са пропуснати и милиони тестове за скрининг на рак.

"Има също така значителна загуба на липсващи скринингови тестове. В Европа по време на пандемията не са извършени около 100 милиона", обясни Лоулор. "И това, до което може да се стигне, е отлагане на диагнозата. А ако ракът се диагностицира на по-късен етап, това означава, че е много по-трудно да се лекува и има много повече риск хората да умрат от болестта. И също така установихме, че един на всеки пет пациенти с рак в Европа все още не получава хирургичното или химиотерапевтично лечение, от което се нуждае".

Клиничните изпитвания и изследванията на рака също са спрели поради COVID. Някои се опасяват, че 18 месеца напредък могат да бъдат загубени.

Евродепутатът Триле-Реноар казва, че е време отново да поставим истински фокус върху пациентите с рак и изследванията на рака.

"Пациентите с рак са двойно наказани по време на тази пандемия", каза Триле-Леноар. "Първо, поради своята болест и трудното лечение, а също и защото по време на заключването са били ефективно лишени от определен брой посещения в болницата, които им позволяват диагностициране или лечение."

Тя добави: "ЕС ще се опита в бъдеще да защити по-добре пациентите с рак и с хронични заболявания, ако криза като тази възникне отново. Трябва да продължим да оценяваме въздействието на COVID върху тези видове заболявания, а също така трябва да продължим това, което правим, и да дадем приоритет на ваксините за пациенти с рак, които са особено уязвими."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
22
 
! Отговори
666 преди 2 години
Изродско е всичко, което се случва! Умират хора, които могат да бъдат спасени... просто не са извадили късмет и не са болни от модерната болест! Сега можеш да ум реш от всичко, но не и от К19! Изродско мислене! Дано някой плати за това безумие!
7
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При набоцканите се вижда до 2-3 месеца ако има нещо сериозно. След това си чист, ваксината няма как да навреди след по дълго време, нейното отрицателно действие изчезва
6
2
 
13
 
! Отговори
. преди 2 години
Вий ша видите след месеци с набоцканите ко стаа... Тъжно ми е само като си го помисля!
5
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще разберете, ама след десет години - че за да спасите 2 милиона пенсионери сте обрекли 10 милиона млади, ама това няма значение. Важното е че сте герои, носите маски и пляскате :) И че ходите да ви бодат редовно с n-та доза.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При нас и преди ковида си беше мъка за раково болните. Оставени тотално сами в борбата им. Тълковен се подиграват с тях и всяко следващо решение е със значително намалени проценти, а всеки знае, че примерно като се отреже гърда, тя няма да порасне и това води до много последствия. Няма как да се излекува докато е жив човека.
3
0
 
26
 
! Отговори
Мона преди 2 години
най-лошото в случая е, че терминално болни от рак са прдкарали последните месеци от живота си под домашен арест и в самота, вместо да могат да се видят с роднини или поне да излязат на припек в парк и да се порадват на пролетта и цветята.
2
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е реалността за която говоря. Тези измислени мерки са война срещу болните и хората като цяло. Пропаганда и промиване на мозъци. Никой не влезе с една олница да види какво става - нищо , празно и спряно лечение. Нагласени положителни тествое на всички на апарати в и интензивното по други причини и медийна-лекарска корупция.
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По добре Ковид да ви хване отколкото рак. Пожелавам на всички раково болни да оздравеят и да карат коронавируса. Повечето няма да усетят че са болни. Ще кашляти това е.