Радев: Евроразширяването да е основано на устойчиви резултати

За България европейската перспектива на Западните Балкание е приоритет
52
Радев: Евроразширяването да е основано на устойчиви резултати
Снимка: Прессекретариат на президента

Разширяването на Европейския съюз трябва да е основано на постигането на устойчиви резултати в изграждането на добросъседски отношения на Балканите и това следва да е необратим процес във времето. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес се срещна на "Дондуков" 2 с министъра на външните работи на Португалската република Аугущо Антуш Силва и европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи.

В срещата участва и министърът на външните работи Светлан Стоев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
Възможните подходи за ускоряване на процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани бяха във фокуса на разговора.
 
Румен Радев подчерта забележителния прогрес в европейския дневен ред, постигнат в рамките на португалското председателство на Съвета на ЕС, и открои усилията на европейските институции за още по-тясното приобщаване на Западните Балкани към Обединена Европа.  България е отговорен член на ЕС и ще продължи да подпомага кандидатите за присъединяване към Съюза да изпълнят Копенхагенските критерии за членство и да утвърждават принципите на добросъседство и спазването на човешките права, които са в сърцевината на европейското сътрудничество, посочи президентът.
 
"За България европейската перспектива на Западните Балкани и разширяването на ЕС са безспорен приоритет", подчерта още държавният глава и добави, че за постигането на ефективни резултати за страните, кандидатстващи за членство в ЕС, най-важен е  прекият и открит диалог. “Затова ние искаме да видим не декларации, а ясни гаранции за нашата национална сигурност и за нашите национални интереси”, посочи още Румен Радев.
 
На срещата бяха подчертани и отличните двустранни отношения между България и Португалия, израз на които е и предстоящото посещение на президента на Португалската република Марсело Ребело де Соуза през месец юни у нас.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: МакедонияРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горещи тийнейджъри без *** - ***
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горещи тийнейджъри без *** - ***
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
добре де,дошъл външния им да подготвя срещата с португалския президент и влачи тоя от ЕС да помага,щото за да има такава се договарят, като на всяка среща "успехите", за които са се споразумели.За португалеца, е че сме се съгласили да пуснем макетата сега и после да си "дооправяме" проблемите,а това е капан защото при такова съгласие значи че Радев няма да е преизбран,не знам външния ни за кого работи и дали ще подведе Радев, или си мислят да има хем среща, хем уж с условия ала-бала и да ги пуснем.Така обаче само ще налеят още гласове на "патриотите" т.е. на герб,а 2-ри мандат няма да има.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макетата няма защо да бързат, както чакаха 25г Гърция така и сега ще чакат.И няма защо да се притесняваме че са в "орбитата" на Русия, защото Заю е достатъчно русофоб да държи Русия надалеч икономически, културно и всякак, освен това са в Нато, така че няма опасност за нашия или тяхния "суверенитет." Тоя зор е политически, явно други интереси се гонят.
11
3
 
9
 
! Отговори
Мъдрец преди 2 години
Празнословието , както и пустословието е гаранция за празноглавието на този, който ги упражнява !
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля че нещата са много прости - Северна Македония признава българската си история и език и влиза в ЕС. Просто като фасул. Въобще не ме бърка просташкият хумор на Заев. Това е условието. В противен случай да го духат. Ще гледат ЕС през крив макарон. А ония да не се бъркат. Не е тяхна работа, от тях само гадости сме видели. това че искат да се разширяват няма да е за наша сметка. И тия пигмеи няма да ми скачат на главата с тяхна помощ. Това е.
9
5
 
5
 
! Отговори
киро милионеро преди 2 години
и пак нито дума за задълбочаване на българо-съветската дружба ! ало , радеФ , ше те плескам по вратлето .
8
1
 
6
 
! Отговори
А да видим сега преди 2 години
какво ще направи Радев с горещия картоф от севмак претенции и натиска от страна на незапознати с историята функционери-бюрократи на ЕС.Трябва ясно да си дава сметка,че заложеното на карта не е влизането на пигмея РСМ в ЕС,а народното мнение у нас,което е да пуснем РСМ само ако признае историческите дадености и се откаже от антибългарските си позиции.И от това мнение зависи одобрението на народа за така желания му втори мандат.А чужденците да ги разходят по музеите,да видят истината.
7
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро от ЕС ще предприемат по-конкретни мерки,като на първо място ще премахнат историческите спорове да бъдат решаващи за влизането в ЕС. С днешното посещение от Ес в България само им подсказват на нашите политици,че трябва да променят подхода към Македония.Следващия етап ще е по-сериозен.Това днес беше само предупреждение,но нашите се правят на ударени.Лошото е ,че този глупав спор ще се отрази негативно на нас обикновените граждани и най-вече финансово.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По един екземпляр, за гостите на "Бялата книга", където с документален материали, се доказва кражбата на българска история, и език от сърбоманите в РСМ.
5
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ген. Валери Григоров: Борисов беше първият главсек, който дойде от околовръстното по силата на политическо назначение, посочен лично от Ахмед Доган
4
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евразия юбер алес. Портланд мус унтергеен, узв. Нашите исторически корени са в Евразия, нашите братчеди от рода Кая и те идват от степите на Евразия.iYi
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев е анти-евро,що дава такива изказвания.
2
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човека изпълнява нарежданията на Кремъл-никакво приемане на Македония в ЕС. Искат да я прилъжат в Евразийскии союз...
1
17
 
13
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 2 години
радеф е ПО3ОР!!!