Уилям и Хари: Интервюто на Даяна пред "Панорама" допринесе за смъртта й

Доклад доказа, че принцесата е била измамена
21 май 2021 20:26, Нели Христова
47
Уилям и Хари: Интервюто на Даяна пред "Панорама" допринесе за смъртта й
Снимка: БГНЕС

Синовете на принцеса Даяна заклеймиха BBC заради интервюто с майка им на Мартин Башир, заявявайки, че провалите на корпорацията допринасят за страха, който тя е изпитвала в последните си години и е станала жертва на "култура на експлоатация и неетични практики, които в крайна сметка са отнели живота й".

В свое изявление принц Уилям каза, че шефовете на BBC са предали Даяна, принцеса на Уелс, със своята "ужасна некомпетентност" и заяви, че "измамният начин", по който е получено интервюто, е повлиял съществено на казаното от майка му. Уилям сподели, че е огорчен, че корпорацията не е разследвала правилно жалбите по-рано и че майка му никога не е знаела, че е била измамена.
Принц Хари също направи свое изявление. Той заяви: "Ефектът от пулсациите на култура на експлоатация и неетични практики в крайна сметка отне живота й."

Тези думи дойдоха след разследване, проведено от бившия съдия на върховния съд Джон Дайсън, относно интервюто на Даяна за предаването "Панорама" Той установи, че Башир се е занимавал с "измамно поведение", като е поръчал фалшиви банкови извлечения, за да подсигури интервюто, което е "сериозно нарушение" на редакционните политики на BBC.

В доклада си от 127 страници съдията разкритикува и поведението на Тони Хол, бивш генерален директор на корпорацията, който беше обвинен в надзора върху "ужасно неефективната" вътрешна проверка по въпроса. Като тогавашен шеф на BBC News, той е бил наясно, че Башир е изрекъл "сериозни и необясними лъжи" за това, което е направил, за да убеди принцесата да говори с него.

Когато други медии започват да задават въпроси за това как BBC е осигурила интервюто с принцесата, Дайсън казва, че корпорацията се е "прикривала това, което знае".

"Без оправдание BBC не успява да постигне високите стандарти за почтеност и прозрачност, които са негова отличителна черта", се казва в доклада.

В изявлението си Хари заяви: "Майка ни беше невероятна жена, която посвети живота си в служба на обществото. Тя беше издръжлива, смела и безспорно честна. Пулсиращият ефект на културата на експлоатация и неетичните практики в крайна сметка отне живота й. На тези, които са приели някаква форма на отчетност, благодаря, че я притежавате. Това е първата стъпка към справедливостта и истината. И все пак това, което дълбоко ме тревожи, е, че практики като тези - и дори по-лоши - са все още широко разпространени днес. Тогава и сега е по-голям от една мрежа или една публикация. Нашата майка загуби живота си поради това и нищо не се промени. "

В изявлението си Уилям каза, че констатациите на лорд Дайсън са "изключително притеснителни".

Той каза, че разследването е установило, че служителите на BBC са "излъгали и използвали фалшиви документи, за да получат интервюто с майка му" Те са изказвали нелепи и неверни твърдения за кралското семейство, което подтиква нейните страхове и подклажда параноята й. Показало е и ужасната некомпетентност при разследване на жалби и притеснения относно програмата и как екипите на BBC са били уклончиви при докладването си пред медиите и прикриват това, което знаеха от вътрешното си разследване. "

В изявлението му се добавя: "Според мен измамният начин на получаване на интервюто е повлиял съществено на казаното от майка ми. Интервюто беше основен принос за влошаване на отношенията на родителите ми и оттогава нарани безброй други хора. Неописуема тъга носи фактът, че неуспехите на BBC допринасят значително за нейния страх, параноя и изолация, които си спомням от последните години с нея. Но това, което най-много ме натъжава, е, че ако BBC беше разследвала правилно оплакванията и опасенията, изложени за първи път през 1995 г., майка ми щеше да знае, че е била измамена. Тя беше подведена не само от измамник-репортер, но и от шефовете на BBC."

Принц Уилям заяви, че програмата никога повече не трябва да се излъчва. "В ерата на фалшивите новини, общественото радиоразпръскване и свободната преса никога не са били по-важни. Тези пропуски, установени от разследващи журналисти, не само разочароваха майка ми и семейството ми, те подведоха и обществеността. "

Лорд Грейд, който е председател на BBC между 2004 и 2006 г. - каза, че "прикриването"  от страна на медийната компания е било по-лошо от поведението на Башир. "Отне ни 25 години, за да разберем истината."

Опустошителните открития предизвикаха широко осъждане и предизвикаха поредица от извинения на настоящи и бивши ръководители на BBC - включително и от корпорацията пред кралското семейство. BBC върна и всяка награда, която е получила за интервюто, включително бафта.

Братът на Даяна, Ърл Спенсър, каза, че "прави връзка" между интервюто на принцесата за "Панорама" и смъртта й две години по-късно.

„Настоящият генерален директор на BBC Тим Дейви каза, че корпорацията е приела "изцяло" доклада на Дайсън, който беше назначен да проучи обстоятелствата около интервюто.

"Въпреки че в доклада се посочва, че Даяна, принцеса на Уелс, е била запалена по идеята за интервю за BBC, очевидно е, че процесът за осигуряване на интервюто е далеч от това, което публиката очаква", казва Дейви.

"BBC трябваше да положи по-големи усилия, за да стигне до същността на случилото се по онова време и да бъде по-прозрачен относно това, което знае. Въпреки че BBC не може да върне часовника назад след четвърт век, ние можем да се извиним безусловно. "

Интервюто през 1995 г. направи Башир звезда, след като аудитория от почти 23 милиона застана пред телевизорите, за да чуе Даяна да разкрива подробности от живота си и да направи известния коментар, че в брака й има трима души, имайки предвид Камила, херцогиня на Корнуол.

Башир обаче използва фалшиви банкови документи, за да убеди граф Спенсър, че медиите плащат на сътрудници на семейството за информация - в опит да си осигури по-сензационно и разкриващо интервю.

"Извиних се тогава и го правя отново сега, поради факта, че поисках фалшиви банкови извлечения", каза Башир в изявление. "Беше глупаво да направя това, дълбоко съжалявам."

Въпреки това Башир, който напусна BBC миналата седмица, настоя, че Даяна е щяла да се ангажира с интервю независимо от измамата - Дайсън заключва, че принцесата е "запалена по идеята за телевизионно интервю" с"„всеки опитен и уважаван репортер".

BBC има ръкописна бележка от Даяна, в която се посочва, че документите не са играли роля в нейното решение да участва в интервюто. "Повтарям отново, че банковите извлечения не са имали никакво отношение към личния избор на принцеса Даяна да участва в интервюто", категоричен е Башир.

Разследването на Хол през 1996 г. заключи, че Башир "не е мислил", когато е поръчал документите, но в крайна сметка е бил "честен и почтен човек".

Дайсън обаче каза, че разследването е "прикрило" факти за това как Башир е осигурил интервюто и той силно критикува заключението му, че отношенията му с Даяна са "абсолютно ясни и честни".

"Това заключение не беше оправдано, дори на временна основа", казва Дайсън. "Разследването на лорд Хол и Ан Сломан, бивш старши изпълнителен директор на BBC News, беше опорочено и ужасно неефективно. В светлината на сериозните и необясними лъжи на Башир лорд Хол не би могъл разумно да заключи, както направи, че Башир е честен и почтен човек."

В отговор на доклада Хол, който напусна BBC миналото лято, заяви, че "е сгрешил, като се е доверил на Мартин Башир"

Лорд Бирт, генерален директор на BBC по време на интервюто с Даяна, нарече Башир "измамен репортер" и каза, че констатациите от доклада разкриват "шокиращ петно" върху редакционната почтеност и репутация на BBC.

"Сега знаем, че BBC е приютил измамник-репортер в "Панорама", който е измислил сложен, подробен, но изцяло невярен отчет за отношенията си с граф Спенсър и принцеса Даяна", казва Бирт, който се извини на засегнатите от измамата. "Това е шокиращо петно ​​върху трайния ангажимент на BBC за честна журналистика."

Лорд Грейд каза, че разкритията повдигат въпроси за това "колко повече прикрития има в досиетата на журналистиката на BBC, за които нищо не се знае".

Хол беше генерален директор на BBC, когато телевизионният оператор отново нае Башир като редактор през 2016 г.

Башир напусна BBC по здравословни причини миналата седмица, същия ден, когато Дайсън предаде доклада си на корпорацията, след като беше в отпуск по болест в продължение на няколко месеца. 58-годишният мъж е претърпял четворна операция на байпас на сърцето и е бил доста зле с усложнения, свързани с COVID.

BBC излъчи 35-минутно разследване на "Панорама" за интервюто през 1995 г. - озаглавено "Принцеса Даяна, Мартин Башир и BBC" - по BBC One в 19:00 ч. в четвъртък.

Марк Стивънс, медиен адвокат в Хауърд Кенеди, заяви, че публикуването на доклада може да отвори вратата за правни действия от страна на неблагоприятно засегнатите от измамата.

Преди публикацията Ърл Спенсър сподели черно-бяла семейна снимка на себе си и Даяна като деца.

 


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
Спеца преди 1 месец
ББСи са стари мръсници !Какъв коварен номер скроиха на Иван Славков!От тогава и спорт и футбол вървим назад!
20
0
 
5
 
! Отговори
запетайката преди 1 месец
Абе, авторката на материала, български ли не знаете, английски ли... Какъв е този ужасен текст - на гугъл транслейт все едно е правен...
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така и не разбирам какво общо е имала принцесата с военновъздушните сили. Или вече и латинските букви са официални в българския език и кавичките не са необходими?
18
1
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Виж ти, виж ти....тц-тц-тц. В какъв свят живеем. Все си мислех, че принцеса Даяна загина, защото шофьора и Анри Пол е карал пиян и с висока скорост Мерцедеса, та се заби в една колона и уби себе си, Даяна и любовника и арабин Доди ал Файед. А то какво излезе? Че всъщност журналиста Башир от BBC я е убил, като и е направил интервю 2 години по-рано :))) Е, време ми е и аз да повярвам в рептили, илюминати и че децата на елита ходят със специални маски, дето ги предпазват от кемтрейлс :)))
17
7
 
7
 
! Отговори
Handel преди 1 месец
На стринка с лабилна психика и водораслите и пречат. Да не беше се въргаляла с престъпници които се смятат за неприкосновени богове нищо нямаше да и се случи.
16
2
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Аре сега, този дето е мин-вал пост #3 да си каже доводите....
15
1
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Принцеса Даяна станала жертва на "култура на експлоатация и неетични практики, които в крайна сметка са отнели живота й".- Бре! - А какво да кажат милиардите бедни работници, от чиято експлоатация и неетични практики над тях тънат в разкош царските *** по света?
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 12Според синът и интервюто е лъжливо манипулирано, та ти защо реши с твоят интелект голям, че книгата казва пълната истина
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
еее цял свят знае че тия от ббс са си лъжци само българите ли не са го разбрали
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименОт написаното от теб ясно личи ,че не си интелигентен и културен човек и че не знаеш нищо за живота на лейди Даяна. Съветвам те ,купи си една книга за нея и чети вместо да висиш и да си губиш времето в сайтове.Четете и мислете.
11
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От интервюто не личи Даянчето да е притеснена че грозния и мъж ходи с Камила . Съвсем между другото го казва , без да влага някакви чувства в думите си.А какво ли му е било на Чарлз ? Прислуга ... градинари ... конярчето ... гвардеец ... египтиянчето Доди ... и толкова влюбена в единия е решава да задържи детето, което днес им "разказва игрите" на Кралското семейство .Палавата Даяна ...
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ах , че тя им е майка , какво се очаква да кажат, да я защитават , нормално е.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И все пак не ми е ясно като е знаела за Камито още преди сватбата защо се жени за тоя грозник ама много грозен горкия. По любов явно.Набутват се за принцеси без да си дадат явно много сметка и после мамо ко стана.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ИСТИНАТА е, че Даяна беше АГРЕСИВНО ИЗТЛАСКАНА ОТ СЕМЕЙСТВОТО ОТ КАМИЛА И ЧАЛЗ ВЗЕТИ ЗАЕДНО!!! Но сега заблуждават обществото - СЕГА, А НЕ ТОГАВА!
7
3
 
3
 
! Отговори
Вервам вииии... преди 1 месец
Аха.... Даяна я убили защото дала интервю за измамник журналист от ББС и казала че мъжът и спи с Камилата .....Да бе . Направо повервах .
6
3
 
7
 
! Отговори
Обективно преди 1 месец
И КАКВО ЗНАЧЕНИЕ ИМАТ ТЕЗИ ФАЛШИВИ БАНКОВИ ИЗВЛЕЧЕНИЯ КЪМ ИСТИНАТА, А ИМЕННО, ЧЕ В БРАКА ИМ ИМА 3 ДУШИ!!! ЗНАЧИ ИСКАТ ДАЯНА ДА НЕ БЕ КАЗАЛА ИСТИНАТА!!! ЗАЩОТО СЕГА ИДВА КРАЛИЦА КАМИЛА....А ХА ХА ХА ! ЧИСТЕНЕ НА ИМИДЖ НА КАМИЛА. НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ ЛЪЖА!!!
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Акцентът пада върху фалшивите новини, които явно са практика в ВВС.
4
0
 
6
 
! Отговори
МИ6 преди 1 месец
всичко точно по план! 90-те бяхме по-велики и от Мосад!!
3
4
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
"... че медиите плащат на сътрудници на семейството за информаци" - не медиите, а специалните служби.Но де демократичен журналист да може да преведе свястно една статия?!
2
3
 
24
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
" Щуротии на кутии"!!!!...Даяна беше ликвидирана НЕ заради некакво си интервю,а за това,че си позволи връзка с египтянина!!!...Рижавия й грях и до сега е стряскащо царското семейство последствие...За това го изтласкаха "бавно и полека" от Кошера.."Короната" не прощава такива своеволия..