Радев: Евроинтеграцията изисква устойчиви резултати

Служебното правителство е готово да води активен диалог с РСМ
142
Радев: Евроинтеграцията изисква устойчиви резултати
Снимка: Прессекретариат на президента

Европейската интеграция изисква устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения на Балканите. Това заяви държавният глава Румен Радев, който проведе днес среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър-председателя на Португалия Антониу Коща, страната-ротационен председател на Съвета на ЕС,съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Срещата се проведе по инициатива на председателя на Европейската комисия и португалския премиер преди извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел.
 
Възможностите за постигането на напредък в приемането на преговорна рамка и започване на преговори за членство в Европейския съюз от страна на Република Северна Македония беше акцентът на срещата.
 
Румен Радев припомни, че процесът на разширяване на ЕС е външнополитически приоритет от над 10 години за страната ни и именно България е най-заинтересована от бързия прогрес на най-близката ни държава на Балканите. Постигането на напредък в процеса на европейска интеграция обаче следва да се основава на зачитането на човешките права и пълното изпълнение на Копенхагенските критерии за членство в съюза.
 
Нуждаем се както от позитивни примери в двустранните отношения между България и Република Северна Македония, така и от пряк и открит двустранен диалог за разрешаване на проблемите, подчерта президентът. Румен Радев оцени като добър знак предстоящото съвместно отбелязване на делото на светите братя Кирил и Методий от делегациите на България и Република Северна Македония в Рим и призова и за политическа воля от страна на югозападната ни съседка за постигане на конкретни резултати по проблемните въпроси.
 
Служебното правителство на България е готово да води активен диалог с Република Северна Македония в тази насока, както и за обсъждане на възможностите за ускоряване на процеса на европейска интеграция, заяви Румен Радев. Държавният глава посочи също така, че всяко възможно решение за започване на преговори за членство в ЕС от Република Северна Македония ще бъде внимателно анализирано и съпоставено с Декларацията на българския парламент и Рамковата позиция на страната ни по разширяването на Европейския съюз и Процеса на стабилизиране и асоцииране от октомври 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: македонияРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-после Урсула да разговаря с един интелигентен мъж.Защото досега един друг само ни излагаше.
83
4
 
7
 
! Отговори
12345 преди 2 години
Устойчиви резултати? И, това го казва този, който работеше, и работи, за разделение на нацията, за съсипване на държавността, този който застана на чело на преврат срещу законната власт, който от злоба и алчност слугува на агентите на Путин, който за още един мандат/се сговори с олигарсите ограбили България, който в защита на путинските агенти вдигна юмрук срещу България, този който нахъсваше платените протестъри да разнасят ковчези, да веят траурни знамена, да опъват бесилки, да тормозят и бият
82
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Георги Димитров, Тодор Живков, Жан Виденов, Корнелия Нинова- БСП политици президент Радев
81
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Георги ДимитровБСП политици до сега нищо добро за България.Сърбите си направиха втора държава и я държът на 200%
80
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като за започнеш от Георги Димитров че до днес БСП води скапана Политика
79
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отивай си Радев. Ку""вите на Карбовски вече проговориха , как си трепал Деса прид тях!
78
3
 
10
 
! Отговори
ОТИВАЙ СИ смРАДЕВ... преди 2 години
ВРЕМЕТО НА ТЕБ И ТВОИТЕ КОМЕНИСТИЧЕСКИ ЧЕНГЕТА , ОТДАВНА Е МИНАЛО ...НЕ СЕ ЛИ УСЕЩАШ..??!
77
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румен Радев направи гаф още с първите си стъпки в ЕС. Не познава протокола. Върви като телее в калчища. Когато спря пред микрофоните въздъхна тежко сякаш е копал на каменната карера. Който е видял видеото в оригинал, а не изрязаното видео от мисиркитее по новините - разбира какво написах.
76
3
 
9
 
! Отговори
СМЕХ преди 2 години
НА ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП , НЕ СТИГА ЧЕ НЯМА МАНДАТ ДА ВОДИ ТАМ РАЗГОВОРИ , АМИ И УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЕН МУ Е НАБИВАЛА КАНЧЕТО НА ВОЕННАТА ТИКВА , И РАДЕВ Е ГЛАСУВАЛ ЗА ЗАТВАРЯНЕ НА ВЪЗДУШНОТО ПРОСТАНСТВО НАД ЕС , ЗА БЕЛОРУС ..ХА,ХА,ХААААА....
75
1
 
5
 
! Отговори
22 преди 2 години
Преговори - да, но не за сметка на отстъпване от националните интереси и история.Кото пример това вчера да поздравяват РСМ, че е дала азбуката на България! 24 май е празник на Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура. Това си е само българси национален празник, не е както Коледа - празник на цялото православие по света. Аз не видях никъде реакция на Правителстеото ни по повод тази поредна гавра с историята ни.
74
4
 
20
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Разбира се, че е готово служебното правителство да си чурулика с РСМ! - за съсипване на страната и всичко в нея и около нея "ВИНАГИ ГОТОВ"!
73
4
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
ЕС политическата класа са зависими и обслужват путин,врагове са на Свободният Свят,Бог да пази САЩ и Кралицата!!!Изход!!!
72
2
 
6
 
! Отговори
ББ преди 2 години
вие си се интегрирайте,грижете се за дърветата от които правите пари,за въздуха,а финансирате италиански мафиоти с бизнес превоз на *** и химикали,финансирайте олигарси замърсяващи природата,ограбваща животите ни,манипулирайте гладните с...голфове,а децата им нещастни роби в лъскавите ви хотели и яхти...и страхливците продаващи живота на децата си...Анатема...та руменчо..."интегрирал" си се!!!
71
2
 
9
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Румене отиваш си!а макетат хем на александър,говорещият гръцки,възпитаник на Аристотел,ама па путин казал...елате ни,Историята не можете подмените...Народа ни няма да се съгласи с нови Берлински...Румене...Радев и бойко,станишев,доган...политическата ни класа са ...ени.ари...Бог да пази България!!!
70
5
 
23
 
! Отговори
мими преди 2 години
този,само срами българия!но медиите защо мълчите?
69
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Льотчик Радев, с тая маска приличаш на Истинска Мутра! Мутри вън!
68
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който има мозък, няма нужда от маска!
67
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виште ги тия сатанисти, с памперси на физиомутрите!
66
3
 
14
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Само че между сриването на държавата от ченгетата и Смрадев и новото поколение Дани Митов и стабилност, еврозона, модернизация и задълбочаване на връзките с US, изборът е еднозначно ясен. Грешката на ченгетата е не разбраха, че времето им мина.
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Маските са знак за подчинение!