"Най-щастливата нация" пред недостиг на работна ръка

Финландия неведнъж е посочвана за "най-щастливата нация на планетата"
22 юни 2021 14:26, Ния Христова
26
"Най-щастливата нация" пред недостиг на работна ръка
Снимка: БГНЕС
Финландия, която неведнъж е наричана "най-щастливата нация на планетата" и разполагаща с отлични показатели за живеене, би трябвало да бъде залята от хора, които искат да се преселят там. Релаността обаче е такава, че страната е изправена пред сериозна липса на работна ръка, коментира АФП.
 
"Вече е широко признато, че се нуждаем от сериозна бройка хора, които да дойдат в страната", коментира пред агенцията Саку Тихверайнен от агенция за подбор на персонал.
 
Работници са нужни, "за да помогнат за покриване на разходите по застаряващото поколение", обяснява той.
 
Докато много западни държави се борят със слабия прираст на населението, малко усещат тази тенденция толкова много, колкото Финландия.
 
Над 39 на сто от хората в работна възраст са над 65-годишни. Така страната заема едва второ място (след Япония) по застаряващо население, сочат данни на ООН, която прогнозира, че до 2030 г. процентът вече ще е 47,5.
 
Правителството изчислява, че нацията с 5,5-милиона души население трябва практически да удвои миграционните нива до 20 000 – 30 000 души годишно, за да запази публичните услуги и да не допусне пенсионен дефицит.
 
Финландия на хартия изглежда наистина атрактивна дестинация с високи показатели в глобален мащаб на качество на живот, свобода и полова равнопоставеност, ниски нива на корупция, престъпност и замърсяване.
 
Но антиимигрантски настроения и неохота за наемане на външни хора също са разпространени сред най-хомогенното общество в Западна Европа, където опозиционната крайнодясна партия "Финландците" редовно получава значителна подкрепа на избори, отбелязва АФП.

26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да си запрятат ръкавите и да си оправят държавата. Като дойдат хора отвън да не би да очакват да цъфнат?
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Твзи за най-големите лоцемери, а не най-щастливата нация! Да не говорим, че чпвек трябва да е луд да ориде да живее на този технкя климат. Там при белите мечки отиват малко балъци!
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредните глупости! Сигурно имат поне 20 процента хора, които не работят и карат на социал. Да ги вкарат в пазара на труда! Нивата на безработица в ЕС са над 30 процента. Реалните, не измислените в които след като тис пррта обезщетенията и си извън статистиката!
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещата се решават по друг начин. Всяка година трябва да намаляват размера на пенсиите и социалните плащания и да вдигат данъци и осигуровки според броя на децата и добре да обясняват, че това се прави, защото не раждат деца. Сложи му на човека без деца, данък от 80% върху дохода и да видим дали ще продължи така.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще се усетят либерастичните от репки, за да спрат да раздават пари на всеки из род който не му се работи.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поздравявам идеолозите на съвременния обществен слой които с техните теории успяха да счупят Западния Свят. С добри намерения за повече хуманизъм стигнахме дотам, че в Европа не се раждат достатъчно деца и сега изборът е между това да няма кой да плаща пенсионни осигуровки и респективно да няма пенсии и това да импортираме няколко милиона африканци, азиатци и южно американци за да има кой да плаща пенсионни осигуровки.
20
5
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Е като са толкова щастлив що намаляват Или %щастие се дължи на голямата бройка изкуфели старци
19
1
 
9
 
! Отговори
Разбрахме,... преди 1 месец
...че финландците са били щастливи преди години да не раждат и отглеждат много деца, а сега ще останат все така щастливи, ако успеят да си внесат достатъчно тара мбуки, които ще бачкат за жълти стотинки, за да запълнят липсата на неродените им наследници!Колко готино е да знаеш как да си щастлив, а?
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вместо да накараме жените да раждат, ние ще внасяме орди варвари - брюкселската простотия ни закопава. Един ден ще се събудим не в Европа, а в афрокоптор, но нищо важното е да сме модерни, да си живеем в безгрижна хипи розова утопия.
17
1
 
7
 
! Отговори
Munchen_DE преди 1 месец
Иска се почти навсякъде знаене поне на говоримо ниво фински език, а той определено е труден и не прилича нито на германските езици (немски, холандски, шведски, норвежки), нито на романските (италиански, френски, испански, португалски), нито на английския, макар че повечето го знаят.Данъците са високи, покриването на условията за хубава квартира също е трудна задача!И да, прави са техните националисти да си пазят страната, но всичко изброено дотук затруднява чужденеца, било то от ЕС.
16
5
 
11
 
! Отговори
Най-щастливата преди 1 месец
нация-с най-много самоубийства на глава от населението!! Какво щастие.
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-щастливи са заради водка "Финландия"
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Финландците трябва да избират - или бедност и еднонационална Финландия, или богатство и мултинационална държава от всички раси, религии и етноси...........................Американците избраха да са богати с робски африкански труд............................Други държави избират по-беден живот в собствена държава. ....................За България е по-добре по-бедна, но еднонационална държава.
13
0
 
16
 
! Отговори
Д-р Исня преди 1 месец
Немците си внесоха инженери и техници от изтока и сега са по-щастливи от финландците. Децата и моммите им се радват на особен интерес от камилските джентълмени.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
У текъста явно се намекува, че финландците не са особено влюбени в политкоректната имиграция и требе немедленно да започнат да се срамуват от тая работа. Ама не сте отчели, че Финландия се намира доста на север и любимата миграция там и е здраво студено.
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кажете някоя читава фирма за пакетаж на плодове...
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 9 Партия ""финланци" са фашисти. Прочети в статията.
9
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ефекта на либерастията - феминизъм, гейове, екоталибани, вегани, издигане в култ на мързела и простотията, в резултат имаме демографска катастрофа, разруха, мизерия и тотален морален упадък. Модерния комунизъм, ще се самоунищожи също от като сесесерския прототип.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Довечера ще отпаднат от еврото ако Хървация или Шотландия бие.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като имат недостиг на работна ръка, да ни приемат в Шенген.