Ромският Джордж Флойд: Полицаи задушиха чех заради престъпление, което не е извършил

Полицията се опитва да оправдае действията си
24 юни 2021 16:23, Нели Христова
120
Ромският Джордж Флойд: Полицаи задушиха чех заради престъпление, което не е извършил
Снимка: Twitter

Видеозаписи на полицай, свалил на земята мъж от ромски произход и натиснал врата му с коляното си в Чехия, предизвикаха бурни реакции в социалните мрежи. Задържаният умира в линейката, а постъпката на служителя на реда беше сравнена със случилото се с Джордж Флойд в Минеаполис, съобщават световните медии, цигирани от Dir.bg

Видеото е заснето на 19 юни. То показва как трима полицаи в Теплице - град в северната част на Чешката република, задържат мъж, като го повалят на земята. Докато единият държи краката му, другият притиска врата с коляното си за над 5 минути, а третият се опитва да постави белезници. Във видеото се чуват гласове на няколко странични наблюдатели.

"Задушават го", чува се женски глас.

"Това е тяхната работа", казва друг в защита на полицейската намеса.

"Стойте долу, не ставайте", съветва трети.

Йозеф Микер, активист и лидер на чешката ромска общност, говори пред "Гардиън", след като се върна от мястото на инцидента, където имаше шествие в памет на загиналия.

"Хората ми казаха, че се казва Станислав Томаш и е на 46 години. Той живееше на улицата, но работеше в близкия супермаркет като охрана. Когато видял, че друг мъж блъска превозно средство, Станислав се опитал да се намеси. Полицията помислила, че той е виновният, и го свалила на земята", каза Микер.


"Направихме мемориал, за да може хората да знаят какво се е случило. Това не трябва да остане незабелязано. Много хора са на работа и нямат представа. Ще идваме тук всеки ден, докато разберем истината", добави той.

Кадрите от инцидента накараха много чехи да сравняват смъртта на рома с тази на Джордж Флойд в САЩ.

"Полицейска жестокост, завършваща със смъртта на ромски младеж в Теплице, Чехия. Нека Джордж Флойд от ромите да почива в мир", пише потребител в социалните мрежи.

Флойд беше убит в Минеаполис през май 2020 г., след като полицай Дерек Шовин сложи коляно върху врата в продължение на няколко минути по време на ареста му, въпреки протестите на Флойд, че не може да диша. Кадрите на смъртта му предизвикаха глобални протести срещу расовото неравенство.

Дискриминацията срещу ромите в Европа е документирана от агенциите за правата на човека, но Европейската комисия срещу расизма и нетърпимостта (Ecri) разкритикува властите в Чешката република, че не са събрали изчерпателни данни за неравенството в собствената си страна.

След инцидента говорителят на регионалната полиция Даниел Витек съобщи, че са получили сигнал в събота малко преди 15:00 ч. за двама мъже, които се бият и повреждат коли на улица в Теплице.

"Когато пристигнахме, открихме ранен мъж без риза. Той беше агресивен; одра ни и ни ухапа. Полицията трябваше да използва принудителни мерки, преди да се обади на линейката, където той почина въпреки усилията за реаниматорите. Един от тях каза, че причината за смъртта е най-вероятно поради интоксикация", поясняват от чешката полиция.

Гуендолин Алберт, член на чешкия правителствен съвет по въпросите за ромското малцинство, заяви пред "Гардиън", че ромската общност е възмутена. Тя вижда ясни сравнения със случая на Флойд, като казва: "Официалната полицейска позиция за събитието подчертава употребата на наркотици на мъж, който по-късно почива. Без странични наблюдатели, заснели инцидента, обществеността няма да знае какво всъщност се е случило. "

В понеделник полицията актуализира изявлението си, като заяви, че аутопсията елиминира всякаква връзка на смъртта с полицейската намеса.

Полицията също публикува в Туитър видеоклип, на който се виждат две фигури без риза, които тичат по улицата, крещят и блъскат кола. Видеото е озаглавено "No" Czech Floyd" и получи смесени отговори.

Някои защитиха полицията, но други разкритикуваха намесата. "Звучи като че чешката полиция се опитва да оправдае използването на сила и техники, които за съжаление са довели до ненужна смърт. И от двата видеоклипа е очевидно, че това, от което се нуждае този човек, е помощ", пише потребител.
Въпреки това, мрежата Ergo, която провежда кампании за правата на ромите, заяви:

"Ние сме срещу полицейската жестокост и молим властите да не прикриват истинската причина за смъртта, и да има правилно разследване."

Черна панделка с фразата "Romani Lives Matter" ("Na romských životech záleží") се появи при цветята и свещите, оставени на мястото на индиндента. Тази събота в 14 часа в Теплице ще се проведе протест, според уебсайта на ромски адвокат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 35..."Ей , спрете да манипулирате новините. Джордж Флойд си беше ПРЕСТЪПНИК, и е резиствал арестуване."........Джордж Флойд наистина беше престъпник но не резистваше арест, следователно беше убит неправомерно при това от служебно лице което носи отговорност както даже и за престъпниците. Всички го видяхме и следователно полицая си получи заслужено присъдата! Политизираха убийството му неомарксистките палячовци и протестите тръгнаха по светаб в това число и в България, от слабоумие!!!
35
0
 
4
 
! Отговори
Пак ще пробвам, преди 2 години
макар че ме изтриха. За да няма съмнения за достоверността на новината, вижте кой е нейният източник - над снимките пише. Не знаех, че съществува такава новинарска агенция. Кликнете върху последния линк и ще добиете представа за случая.
34
0
 
7
 
! Отговори
Демон преди 2 години
Поредното розово активно мероприятие...
33
1
 
18
 
! Отговори
Между другото, преди 2 години
поваленият от полицаите е същият, който се търкаля по земята и крещи, а после се опитва да разбие паркираната кола с юмруци. Очевидно е, защото на клипа той е с дънки, а другият е с къси панталони. Та за тази "жертва на полицейско насилие" правят мемориал. Пак между другото, моля се справедливостта да възтържествува за полицай Дерек Шовин. И сега също - за чешките полицаи, които са се опитали да озаптят това надрусано животно. И не са причинили смъртта му, то самото си я е причивило.
32
0
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
А кога за романтичния джооордж флооойд.!.
31
0
 
16
 
! Отговори
Гледах видеото, преди 2 години
за което един от коментиращите даде линк в Туитър. Постът му, разбира се, вече е изтрит. Та там е 30 сек. клип, на който се виждат двама полуголи и боси мъже. Приличат на хора, които са се били преди това - единият се търкаля на тротоара, а другият обикаля и подскача около него. После търкалящият се става и хуква на зиг-заг към паркирана кола и започва да я разбива с юмруци, а вторият се крие зад друга кола. Това ли е опитът за "намеса"? И двамата очевидно бяха абсолютно неадекватни и дрогирани.
30
1
 
18
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Само ромския Пинк Флойд ли бе?Още по велик е тоя ром...направо прибавете още и Нелсон Мандела и Мартин Лутър Кинг..!Хахаха!Долна работа ей!Загубеняци!
29
3
 
5
 
! Отговори
US Immigrant преди 2 години
Попитайте канадските имиграционно-депортационни власти ЗАЩО изгониха вси чехи от държавата си за броени дни, а онези, които не искаха доброволно да напуснат, ядоха пердах, бяха арестувани и изритани зорноволно по бързата процедура.
28
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей , спрете да манипулирате новините. Джордж Флойд си беше ПРЕСТЪПНИК, и е резиствал арестуване. Защо продължавате да повтаряте една и съща ЛЪЖА????????????????????
27
0
 
24
 
! Отговори
Оляхте се преди 2 години
Кой магазин ще наеме ром клошар за охрана?
26
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ромският Джордж Флойд"---------------------------------Джордж Флойд е престъпник и рецидивист, който надявам се гние в Ада. Стига сте повтаряли като папагали опорките на задокеанските си благодетели, ами се усещайте какви фигури величаете. Егати "медията"...
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И пак стигаме до въпроса "А кой пази от пазачите? ".
24
3
 
31
 
! Отговори
Може ли истината? преди 2 години
"Трима полицаи в Теплице задържат мъж, като го повалят на земята. Докато единият държи краката му, другият притиска врата с коляното си за над 5 минути, а третият се опитва да постави белезници." - Добре ли прочетох? Пише, че един полицай му държи краката, друг го притиска с коляно, а трети 5 мин.!!! СЕ ОПИТВА да му постави белезници! Може ли нормален човек да се съпротивлява като диво животно, освен ако не е надрусан до козирката? И как хем работи като ОХРАНА НА МАГАЗИН, хем живее на улицата?
23
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А по време на великия Тошко Живков - Правешки колко българи загубиха животите си от тогавашните милиционерски похвати???Колко българи, турци, ерменци и роми бяха пребивани до смърт в районите управления буквално за нищо?!?!Да не отварям тема за Ловеч и Скравена!
22
2
 
30
 
! Отговори
Ами добре преди 2 години
След озаконяването на пeдерастията и пeдофилията, озаконяваме и престъпността, добре. Дайте да галим крадците с перца и да им оставяме входните врати отворени, за по-лесен достъп? Устройва ли ви?
21
2
 
23
 
! Отговори
аз-ът преди 2 години
за мен - полицията е за награда.
20
2
 
7
 
! Отговори
ГРОБ за ГЕРБ преди 2 години
До СВЕСТЕН ЧОВЕКОт на кака Бойка на нощното шкафче чекнеджето можеш всеки ден да вадиш...*** в евраци ако те устройва..и стига да не те хване
19
1
 
2
 
! Отговори
СВЕСТЕН ЧОВЕК преди 2 години
От какво нещо в България мога да вадя по 27 000 лв. на месец ?
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам, че някой е снимал. Ако е жив и в съзнание, преди да го качат в линейката, значи причината за смъртта е друга. Но ако не е, полицаите ще го отнесат. Лошото е, че веднага всеки скача за това, че е от малцинство, а никой не се замисля, че комплексите и лошата подготовка на полицаите убиват не само хора от малцинствата. Проблемът трябва да не е "насилие над член на малцинство", а "полицай убива невинен заподозрян" (независимо от цвета на кожата му, защото утре може да сте вие).
17
2
 
17
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Паралелът е налице, всичко е налице и всичко е ясно. Борбата е европейската раса да бъде унищожена и борбата разполага с много средства и прийоми. Остава сега да се окаже, че и ромо е имал нива на дрога в кръвта, несъвместима с живота и направо да осъдят полицаите за предумишлено убийство!