Български дронове ще разнасят стоки и товари в Европа

Могат да изминават до 2500 км и да носят 350 кг товар
30 юни 2021 14:33, Анисия Иванова
31
Български дронове ще разнасят стоки и товари в Европа
Снимка: БГНЕС

Водещият немски спедитор Hellmann ще започне да използва безпилотни самолети, експлоатирани от българската Dronamics от следващата година, за да ускори доставките на жизненоважни стоки в Европа и да подобри разтегнатите вериги за доставки, предаде „Ройтерс“.

Глобалните смущения, дължащи се на коронавируса, намалена въздушна активност и големи задръствания в пристанищата, дължащи се отчасти на резервирани контейнерни кораби, са нарушили логистичните мрежи през последната година, като компаниите търсят начини за облекчаване на натиска. Hellmann Worldwide Logistics заяви, че използването на безпилотни дронове, разработени от Dronamics, е „нещо, което наистина ще промени правилата на играта“.

"В момента наблюдаваме как много морски товари се превръщат във въздушен товарен превоз по целия свят, което подчертава необходимостта от спешни транспортни възможности", заяви Ян КлайнЛастхуес, COO по въздушния транспорт в Hellmann Worldwide Logistics, пред „Ройтерс“.

"Това не означава, че утре ще превозваме 80% от товарите си с дронове, но за превози в континентална Европа това е важно допълнение."

КлайнЛастхуес заяви, че дроновете са се представители добре за транспортиране на спешни товари, включително резервни части за машини, ваксини, плазма и други фармацевтични продукти. Безпилотните самолети, които ще започнат търговски полети през 2022 г., могат да носят 350 кг товар и да изминават до 2500 км.  Дроновете, които се нуждаят от 400 метра пространство на летището за излитане и кацане, ще летят само между авиотерминали.

Свилен Рангелов, главен изпълнителен директор на Dronamics, каза, че до момента компанията се е регистрирала на 39 летища в 13 европейски държави. Той допълни, че планът е да бъдат разположени 60 безпилотни самолета през 2022 г. за редица клиенти, включително Hellmann.

„Нашите самолети използват стандартен двигател, който вече е сертифициран и регулаторите са много добре запознати, така че ние се опитваме да премахнем възможно най-голяма част от риска," каза той.

"Работим по няколко решения, включително криптиране, за да сме сигурни, че не сме уязвими към атаки като GPS подправяне или хакване", добави той.

Dronamics се цели в недостатъчно обслужвани места и предлага доставки на пратки чрез дрон, което показва, че и България може да създаде такава ниша, каквато съществува в други държави, каза Рангелов пред BloombergTV Bulgaria през 2019 г.

"Идеята за Dronamics възникна, когато видяхме клипчето за дроновете на Amazon, които правят доставки. Има рискове по сигурността, къде ще кацнат пратките, както и по отношение на климата. Избрахме какво да бъде решението за някой, който няма собствен двор или живее в по-малко населено място.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
1
 
! Отговори
Селяндур с джип преди 2 години
Тоя шалвар и той...Абе, всеки с малко познания по програмиране, мехатроника и авиация може да си направи безпилотник. Като сте направили едно хвърчило дето руснаците му видяха сметката с РЕБ и вече чудо голямо станало.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия изобщо имат ли квалифицират персонал за тази работа?
15
4
 
5
 
! Отговори
Чукундур преди 2 години
А бре ефендим от къде толкоз акъл от вас българите да направите дронове ? Най много тук да ги сглобявате заради евтината работна ръка,и малкото акъл в чутурите ви защото няма да знаете точната стойност на това което ша правите.Нали сами виждате ,че и *** за зеле не става от вас !
14
3
 
3
 
! Отговори
До 22 преди 2 години
Айде успокой се де, какво репликираш всеки скептичен коментар... Да не си служител на фирамта ?
13
3
 
3
 
! Отговори
Селяндур с джип преди 2 години
Ми дайте едно видео да ги видим как летят тия дронове. С ел мотор ли са, с реактивен двигател ли, как обменят информация за полета с Въздушен Контрол и т.н.?
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
искам само да разгледате "офиса" където е регистрирана тази фирма - ул. Искър и прилича на някоя работилница където събират стари ПС-та. Тези ли ще зареждате Европа с дронове? хахахаха.Тези няма как да са БГ компания, гледам офиси в Австралия и подобни. Като цяло и всичко това ми изглежда на някакъв scam.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като провериш тези новини след няколко месеца и се оказва, че изобщо нищо не е станало и е нямало и да става... Не разбирам за какво ги пишат ? За да манипулират акции и инвеститори ли...
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости, вие вярвате ли си ? Български дронове, космически кораби, лазерни мечове :D :D :D :D
9
3
 
6
 
! Отговори
Me преди 2 години
До ПрограмистРегистрирана е във Великобритания от двама българи, Свилен и Константин Рангелови. Като и двамата живеят в България. Така че, може да се каже все пак че е с чисто български произход
8
2
 
7
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Зелките с фесовете добре, че откраднаха технологии от америка (визирам създателя на турския дрон учил в масачзетския университет и работил при военните на америка), че да направят дрон инак и хартиен самолет не могат да направят!!!
7
2
 
8
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
А торбите с кеша на баце към арабите ще могат ли да носят или ще им е тешко
6
0
 
5
 
! Отговори
Ех преди 2 години
Ама това правителство за два месеца и дронове успя да направи, браво !
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добра идея на Dronamics , стига да не се появи Drongepics.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като стана въпрос за дронове, отдел КАТеричоци намериха ли си ултра хипер модерния дрон? Че нали се бяха сбрали отбор умници да се учат и дрона като видя за какво става въпрос, избяга и не се върна. Майка плачи, гранфон свири.
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво! Покажете им на невярващите!
2
4
 
11
 
! Отговори
аз преди 2 години
Браво! Радвам се когато прочета че в тая държава има хора които се опитват да направят нещо. Късмет в начинанието.
1
15
 
8
 
! Отговори
Ggg преди 2 години
Български. Дрон. Смяххх