СЗО с апокалиптични прогнози за туризма, пътниците като през 1980 г.

Загубите може да са огромни
30 юни 2021 12:18, Нели Христова
27
СЗО с апокалиптични прогнози за туризма, пътниците като през 1980 г.
Снимка: БГНЕС

Сривът на туризма заради пандемията от Covid-19 може да струва над 4 трилиона долара на световната икономика за 2020 и 2021 година, сочи доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие (УНКТАД), предаде БТА.

В световен план ударът, нанесен от Covid-19 върху международния туризъм, е довел до загуба от над 4 трилиона долара за световния БВП, само за 2020 и 2021 година, се казва в документа.

Международният туризъм и секторите, зависещи от него, са понесли загуба, изчислявана на 2,4 трилиона долара през 2020 година в резултат на прякото и непряко отражение на силния силното намаляване на международните туристи.

Възможно е и тази година да бъде регистрирана подобна загуба, предупреждава докладът, в който се уточнява, че възстановяването на туризма ще зависи в голяма степен от масовото разпространение на ваксините срещу Covid-19 в световен мащаб.

"Светът се нуждае от глобално усилие в подкрепа на ваксинациите, които ще позволят да се предпазят работещите, да се смекчат социалните последици и да се вземат стратегически решения за туризма предвид потенциалните структурни промени, посочи Изабел Дюран, и.д. генерален секретар на УНКТАД.

Ваксинациите не напредват с еднакъв темп в различните страни - някъде те са под 1 процент от населението, а на други места - над 60 процента, отбелязва докладът. В него се изтъква, че загубите за туризма са по-големи в развиващите се страни.

За 2021 година са съставени три повече или по-малко песимистични сценария, като в най-оптимистичния се прогнозира спад на туристическите пътувания средно само с ... 63 на сто.

Международната организация по туризъм (МОТ) посочва, че според експерти от сектора не се очаква възстановяване на обичайния туристически поток преди 2023 година и дори по-късно. Основните пречки са ограниченията за пътуванията, бавното овладяване на вируса, слабото доверие на пътниците и неблагоприятна икономическа среда.

Броят на международните туристически пътувания е намалял със 74 процента през 2020 година спрямо 2019-а и началото на 2021-а е било още по-мрачно за повечето дестинации със среден световен спад от 88 процента спрямо периода преди пандемията.

Най-засегнатите региони са Североизточна Азия, Югоизточна Азия, Океания, Северна Африка и Южна Азия. Най-малко засегнати са Северна Америка, Западна Европа и Карибите.

"Днес международният туризъм е като преди 30 години. Все едно сме през 1980-те години като пътникопоток, отбелязва Зорица Урошевиц от МОТ.

В доклада се предупреждава, че заетостта е застрашена, тъй като неквалифицираните работници, останали без работа заради намалението на туристите, вероятно няма да си намерят работа другаде.

Според МОТ застрашените преки работни места, свързани с туризма, са между 100 и 120 милиона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
Дедо ви преди 2 години
А преди Ковито къде бяха тия трилиони, милиарди и някакви си милиончета, че не ги видях докато работих.
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи трябва да се прекратят всякакви помощи за туроператори и овреме да си търсят друго поприще. За кво да наливаме в каца без дъно?
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нима е лошо?
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А още дори не са влезли в обръщение новонапечатаните трилиони долари и евро. Когато се пуснат и те в обръщение към края на годината, инфлацията ще започне да галопира и ще стане интересно. Както началото на 1989г. никой не подозираше какво чудо предстои следващите години, така е и сега.
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Експериментите с фиатни пари в историята винаги са завършвали с фалит. Сега ще стане същото. Тая система от 1971 г. е изчерпана и в момента се подменя с нова. Вирусът служи за тая цел.
17
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като цяло това е за добро
16
2
 
3
 
! Отговори
до 14 преди 2 години
Много сте ми смешни с тези мафиоти и джипове... Колко струва една кола на оперативен лизинг сигурно нямаш идея. Нямаш идея, че тези коли не са лични, ами на фирмата. Wow, невероятно богата фирма- има 2000лв. на месец за вноска на премиум автомобил, при условие, че на един добре платен служител това е 1/6 от разходите му за труд на месец.
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вирусът е много добре изпипано икономическо оръжие, разработено от подготвени хора, които знаят какво правят. Следите водят до банката на всички банки в Швейцария, която е собственост на най-богатите евреи, които контрлират света (или поне неговата "западна" част). Вирусът ще си постигне целите и промените в световен мащаб вече са необратими. И да - виновни няма да има!
14
12
 
1
 
! Отговори
до 15 преди 2 години
Айде сега се замисли колко месеца Китай и Русия криеха за вируса. В Русия 200 000 души се подписаха да им се каже истината какви са тия десетки хиляди смъртни случаи от пневмония преди изобщо да се заговори за КОВИД. После нeщacтните китайци, когато положението беше тотално извън контрол, се разприказваха и изкараха истината, докато Кремъл още мълчеше.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно СЗО ли ще се кахъри? Ако не бяха прикривали истината, че такъв вирус има и е опасен от самото начало, нямаше да се стигне до ситуацията, в която сме. Когато за първи път се чу за вируса и СЗО бяха запитани, те го омаловажиха. Когато ги питаха трябва ли да се ограничат пътуванията, т отговориха, че не е нужно и Тедросчето дори през смях каза "Travel more!" Сега изведнъж са загрижени. Да горите в ада дано!
12
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мед ми капе на сърцето, да фалирват всички толупи по морето. За съжаление до сега не съм видял един от тези мафиоти да си е продал джипа или нещо подобно. Просто реват и искат помощи като при соца. Не мога да разбера цветари, пчелари, всички са заегнати от ковида но за тях помощи няма. Има само за тези които крият най-много ддс и крадат като за световно.
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаме ли нужда от СЗО. Защо ли си мисля, че отговорът е НЕ!
10
2
 
10
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Алчното и корумпирано СЗО реши да краде пари и като оправи туризма ли?
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите съвременници изтеглихме късата клечка! Който пътувал, пътувал....Да, Планетата трябва да диша
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно ни отвориха границите, свят да видим и какво стана??? Света се затваря постепенно....И това е бъдещето, ако някой още не е разбрал!!!
7
3
 
21
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Туризмът съставлява 16% от вредните емисии. Никога няма да допуснат да се възстанови. Полети в бъдеще - яко редуцирани и много скъпи. Великото зануляване е факт. СИФ не спи!
6
6
 
18
 
! Отговори
Striker преди 2 години
"Днес международният туризъм е като преди 30 години. Все едно сме през 1980-те години като пътникопоток." - Е това е супер! Даже си е много добра новина! Какво беше станало преди? На шопинг туризъм до Бали, Дубай, до Лондон и т. Н. А тоновете изгорял керосин? Тонове отпадъци от хотели, храна на *** и т. Н.? Планетата е една и ако сега не се сепнем, не знам кога.
5
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Педофилът и друсан с адренохром Тедрос на съд за обявяване на фалшива пандемия и срив на световната икономика..
4
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махнете ограниченията като толкова сте загрижени за туризма. Вие ги налагате и водите до срив на всичко. Ковид ваксините не работят и са с цел нов световен ред. Не манипулитайте наратива, че без ваксини няма да се върне предишното. Нали виждаме във Великобритания на висок процент ваксинирани ги спирате да не влизат в ЕС. Нали ваксините ви работят? Що така? Защото не правят нищо за грипа. Старото преди фалшивата пандемия няма да се върне. Заличаване на фалшивата СЗО, собственост на Гейтс
3
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че те го направиха тоя "апокалипсис" и даже и през рецете не ги пляснаха...