Антисемизмът в Европа се увеличава: Някои евреи се крият, други се борят

Коронавирусът подтикна омразата
2 юли 2021 20:05, Нели Христова
119
Антисемизмът в Европа се увеличава: Някои евреи се крият, други се борят
Снимка: БГНЕС

Като дете Ели Росен не обича да слуша, когато баба му и дядо му казват на него и братовчедите му никога да не свеждат глави. Той знае, че те са преживели Холокоста, но силно вярва в световния обет "никога повече" и не вижда причина старото поколение евреи да се страхува за бъдещето.

Това се променя, когато мъж с бейзболна бухалка започва да го преследва пред синагогата в Грац, Австрия. Сградата е била многократно вандализирана и докато Росен е успял да стигне до колата си и да се измъкне невредим физически, то той е бил разтърсен психически до основи.

"След нападението тези предупреждения на моите баба и дядо отново зазвучаха в главата ми", казва той пред CNN. "Това ме накара много, много да съжаля, че не съм ги слушал, сърцето ми започна да плаче. Да бъда физически атакуван е съвсем различно измерение от това да бъда вербално атакуван - нещо, с което съм свикнал, защото антисемитизмът се е увеличил през последната година.

Насилието и потисничеството срещу евреите и тяхната вяра са постоянни в Европа, но регистрираните инциденти на антисемитизъм нарастват тревожно, отчасти подхранвани от локдауна, който бе наложен, за да се спре разпространението на коронавируса.

В дома на Росен, в Австрия, има най-голям брой антисемитски атаки, откакто страната започна да ги записва преди 19 години.

Бенджамин Негеле, генерален секретар на еврейските общности Австрия, казва, че данните показват, че атаките през 2020 г. са се увеличили 6,4%, но той може и да е много по-голям, тъй като много хора не докладват за нападенията срещу себе си.

"Виждаме тревожна тенденция не само в Австрия, но и в цяла Европа, що се отнася до антисемитизма", казва той.

Според него вербалната агресия е на първо място, защото е толкова лесна, особено онлайн. "Можете да го направите анонимно. Можете да го направите много пъти, без да се страхувате от преследване и арест", обяснява той. "А тогава се насърчавате да го правите повече и повече, да бъдете по-агресивни, да добавяте обида към нараняването и в даден момент да се радикализирате толкова, че след това да го прехвърлите в реалния свят."

Коронавирусни конспирации

Катарина фон Шнурбейн, координатор на антисемитизма за Европейската комисия, казва, че проблемите са древни, но има нов тласък към омраза.

"Антисемитските конспиративни митове съществуват от векове", каза тя пред CNN. "Винаги, когато има пандемия, те отново излизат на преден план. Това, което виждаме, е например, че по време на COVID антисемитските тропи и конспиративните митове са се увеличили значително в социалните платформи."

Докато хората маршируваха в знак на протест срещу строгия локдаун, наложен от лидерите, германската организация RIAS, която проследява антисемитизма, забелязва еврейски тропи сред плакатите.

На едно събитие в Бавария, казва RIAS, демонстрантите излъчват фотомонтаж на хора, които са принудително ваксинирани от хора, облечени в униформи, носещи нещо като Давидова звезда и думата "Цион". В друг случай в Берлин човек изглежда приема фалшивата конспиративна теория, че пандемията е причинена от евреи, като крещи на двама минувачи, които очевидно са евреи: "Не се ли срамувате, какво направихте, евреи?"

Повече от една четвърт от документираните антисемитски инциденти са свързани пряко с коронавируса, посочва групата в годишния си доклад.

Насилието между Израел и Хамас през май тази година отново подхрани антиеврейските настроения в Германия, установява RIAS, "Спрете да правите това, което Хитлер ви е направил", гласи  плакат на английски, издигнат по време на пропалестинския марш в Берлин.

Бенджамин Уорд, заместник-директор в европейското подразделение на Human Rights Watch, се съгласява, че антисемитизмът често е цикличен и се задвижва от събитията в Близкия изток. Той добавя: "Ако разгледаме по-широко феномена на антисемитизма в Европа, виждаме, че той е много по-стар и също така много по-широк. Това наистина е европейски въпрос."

В цяла Европа антисемитските атаки нарастват от години. Франция е била свидетел на многобройни нападения - през 2012 г. три деца и учител са били застреляни в еврейско училище в Тулуза; през 2015 г. четирима души бяха застреляни, а други държани като заложници в супермаркет в Париж; през 2018 г. 85-годишна жена, оцеляла от Холокоста е била убита, като е намушкана 11 пъти, а след това е била запалена квартирата й в Париж.

Еврейските гробища от Франция до Полша редовно се оскверняват, а девет от 10 европейски евреи вярват, че антисемитизмът се увеличава, сочи проучване на Европейската комисия.

Различни начини за справяне с омразата

В Брюксел равинът Алберт Гигуи е един от онези, които се опитват да скрият самоличността си, за да изглеждат по-малко евреи.

"Разбира се, нося ярмулка у дома, но навън предпочитам да си покривам главата по-малко забележимо", казва той, говорейки за бейзболната шапка, която слага повечето дни. "Не е здравословно да живееш в атмосфера на страх и там, където се чувстваш преследван."

Тъй като хората с жива памет за Холокоста си отиват, Гигуи се притеснява, че ще дойде още омраза.

"Има загриженост, именно защото вече я няма тази бариера пред паметта", каза той. "Преди хората не можеха да изразят открито антисемитизма си, защото споменът за Холокоста беше още там, за да напомня на хората къде водят такива думи. Сега е самото слово, което поражда актове, е свободно."

Обратно в Австрия, Каролайн Едщадлер, министър на ЕС за страната, заяви, че правителството е притеснено, защото въпреки че се опитва да се справи с нарастването на антиеврейската омраза, броят на инцидентите онлайн и в реалния живот непрекъснато нараства.

"Положителното, разбира се, е, че трябва да насърчаваме еврейския живот", казва тя.

Това е новата тактика на Росен, който се съобразява със съветите на своите баби и дядовци и избира да стои с високо вдигната глава като член на австрийската еврейска общност, която сега възлиза на около 15 000 души - малка част от 220 000-те евреи, които живеят в Австрия преди възхода на Хитлер.

Той казва, че подходът на бабите и дядовците да поддържат нисък профил след Холокоста, или Шоа, е бил разбираем, но погрешен и е време да покаже и запознае другите с еврейския живот и традиции.

"Обществото на евреите след Шоа често си мислеше, че мълчанието и прекалеността не биха довели до по-високо приемане на евреите в основното общество", обяснява той, преди да каже, че очевидно не работи."Ще кажа на сина си и на младите евреи да се гордеят, че са евреи и да не трябва мълчат".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
До 90 преди 2 години
Виж коментар 93, може и да ти се изЯсни.
74
2
 
7
 
! Отговори
Чичето преди 2 години
Интелект - да. Морал - не. А това е нещото, което хората по цял свят ненавиждат. Нещо повече - всеки правоверен евреин ще ти забие нож в гърба, ако има личен интерес от това. Защото за евреите всички останали нации са "гои", демек - ***, тор. И Талмуда ги учи, ме са излъжеш или убиеш гой е дело богоугодно.
73
9
 
4
 
! Отговори
R* преди 2 години
Че какво им е на евреите? Аз ги уважавам. Печелят пари, правят си сметката. Щом държат банките, произвеждат неща за милярди, направиха си държавата водеща в близкия изток. Значи имат интелект!
72
1
 
5
 
! Отговори
мангела меркел преди 2 години
Днес един от най големите борци срещу терористичните организации еу,сащ,нато Джулиян Асанж навърши 50 години.
71
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интерсно защо ли е тая световна омраза срещу евреите точно?Защо не е примерно срещу шведите,или срещу японците,или срещу будистите,срещу православните.Не съм запознат добре с историята,но защо евреите все се оплакват,че ги мразят.
70
2
 
8
 
! Отговори
Българин отново преди 2 години
Император Наполеон БОНАПАРТ:Аз правя всичко, за да покажа моето презрение към тази най-подла нация в света. Евреите са нация, способна на най-ужасни престъпления.Хенри ФОРД: Ако някъде в страната има нещо нередно, разбирай престъпление, там положително ще намерите евреи.
69
2
 
9
 
! Отговори
Българин отново преди 2 години
ВОЛТЕР: Тази малка нация не скрива своята ненавист към всички останали народи. Нейните представители са жадни за чуждите богатства, подли при несполука и нахални при сполука.Джордано БРУНО: евреите се явяват заразени от чума, прокажена и опасна раса, която заслужава изкореняване още от деня на раждането.
68
1
 
8
 
! Отговори
Българин отново преди 2 години
Марк Твен: Всички народи се мразят помежду си, а всички заедно мразят евреите.Виктор Юго: Към евреите се отнасят с отвращение. Но трябва да се признае, че те действително са отвратителни. Тях ги презират, защото са достойни за презрение.Гьоте: Те имат вяра, която благославя ограбването на чужденците.
67
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа скоро ще е мюсюлманска и няма да да има живот за евреите там!
66
1
 
13
 
! Отговори
СС преди 2 години
Само да напомня на сънародниците ни, че покрилият се с лоша слава по време на освободителната ни война, Сюлейман Паша е евреин. Точка. :(
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе много дълго бе... Интересно четиво, ама много дълго.А на нас ни дават само по 500 символа.Проблемите с антисемитизма са древни, така е. Лично аз нямам нищо против евреите, харесвам ги.Но ако гледате филма драматизация по Шекспир "Венецианския търговец", ще ви настръхнат косите и колкото и да обичате евреите, ще почувствате омраза не по-слаба от тази на Хитлер! Чудя се, как е възможно най-прочутият класик да пише такива ужаси срещу евреите?От искрено любопитство питам, не разбирам?
64
2
 
9
 
! Отговори
Мария преди 2 години
Постепенно човечеството започва да разбира голямата игра , но много дълго латентно време му трябваше.Как една шепа алчна за пари обърна живота на хората към лошо.Много неща постепенно ще се върнат към нормалното, но психическото здраве на мнго хора е е нарушено завинаги. Възмездие трябва да има.
63
1
 
10
 
! Отговори
ТАКА Е преди 2 години
ХОРАТА СТАВАТ ЧУВСТВИТЕЛНИ КОГАТО ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА ПОЧВАТ ДА НАТРУПВАТ ОГРОМНИ ПАРИ БОГАТСТВА И ПЕЧАЛБИ ПО ВРЕМЕ НА КОВИД.
62
0
 
3
 
! Отговори
значение преди 2 години
Означава учил, недоучил, но уреден на работа.
61
0
 
4
 
! Отговори
до шалом 83 преди 2 години
И как го управляват? Превърнаха живота ни в бacи скапания филм!
60
1
 
14
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 години
Ционисти - антисемити - човекомразци!!! Защо са били гонени през вековете от всички народи и нетърпими та до днес!?
59
23
 
2
 
! Отговори
Шалом,шалом,манишмаа преди 2 години
Богоизбраните синове на Израиля ще управляват човечеството до свършека на света. бг
58
10
 
7
 
! Отговори
Леле Боже преди 2 години
Хитлер е смятал славяните са ***, как може да му се възхищавате не знам. Те и в момента на запад от Белград ви смятат за такива.
57
1
 
26
 
! Отговори
Санди преди 2 години
Отколе си го заработват по цял свят.За жадната им за кръв военна върхушка няма международни норми. Конкурират ги само Щатските кравари. Продадоха рекламно и сълзливо Холокоста 1000 пъти, за 6млн загинали, Бог да ги прости. По- големи "страдалци" от тях няма на света. За десетките милиони в Европа и СССР - ни дума. Направиха цветущи държави в Близкия изток на руини. По-невъзпитани от техните туристи са само алкохолиците от Албиона.След тях трева не никне още от котилото им -Хазарския каганат
56
6
 
11
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Иван Вазов е антисемит!