Птицевъд: Цената на яйцата ще скочи заради забраната за клетки

Сътресения в сектора поради еврозаконодателството очаква Ивайло Гълъбов
2 юли 2021 13:58, Анисия Иванова
27
Птицевъд: Цената на яйцата ще скочи заради забраната за клетки
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Премахването на клетките при отглеждането на животни, в частност на птици, ще доведе до сериозни сътресения в целия сектор. Смятаме, че подходът на Европейската комисия (ЕК) не е правилен, каза Ивайло Гълъбов, член на УС на Съюза на птицевъдите, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Поводът за изказването му е новината от преди няколко дни, че ЕК ще предложи законодателство за отпадане отглеждането на животни в клетки, тъй като гражданска петиция е събрала над 1 млн. подписа.

Законодателство ще бъде предложено през 2023 г. и ще се предприеме поетапно премахване на клетките до 2027 г.

По думите му индустрията вече е минала през едно преструктуриране преди 10 години, когато „други законодателни промени наложиха премахването на конвенционалните клетки и се въведоха уголемени такива, с нова технология на отглеждане."

Още по темата

"В България около от 80% от птицефермите използват уголемените клетки, които се въведоха през 2011 г., а екплоатационният период на тези клетки обикновено е около 30 г.“, коментира той.

Според него трябва първо да се ограничи използването на тези клетки, след това да има гратисен период, през който тези системи да се амортизират, тъй като преоборудването е дълъг процес.

"Периодът от 5 години, който е предвидила ЕК, е неосъществим“, добави той пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Гълъбов - ако се вкарат тези социални и хуманни норми при отглеждането на птиците, цената на яйцата неимоверно ще нараства, а производственият капацитет ще намалява.

"При такава ситуация ще се наложи внасяне на яйца от трети страни, където продължават да отглеждат птиците в конвенционални клетки. Това е един парадокс, който трябва да имаме предвид, когато налагаме ново законодателство.“

Ивайло Гълъбов коментира и нерегистрираните животновъдни обекти у нас, върху които Българска агенция за безопастност на храните (БАБХ) не налага никакъв контрол.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой да е останал да вярва в гейските ценности на ЕС?
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искате да съсипете бизнеса на някого и работата на служителите му? Събирате няколко от ония "умните" и "красивите", който не са работили и ден през живота си и не са създали нищо, правят подписка, протестират - и готово. Нещо ще остане ли, което да не внасяме?
22
4
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
В Швейцария цената на 4 обикновени яйца е 3 шв. франка, почти 3 евро. Курса в момента там е 1 евро за 1,05 франка. В най-просто село, в най-*** супермаркет. Има накъде да расте цената и при нас. Особено след тази пандемия всичко ще скочи двойно. За голямо съжаление на бедните, които изнемогват.
21
1
 
8
 
! Отговори
sante_dog преди 2 години
Производителите тук са прави - ако се въведе за ЕС, трябва и вноса да е гарантирано не от клетъчно отглеждане. Иначе нищо не правят - страните извън ЕС ще получат един вид помощ от ЕС за клетъчно отглеждане на кокошки за яйца...
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи ще забраним отглеждането на птици в клетки в България, за да си внасяме огрлдани в клетки птици и яйца извън ЕС -хахаха, нема такъф ЕС
19
1
 
13
 
! Отговори
Вуте преди 2 години
Баф мааму! Я па че си завъдим кокошки на балконо!
18
1
 
8
 
! Отговори
моля? преди 2 години
Това са пълни глупости относно цената на яйцата. На село имам над 100 пернати, като повечето са кокошки - яйца бол; продавам ги на цена 0,25 лв бройката, а желаещи от областния град много. След като цените на всички продукти се вдигат, реално е цената на яйцата да скочи според направените разходи, а те никак не са малко.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
когато не са в клетки спират да снасят ли?
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вдигнаха с 5% пенсиите и то не всички и дайте сега да увеличим яйцата. Нали пенсионерите главно хляб, яйца и кисело мляко ядат.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ланския сняг също е виновен за цената на яйцата.Българската алчност няма насищане!А после като напълнят падзара със вносни яйца пак нашите гольовци ще ревът че им подбиват цената.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време на село, кокошките все в клетки седяха, тичаха свободно из двора и нареждах няколко кутии яйца за месец. Ама сега нали сме модерни, та като задуха вятър от еди къде си и цените нагоре.
13
0
 
16
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
- Ало? - Да, моля!- Обаждаме се от зоопарка. Тъща ви падна в клетката при крокодилите!- Чии са крокодилите?- Наши са.- Вие си ги спасявайте тогава!
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой да не купува, да ги изхвърлят и току виж цените паднали.
11
1
 
16
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Ако скочи цената на яйцата ще ядем кебапчета
10
2
 
10
 
! Отговори
. преди 2 години
Ще скочат и ще си ги ядете сами!
9
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брюселско-веганската простотия няма граници.
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам 1 яйце да е 0.06 лв. както беше при бай Тошо.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
алоо мрънкачите, чететв целите статии. 2027 *** срок, поляците знаетв ли кога ще кажат Да ,никога. Хайде стига партенки за разсейване елвктората от високите цени на Ток горива и парно
6
1
 
11
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
В края на месеца има пълнолуние, очаквам цените също да скочат. Основателна причина е.
5
1
 
1
 
! Отговори
птицевъд преди 2 години
Извинявам се информацията е грешна, следете БТА.