Янша: България чака твърде дълго да бъде приета в Шенген

Западните Балкани да влезели в ЕС при сегашното поколение
6 юли 2021 12:55, Елка Василева
25
Янша: България чака твърде дълго да бъде приета в Шенген
Снимка: БГНЕС

България, Румъния и Хърватия чакаха излишно и твърде дълго да бъдат приети в Шенген. Това заяви премиерът на Словения Янез Янша пред Европейския парламент в реч по повод началото на словенското председателство на Съвета на ЕС.

Той добави, че приемането в ЕС на страните от Западните Балкани трябва да настъпи при сегашното поколение, за да могат гражданите на тези държави да подкрепят необходимите реформи. По повод миграцията Янша подкрепи постигането на общоприемливи решения.

Още по темата

В близо 40-минутно слово словенският премиер говори за пандемията, ваксините, нуждата от повече полупроводници, отношенията с Китай и Русия, за настъплението на талибаните в Афганистан.

Янша призова ЕС да мисли дългосрочно и настоя оценките за върховенството на закона да почиват на еднакви за всички показатели. По неговите думи тези оценки трябва да се правят от независимото правосъдие, а не от политически организации.

ЕС днес е много по-различен от деня, в който Словения се присъедини. Искаме Европа да бъде в мир със себе си и със съседите си, добави Янша.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова до края на юли словенското председателство да одобри възможно най-голям брой от 14-те плана за икономическо възстановяване, внесени от държавите в ЕС и получили предварителна подкрепа от комисията. От нас се очаква да работим заедно независимо от различията и ЕК е готова да го направи, добави тя.

Фон дер Лайен изрази очакване Словения да успее да даде тласък за начало на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония и Албания към ЕС. Това е в наш собствен интерес, обобщи тя.

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) посочи, че проблемите с върховенството на закона в дадена страна от ЕС не са вътрешен въпрос и призова Словения спешно да определи делегирани прокурори за Европейската прокуратура. Според ЕНП е необходимо ЕК не само да отчита нередностите със законността, а и да предприема действия.

Социалистите и демократите заявиха, че върховенството на закона е в основата на европейското сътрудничество, а свободните медии са съставка на демокрацията. Според тази парламентарна група Любляна трябва да излъчи европейски прокурори още днес.

Групата "Обнови Европа" заяви, че на думите на Янша не може да се вярва, защото не отговарят на неговите действия. Либералите призоваха Янша да спре преследването на журналисти и съдии, и добавиха, че ЕК не е трябвало да одобрява словенския план за икономическо възстановяване.

Зелените посочиха, че не очакват от европейско правителство да води кампании срещу журналисти и политически съперници. Странно е, че върховенството на закона е задача за Словения, а страната не излъчва представители в Европейската прокуратура, отбелязаха от тази парламентарна сила.

Левите добавиха, че словенците имат право на независими журналисти и съдии. Те изразиха съмнение, че Словения днес отговаря на изискванията за членство в ЕС.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
и братя,ако видите някъде ен.ч.а.а заев по нашите земи замерете го с "камъне и дърве"...искат омраза...ок...проклет да е всеки видял тоя лъжец и престъпник...и не го замерил с камъне...татарите са страхотни хора...обитават руската федерация...франкенщайновци...ги обиждат...толкова е глупаво и нелепо... рсм...извинете се на Татарите,за това,че несправедливо,нарицателно ги обиждате...Татарите са достойни за уважение
21
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
югославия е мъртва...но връзките и зависимостите ви остават...лицемерна е загрижеността ви... България няма да ви бъде плячка...поздрави на заека...персона нон грата ...ако го видя някъде в България с...камъне и дърве...Справедлив ЕС...или го погребете!!!...и съюзници ли сме ...ние сме лоялни и почтенни,а вие???
20
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
шенген..."ценности" и мантри...налагани от десетилетия от мафиоти и не спазващи никакви правила...и божиите...отивате си...или идваме за вас!!!Бог ми е дал живота като Свободно Човешко...и ви плащаме да работите за просперитета ни не да ни ограбвате и убивате!!!Кой и защо ни убива през вируса...кой взе парите и позволи да ни убиват безнаказано и жестоко в 21 век???...това ще е темата...бъдете сигурни...кой ???
19
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
обслужваш македонците бре...и институт ви финансират..югославия умре...защо не отговори на въпросите за свободата на словото?за върховенството на Законите?...Народа на България няма да става съучастник на алчни мафиотчета в източна...закриляни от "големите" в ЕС...това е фашизъм....престъпления са...Изход по добре...да си строят ЕСССР със събрия и русия!!!
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До18. В Евразииския съюз диктата е на различни еднолични вождове. Жесток и коварен за масите и лукав , благ за номенклатурите около вождовете. Това е отговора
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо във ЕВРАЗИЙСКИ СЪЮЗ няма този диктакт , както у ЕС ??????
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, нищо не пречи да ни приемат в Шенгенската зона, а ние да продължим да искаме Македония да си изпълни договорните задължения. Като за начало да се откаже от териториални претенции и да приеме че някои от гражданите си
15
2
 
0
 
! Отговори
Само питам! преди 2 години
Като ни приемат - PCR тестовете ще отпаднат и няма да носим маски ли? аРЕ У ЛЕВО!
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искат да ни изнудят - да пуснем Македония в ЕС, срещу приемането ни в Шенгенската зона. Не би трябвало да приемем.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дааа, дълго чакахме за Шенген. Въпреки че отговаряме на всички условия от години, още чакаме.. и ни писна. Нямаме ви вече доверие. Все ни делите. Уж сме едно, ама друг път. И за визите за САЩ сме особен случай. Изнася ви да сме част от ЕС когато се зъбите на руснаците, но иначе сме никой. Хайде стига вече. Или сме част от ЕС или не сме.
12
1
 
4
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
България "чака дълго" за Шенген....обаче ромите незнайно защо отдавна си щъкат насам натам а и много се заселиха на Запад без проблеми!? Знаеме много добре как стават тия работи и кой им помага.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хахахаШенген! Досега каквото се видя, стига и артисва. Набутване в голямата работа шенген като клошарище е бетер от тракикомично.
10
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонците да вървят майната си! Не се спряха да си присвояват история.Трябваше и ние като гърците да им бием шута, но нали имаме все политици-мижитурки дето продават националните интереси за жълти стотинки. Не виждат ли, че в ЕС всичко в България е мъртво. Западни компании са ни превзели и никакъв стойностен продукт не произвеждаме. На практика сме неформална колония без глас. Дори дотиранито селско стопанство го няма, за може да купуваме чужди дотирани ***.
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До бугарски македонец Идвайте в бг който е бг, че там ще се ислямизира.
8
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шенген се напълни с африканци и турци или бурки не ни трябва. Еврозоната е фалирала и искат ние ще им плащаме борчовете и заплатите на ГЕРБ и евродупетатките им..
7
6
 
9
 
! Отговори
бугарски македонец преди 2 години
и в словения ако не бяха католици щяха да чакат още дълго дълго.
6
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опитват далавера и България ако пусне Македония, ЕС ще ни пусне в Шенген и еврото.
5
6
 
22
 
! Отговори
Minuva42 преди 2 години
Не ни трябва вече Шенген.Сега ще ни примамват със вчерашни кюфтета!
4
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво им е на западняците да приемат в шенген най-мафиотската и копумпирана страна и земя на еднокнижници. Това е все едно САЩ да вдигне границите с Мексико.
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смешно е да ни слагат в един кюп с Румъния и най-вече Хърватия. Били ли сте в Хърватия? Там са около 50 години по-напред от нас, а ги приеха в ЕС през 2013 г, което е комично. Румънците също дръпнаха стабилно, докато ние продължаваме да копаем дъното с темпове, които се смятаха за невъзможни. Един жокер: държави се приемат в ЕС не поради изпълнение на някакви изисквания, а по една причина: ДДС. ДДС е хармонизиран изцяло на ниво ЕС и формира около 80% от приходите на съюза. Приемат те - плащаш.