Продажбите на имоти падат, цените - все по-високи

Увеличение има още във Финландия, Нидерландия и Дания
13 юли 2021 16:23, Петя Славова
50
Продажбите на имоти падат, цените - все по-високи
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Продажбите на жилища у нас са намалели с близо 10% през 2020 г., спрямо предходната година. Подобна е ситуацията и в други европейски страни. 

Междувременно обаче цените продължават да вървят нагоре, сочат данни на Евростат.

Още по темата
Най-голям спад на сделките се наблюдава в Кипър (23,3 на сто), Словения (17,5%), Белгия (17,4%) и Ирландия (16,4%). Заниженият брой на продажбите се дължи основно на ограничителните мерки, въведени вследствие на COVID пандемията - включително временното спиране на дейноста на агенциите за недвижими имоти, отбелязва "Монитор", позовавайки се на Евростат.

Увеличение се наблюдава в три страни -  Финландия (7,7 на сто), Нидерландия (10%) и Дания (малко над 20 на сто).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: ценипродажбаимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 45 - ти това с бащин дом не се продава не ми го разправяй, че с удоволствие бих продал апартамента /наследствен от баща ми/ в квартала където живея и да доплатя за един в центъра. Но просто там пък цените са убийствени. Убийствено нереални. Ти не може да си го изплатиш никога от наеми.
36
1
 
15
 
! Отговори
Бай Тошо преди 2 години
Есента, след преброяването на населението и жилищния фонд, ще цъфне цялата истина колко много необитавани къщи и апартаменти има при най-застаряващата и бъзотопяща се нация.
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Седесарите пееха и Щурците пееха: Вземи панелите, трабанта, бананите ми остави. Развод ми дай, развод ми дай, и повече не ме мъчи. Вземи панелите, трабанта, бананите ми остави.........................Други седесари пееха: Искам да съм ***, в щата Алабама, ***в щата Алабама.
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като имате капитализъм и банани, защо ви са жилища? .....Капитализмът е хубав..... Бананите са евтини и всеки ден има банани..... Има богати хора, на които да се радваме и да бъдем като тях..... Работете и ставайте милионери, за да си купите една самостоятелна стая...... Или живейте като скотове по много в една стая под наем...... Банаите никога няма да свършат и капитализмът няма да свърши. Ще има капитализъм и банани за всеки.
33
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре да си купя банан, отколкото жилище. Капитализмът е хубав. При капитализма няма жилища, има банани за народа. Борихме се да нямаме жилища и да имаме банани. В Куба сега се борят за същото - ще имат дрога и разврат, а ще им вземат жилищата.
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жилище не можете да си купите. Купете си айфонче. На Запад се радват на айфончета, за да не мислят за жилище.
31
10
 
6
 
! Отговори
Евала преди 2 години
Абе тоя народ нали изнемогваше при управлението на ГЕРБ? Беден бил, гладен бил , уж. Като гледам, как апартаментите в нови строежи се разкупуват още на поляна, на луди цени се питам откъде има пари бедният народ? Нещо не ми се връзва хленчът за лош живот и десетки и стотици хиляди евра, давани за жилища. Май си реве народът профилактично, системата го убивала, а накрая прави някоя глупост, наистина да се докара до глад.
30
10
 
8
 
! Отговори
Изтървах влака преди 2 години
Не знам за коментиращите по-долу, но аз изтървах влака. Търся си жилище от 3 години, като започнах на 800-850 евро, а в момента бюджета е 2000евро и пак няма нищо, което да си заслужава в локациите,където търся. От тук насетне притежаването на жилище става изключително скъпо.Гледам апартаменти по 300-400хил. евро, което е БЕЗУМИЕ особено, ако разчита човек на кредит. По-добре да си плащам по 2000лв наем на месец и да ми е мирна главата и да не се чуда как ще го продават този апартамент децата ми
29
0
 
1
 
! Отговори
Техническа преди 2 години
грашка необлагаеми 14 хиляди евро исках да кажа, но стана ясно какво има предвид
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги ще има хитри, докъто има балъми !
27
0
 
11
 
! Отговори
Мен преди 2 години
По- рано написах това за испанския бряг- извинявам се. Намерих по- евтин в Сардиния, който е нов, тристаен, обзаведен и с парко място в цената плюс ВАТ за 97К евро с уникална гледка. Не съм от София, ама софиянци си знаят цените на имотите как вървят и могат да сравнят.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От тази луда надпревара за стрежи се лупа и тряска и бръмчи от 14:00 до 16 :00 ч навярно парите им имат дълга ръка до всяка институция
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ало, джурналятааа, нали всеки ден пишете колко голямо търсене има и как това надува цените на имотите!!!!! Сега кво се оказа - нямало такова търсене, както ни убеждавахте, и броя на сключените сделки намалява. Просто брокерчетата спекулативно надуват цените, без никаква икономическа обосновка! Ми какво ли ще стане с тия надути цени, когато в края на настоящата година спаднат с още 10% продажбите?!Ще вдигнат цените с още 20% и ще ходят гладни и боси?
24
0
 
23
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Е като за панелка в краен квартал искат като за двустаен на Испанския бряг- няма как да стане. Да си ги вдигат комкото искат. Нереални са цена на квадратен метър- среден доход на глава от населението. Не мога да разбера кой е виновен- този, който продава или брокера, който си иска процента.
23
1
 
23
 
! Отговори
В София преди 2 години
е пълно с празни магазини, с бележка наем. Иначе за продажба - големи цени, но балами няма за покупка... Бизнесът замира в столицата!
22
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 2-3 месеца си правя собствено проучване, като следя определени жилища в сайт за имоти. Вярно, изкупуват се, но тези, на които са им нарапали прословутото "увеличение" си седят. Пример: Лозенец над 2000 е/кв, Докторски - над 2500 е/кв. Допреди година бяха съответно 1500-1700 и 1900-2100. Та вдигнали са се цените определено, но само на обява. Дали се сключват сделки на новите цени - едва ли. Та мисля, че това е доста показателно. Едни хора си дрънкат,качват обяви и раздуват някакъв мним балон.
21
16
 
3
 
! Отговори
Туск преди 2 години
ареъ бе тролчетаа, налии щеше да пада кво станаа бее. от 15 год чакаме тва падане то все не пада ми че и расте като Еверест. За тва време хората платиха не 1 а даже 2 и 3 жилища вие тука още посмърчета до 40 год в деЦката стая до полата на мама и балона помага за самочувствието на дивания експект от панелното кухне.
20
2
 
29
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Докато има балъци,разпродали пропитите с пот и кръв ниви на баби и дядовци,даващи по 1200 евро на квадрат в "Ман. Ливади" и "Кръстова Вада" - ще има и такива "предприемачи"!"Ливадите",за който не помни,беше едно ОГРОМНО БЛАТО!Всичко там е с подпочвени води!Цялата вода от Витоша минава от там!Всеки с НЕВЪОРАЖЕНО око може да види напуканите и криви стени и сградиОще купувайте там,ОЩЕ!
19
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Запад една стая е 1 милион долара. Само милионери живеят в самостоятелна стая. Немилионерите живеят по четирима в стая.
18
0
 
30
 
! Отговори
Коронище преди 2 години
До До Коронище Аз се наслушах на какви ли не глупотевини от брокери и "инвеститори" на които не им дремело от нищо, защото продажбите вървели като топъл хляб. Продава кутиче което няма 90 квадрата чисто за 140 квадрата с голи стени и даже бе интериорни врати и ми вика брат сега е момента...Ми благодаря много, но наркодилърите правят по-малък марж от строителите. Като гледам хора няма, а няма и да има ако не дойдат китайците- кой ще живее в тия бетонни гета ми е загадка все още.