Продажбите на имоти падат, цените - все по-високи

Увеличение има още във Финландия, Нидерландия и Дания
13 юли 2021 16:23, Петя Славова
50
Продажбите на имоти падат, цените - все по-високи
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Продажбите на жилища у нас са намалели с близо 10% през 2020 г., спрямо предходната година. Подобна е ситуацията и в други европейски страни. 

Междувременно обаче цените продължават да вървят нагоре, сочат данни на Евростат.

Още по темата
Най-голям спад на сделките се наблюдава в Кипър (23,3 на сто), Словения (17,5%), Белгия (17,4%) и Ирландия (16,4%). Заниженият брой на продажбите се дължи основно на ограничителните мерки, въведени вследствие на COVID пандемията - включително временното спиране на дейноста на агенциите за недвижими имоти, отбелязва "Монитор", позовавайки се на Евростат.

Увеличение се наблюдава в три страни -  Финландия (7,7 на сто), Нидерландия (10%) и Дания (малко над 20 на сто).


50
Още по темата: ценипродажбаимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Солун апартамент с изглед към морето се намира за до 1000 Евро, а тук за какво искат тия пари не ми става ясно....
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 45 - ти това с бащин дом не се продава не ми го разправяй, че с удоволствие бих продал апартамента /наследствен от баща ми/ в квартала където живея и да доплатя за един в центъра. Но просто там пък цените са убийствени. Убийствено нереални. Ти не може да си го изплатиш никога от наеми.
46
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Т.е., ситуацията е като на Слънчака - няма логика. Строи се, никой не иска да живее в новите коптори, но все пак цените растат. Браво на всички замесени - перфектно изпълнение. Не казвам, че в един момент ще банкрутирате - не... Просто прецаквате фасона на столицата, и заради това всичките ще горите в ада.
45
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Изтървах влака - Не се излагай, освен ако не си балонджията, пишещ под много никове. Ти ще плащаш 2000 лв, но ако не дай Боже ти се случи нещо, децата ти къде ще живеят. По-добре внасяй тези 2000 за погасяване на кредит, с който ще си купиш нещо, което ще е твое и после ще остане на децата ти. Бащин дом не се продава, затова не ги мисли как ще продават евентуалния апартамент, дето би могъл да им го купиш.
44
1
 
14
 
! Отговори
Бай Тошо преди 2 месеца
Есента, след преброяването на населението и жилищния фонд, ще цъфне цялата истина колко много необитавани къщи и апартаменти има при най-застаряващата и бъзотопяща се нация.
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Седесарите пееха и Щурците пееха: Вземи панелите, трабанта, бананите ми остави. Развод ми дай, развод ми дай, и повече не ме мъчи. Вземи панелите, трабанта, бананите ми остави.........................Други седесари пееха: Искам да съм ***, в щата Алабама, ***в щата Алабама.
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като имате капитализъм и банани, защо ви са жилища? .....Капитализмът е хубав..... Бананите са евтини и всеки ден има банани..... Има богати хора, на които да се радваме и да бъдем като тях..... Работете и ставайте милионери, за да си купите една самостоятелна стая...... Или живейте като скотове по много в една стая под наем...... Банаите никога няма да свършат и капитализмът няма да свърши. Ще има капитализъм и банани за всеки.
41
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По-добре да си купя банан, отколкото жилище. Капитализмът е хубав. При капитализма няма жилища, има банани за народа. Борихме се да нямаме жилища и да имаме банани. В Куба сега се борят за същото - ще имат дрога и разврат, а ще им вземат жилищата.
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Жилище не можете да си купите. Купете си айфонче. На Запад се радват на айфончета, за да не мислят за жилище.
39
9
 
6
 
! Отговори
Евала преди 2 месеца
Абе тоя народ нали изнемогваше при управлението на ГЕРБ? Беден бил, гладен бил , уж. Като гледам, как апартаментите в нови строежи се разкупуват още на поляна, на луди цени се питам откъде има пари бедният народ? Нещо не ми се връзва хленчът за лош живот и десетки и стотици хиляди евра, давани за жилища. Май си реве народът профилактично, системата го убивала, а накрая прави някоя глупост, наистина да се докара до глад.
38
9
 
8
 
! Отговори
Изтървах влака преди 2 месеца
Не знам за коментиращите по-долу, но аз изтървах влака. Търся си жилище от 3 години, като започнах на 800-850 евро, а в момента бюджета е 2000евро и пак няма нищо, което да си заслужава в локациите,където търся. От тук насетне притежаването на жилище става изключително скъпо.Гледам апартаменти по 300-400хил. евро, което е БЕЗУМИЕ особено, ако разчита човек на кредит. По-добре да си плащам по 2000лв наем на месец и да ми е мирна главата и да не се чуда как ще го продават този апартамент децата ми
37
0
 
0
 
! Отговори
Техническа преди 2 месеца
грашка необлагаеми 14 хиляди евро исках да кажа, но стана ясно какво има предвид
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Винаги ще има хитри, докъто има балъми !
35
0
 
10
 
! Отговори
Мен преди 2 месеца
По- рано написах това за испанския бряг- извинявам се. Намерих по- евтин в Сардиния, който е нов, тристаен, обзаведен и с парко място в цената плюс ВАТ за 97К евро с уникална гледка. Не съм от София, ама софиянци си знаят цените на имотите как вървят и могат да сравнят.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От тази луда надпревара за стрежи се лупа и тряска и бръмчи от 14:00 до 16 :00 ч навярно парите им имат дълга ръка до всяка институция
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ало, джурналятааа, нали всеки ден пишете колко голямо търсене има и как това надува цените на имотите!!!!! Сега кво се оказа - нямало такова търсене, както ни убеждавахте, и броя на сключените сделки намалява. Просто брокерчетата спекулативно надуват цените, без никаква икономическа обосновка! Ми какво ли ще стане с тия надути цени, когато в края на настоящата година спаднат с още 10% продажбите?!Ще вдигнат цените с още 20% и ще ходят гладни и боси?
32
0
 
21
 
! Отговори
Мен преди 2 месеца
Е като за панелка в краен квартал искат като за двустаен на Испанския бряг- няма как да стане. Да си ги вдигат комкото искат. Нереални са цена на квадратен метър- среден доход на глава от населението. Не мога да разбера кой е виновен- този, който продава или брокера, който си иска процента.
31
2
 
18
 
! Отговори
До Анонимен 26 преди 2 месеца
Около Докторската градина и в "Лозенец" има жилища, които си заслужават цената 2000-2500 евро/кв.м., но те са много малко и рядко някой продава такова жилище. Случва се, ако няколко човека наследят такова и няма друг начин да го поделят. Всички останали собственици на имоти в същите райони обаче си мислят, че толкова струват и техните малки апартаментчета, евтино строени, намиращи се във вмирисани на яхния, не добре поддържани входове със скарани съсобственици, кресливи лелки и пикливи котки.
30
0
 
23
 
! Отговори
Цените растат,защото преди 2 месеца
хубавите жилищни сгради не са много. Предлагането е голямо, но какво представлява? Взели плановете на някогашните панелни гарсониери, попроменили ги и ги предлагат като тристаен апартамент! Как става това? Онова, което някога е било проектирано като балкон на единствената стая, е заградено и придадено към едно кьоше от стаята,в което има мивка и отдушник - ето ви кухня! За да стигнете до нея, минавате през стаята - ето ви дневна. А онова, което в панелките е кухня, тук е без мивка и е спалня!
29
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Купувам каквото видя един брокер ми каза че до края на годината имотите в Полски Тръбеш ще ударят 2500 евро на кв.